Autor Wątek: piszczące hamulce tył  (Przeczytany 17794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Odp: piszczące hamulce tył
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Października 2014, 00:07:24 »
U mnie piszczały klocki z tyłu ale znajomy mechanik zeszlifował rant z tarczy i mam już pół roku spokoju.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Października 2014, 09:07:55 »
Jeszcze jedno pytanie: macie sposób na sprawdzenie które hamulce piszczą, przód czy tył ?

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Października 2014, 18:32:01 »
u mnie cały czas chroboczą hamulce z przodu jak wolno się jedzie i popiskują jak się hamuje na końcu...... czy wymiana klocków przednich samemu jest w miarę prosta i bezpieczna :)??

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Października 2014, 18:35:08 »
u mnie cały czas chroboczą hamulce z przodu jak wolno się jedzie i popiskują jak się hamuje na końcu...... czy wymiana klocków przednich samemu jest w miarę prosta i bezpieczna :)??

We wszystkich firmówkach mamy to samo ale jak zauważyli użytkownicy po wymianie klocków przed nie buczało.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Października 2014, 18:40:00 »
We wszystkich firmówkach mamy to samo ale jak zauważyli użytkownicy po wymianie klocków przed nie buczało.

Generalnie po tym poznaje toyoty, nie widząc jaki pojazd jedzie za mną jak idę chodnikiem....starsze, nowsze...co któraś " szura" jaj jedzie wolno .....

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Października 2014, 19:26:32 »
Zdejmij koło i zobaczysz czy klocki są do wymiany. Jak to nie klocki to poruszaj kołem i zobacz co trze może coś wpadło.  Może to tloczek się nie cofnął i Ci zjadł klocka. Może osłona jest zardzewiała i coś tam z niej wpada do hamulców. Niektóre klocki tak mają że popiskują.  Jak są przegrzane klocki lub tarcze hamulcowe to też piszczą. Przyczyn jest wiele.
Wymiana klocków jest prosta tylko musisz mieć odrdzewiacz do śrub i dobre klucze, chęć i obejrzanych kilka instrukcji na youtube :)

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Października 2014, 19:51:24 »
No i klucz do cofnięcia tłoczna.

Offline andriu23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Października 2014, 22:39:19 »
W aurisie żony też tył piszczał, zaraz po ruszeniu. Rozebrałem, zardzewiałe były jarzma, na których zamocowane są klocki, dokładnie pod blaszkami od klocków. Wykręciłem, obstukałem rdzę młotkiem, wyczyściłem szczotką drucianą, pod równałem pilnikiem, popsikałem CU 800 (Wurth). Dodatkowo rozruszałem tłoczek, wciskałem go zaciskiem stolarskim i wkręcałem kluczem do rur (tzw. żabą) znalazła się akurat pod ręką. Przetarłem klocki i tarcze papierkiem ściernym. Poskładałem wszystko do kupy, piszczenia brak.
Jeżeli klocek siedzi sztywno w jarzmie i nie chcę się cofać, to żadne podkładki antywibracyjne nie pomogą. Wystarczy podnieść koło, wcisnąć, puścić hamulec i spr czy koło swobodnie się obraca, czy klocki ocierają.

Offline Stryju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Października 2014, 11:25:50 »
Zgadzam się w 100% z andriu23. W moim aurisie prowadniczki wraz z blaszkami po których pracuje klocek były przerdzewiałe przez co klocki nie odbijały prawidłowo. Niestety jest to podobno częsty problem, prosta operacja czyszczenia prowadniczek pilnikiem pomogła.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2014, 11:36:34 »
U mnie blaszki jak i klocki są nowe, a klocek i tak nie chce wracać. raz już wyczyszczone i wróciło.

Offline Slawson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2014, 22:38:51 »
Walczyłem z tematem w żony Aurisie z tyłu. Dobre czyszczenie i właściwe smarowanie to jedno. Natomiast główną przyczyną (przynajmniej w tym przypadku) były "niecofające" się tłoczki. Przyczyną mogą też być zastane sworznie prowadniczek. UWAGA: wszystkim radzę aby przed zabraniem się do roboty kupili klucze do cofania tłoczków, cena od 35zł za prostszy zestaw do 75zł. Ja kupiłem taki zestaw bo ma 2 klucze (lewy i prawy) http://allegro.pl/zestaw-klucze-do-wyciskania-tloczkow-hamulcowych-i4673482378.html .Bez tego jeśli tłoczki są mocno zastane to nie pomogą zwykłe klucze i ściski stolarskie!
W mojej Aurisce na tyle jeden tłoczek cofa się w lewo a drugi w prawo. Nie pamiętam który w którą stronę. Jak mamy klucz do ich cofania to można je dobrze rozruszać wciskając i wyciskając  :-)
Po całej operacji odpowietrzyłem układ i jest, odpukać, idealnie.

A na wiosnę wezmę się za przód.

Pozdrawiam
Z pozdrowieniami
Sławek

Offline patataj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Października 2014, 20:32:05 »
Kiedyś, jak miałem na gwarancji to w serwisie zawsze smarowali pastą miedzianą blaszki prowadnika klocków. Zdziwiłem się, że są tacy nadgorliwi. Jednak, gdy gwarancja się skończyła pewnego letniego dnia w trakcie jazdy zaczęły piszczeć tylne hamulce. Okazało się, że jest to ich taka przypadłość (szybciej się ścierają niż z przodu) i zapychają blaszki w prowadnicach. Dlatego raz w roku na wiosnę przy wymianie opon czyszczę je a później nakładam smar do zacisków i od 4 lat mam spokój.

Offline andriu23

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Października 2014, 21:29:19 »
Wiadomo, że z kluczem czy zestawem do wciskania zacisków łatwiej, ale ja zawsze radziłem sobie domowymi sposobami w kilku już samochodach. Najlepiej było by kupić zestaw uszczelek do zacisku, wyjąć wypolerować lub wymienić na nowy tłoczek i wtedy było by gicior na dłużej. Prowadniczki zacisku to podstawa od tego zaczynamy jak klocek się nie cofa. Co do kierunku wkręcania tłoczka to, lewe koło prawy gwint, prawe koło lewy gwint. Ja będę musiał wymienić gumę harmonijkę na tłoczku bo znalazłem małą dziurkę, radzę dobrze obejrzeć, syf dostaję się do środka i się zapiekają.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2015, 10:10:26 »
Do niedawna był spokój, od jakiegoś miesiąca pod koniec hamowania piszczą klocki (chyba tył). Wnerwia mnie to już ale muszę chyba poczekać do przeglądu (kwiecień) może coś zaradzą bo nie sądzę żeby po przebiegu 19 tys nadawały się już do wymiany.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Marca 2015, 10:17:46 »
Witam
Mam podobny problem. Niedawno odebrałem nowego Aurisa. Po odbiorze samochodu z salonu zauważyłem tarcie hamulca (chyba przód), jednak  po przejechaniu kilku km , tarcie dość szybko zanikło. Zauważyłem też, ze przy lekkim hamowaniu (mała prędkość ok. 5 km) tak jakby szuranie, ocieranie.
Potem: samochód stał op. 3 dni i problem się powtórzył ale b.szybko zniknął już po kilkunastu metrach ( tak jakby się zastał), natomiast szuranie przy małej prędkości nadal się pojawia.
Co wypadałoby zrobić ? czy jechać do serwisu czy sobie odpuścić a następny przegląd zabrać ze sobą podkładki antywibracyjne (tu niewielki koszt), ale wiadomo, nie mogę być mądrzejszy od Pana Serwisowego.
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl