Autor Wątek: [IIIgen] Stuki w zawieszeniu.  (Przeczytany 5280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
[IIIgen] Stuki w zawieszeniu.
« dnia: 24 Czerwca 2014, 13:54:26 »
mam pytanko, w mojej camry 3.0 v6  95 r. wersja usa od jakiegoś miesiąca mam dziwne stuki w zawieszeniu, wczoraj nawet sprawdzałem jej wszystkie amory (średnio mają po 64-67 % przydatności), sprawdzałem również na ,,szarpakach" i nic, w trakcie badania diagnostycznego żadne dziwne stuki nie dochodziły, nawet jak siłowo ,,bujaliśmy" autem to nic nie było słychać, stuki (przypominają jakby sprężyna była pęknięta lub coś za chwilę miałoby się rozlecieć) słychać to jak jadę po dziurach (szanuję zawieszenie i jadę powoli), dorzucę że niewyczuwalna jest nadsterowność auta, sprawdzaliśmy nawet drążki (fizycznie chwyt ręką) i nic. Może ktoś z kolegów wie co się kroi ?
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2015, 16:26:29 wysłana przez marcinm »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: zawieszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2014, 14:19:39 »
Mocowania amorów, łączniki stabiego, gumy stabiego sprawdzane?

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2014, 15:10:41 »
Górne mocowania amortyzatorów jako pierwszy strzał do sprawdzenia, z autopsji wiem, że lubią przerdzewieć(tylne) i w pewnym momencie radośnie stuknąć i po prostu odpaść, czego nie polecam, bo jak masz blisko do domu to 1/2 biedy.
Sprawdź korektor siły hamowania, czy nie spękał i czy śruba idąca od drążka do korektora po prostu się o niego nie tłucze(u mnie się coś tłukło przez 2 lata i wymieniliśmy wszystko a okazało się, że Pan korektor radośnie sobie stuka i ten typ tak ma więc nie należy się zbytnio przejmować.
Gumy stabilizatora i łączniki to jako 3 i najmniej inwazyjna kwestia ale podlega sprawdzeniu czy się nie poluzowały na mocowaniach i ew. czy się nie rozsypały.
4.Jeżeli chodzi o przód, gumy wahaczy , cukierki, górne mocowania, ew. łączniki stabilizatora, koniecznie sprawdź gałki bo te też lubią postukiwać radośnie mniej lub bardziej.
I przedewszystkim, przeglądnij dokładnie zawartość bagażnika, czasem klucz do kół lubi wydawać dźwięki do złudzenia przypominające stuki w zawiasie ;)

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2014, 20:47:52 »
Najlepiej gdyby udało się wydobyć stukanie podczas postoju. Może dociąż samochód i wtedy nim pobujaj.

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2014, 08:25:30 »
dzięki za sugestie, wszystkie sprawdzę i odezwę się jak ustalę przyczynę stukania.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2014, 22:41:11 »
Witaj,
Sprawdzic przednie zawieszenie zaden problem .Wykonujemy te czynnosc tylko na uniesionym kole inaczej nie mozna sprawdzic.Lewarujesz i podkladsz pod kolo dluga rurke dosc gruba i starac sie uniesc kolo i wtedy wyczujesz i zobaczysz wszyskie luzy.laczniki stabilizatora ,gumy na ktorych stabilzator jest zamontowany.Widac odrazu przy podnoszeniu jak klapie.
Odrazu wymieniaj gumy i pozniej sprawdz laczniki.To sa juz leciwe auta i moga byc problemy z odkreceniem to prosciej jest odciencie flexem (szlifierka) nakretek.Jak juz robisz kontrole zawieszenia to spawdz luzy na koncowkach drazka kierowniczego.Odrazu widac.Sprawdz hamulce tarcze nakladki i tez wymien jak juz sa na wykonczeniu.Dlaczego? im auto jest starsze to lepiej wykonywac mniej podnoszen,odkrecan wszelakich nakretek a tak za jednym zamachem wrocic do stanu pierwotnego.Po zmianie lacznikow stabilizatora nie trzeba kontrolowac zbierznosci.natomiast po ruszeniu ze swojego miejsca amortyzatorow musisz jechac na kontrole zbierznosci.ustawia sie urzadzeniem laserowym najpierw tyl a pozniej wzgledem tylu przod.Pozniej samochod bedzie duzo mniej palil i nie bedzie zima wpadal w poslizg,
Pozdrowienia.
Camry 2.2

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2014, 12:25:18 »
witam, co do mojego zawieszenia tył, wymieniłem drążek wahacza wzdłużnego (skrętnego) i stuki w zawieszeniu ustały. Pozostało wymienić amorki tył bo prawy tył puścił olej i nie trzyma, koszt takich amorów waha się w granicach od 180 zł wzwyż i za taką kwotę ciężko dostać. Może któryś z kolegów ma namiary na takie amorki nowe lub używane (sprawdzone) a może da się zregenerować te stare, proszę o poradę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2014, 12:50:23 »
Nowe Kayaby znajdziesz po 220-250/sztuka.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2014, 22:39:31 »
Gdzie można je dostać po 220zł?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2014, 22:48:22 »
Na przykład TU
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2014, 22:51:29 wysłana przez AGILESS »

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2015, 10:00:04 »
mam pytanko, w swojej camry 3.0 v6  95 r. wymieniłem na nowe amory tył przy czym wysokość zawieszenia się nie zmieniła (siedzi, tył jest jakiś twardy), czy to jest wina dobitych sprężyn a jak tak to ile takie mogą kosztować ? - ewentualnie od jakiego modelu pasują ?
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2015, 10:12:48 wysłana przez biały1971 »

Offline biały1971

• Toyot Leżący
  • *
Odp: fotele
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2015, 10:08:43 »
mam pytanko, czy warto wymienić toyota camry 95  fotele welur na skórzane i ile to by kosztowało? - ewentualnie od jakiego modelu pasują. Nadmieniam ,że moje welurki są b.dobrym stanie, niepoprzecierane, nieutytłane.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2015, 10:11:53 wysłana przez biały1971 »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Stycznia 2015, 10:17:08 »
Skóra jest fajna jak jest miękka czyli zadbana lub nowa. Też kiedyś chciałem wymieniać, ale przeszło mi to na szczęście. Poza tym jak dla mnie przy skórze powinno być grzanie i wentylacja fotela.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2015, 11:21:59 »
Jak wspomniał kolega,cielak jest cacy jak jest zadbany.Bardzo fajny w utrzymaniu czystości,czego nie można powiedzieć o welurze.Byle plamka,czy coś w tym rodzaju, i już czeka nas małe "Pranko" Oprócz cielaka z Camry,będzie ci pasował z Es 300.
Tylko trzeba trafić w jakiś normalny kolor.Nie zapodasz przecież cielaka z Es-a w "sraczkowatym "kolorze.A takie się często trafiają.Fajne są,mają grzanie,i "łobydwa" są sterowane elektrycznie.Ostatnio widziałem na aledrogo.No i faktycznie drooogo.Kolor też dup...ty.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2015, 11:51:06 »
mam pytanko, w swojej camry 3.0 v6  95 r. wymieniłem na nowe amory tył przy czym wysokość zawieszenia się nie zmieniła (siedzi, tył jest jakiś twardy), czy to jest wina dobitych sprężyn a jak tak to ile takie mogą kosztować ? - ewentualnie od jakiego modelu pasują ?
Zmień sprężyny to się podniesie.
Pasują najlepiej od Camry. Ile kosztują proponuję sprawdzić na allegro, intercarsie czy czymś podobnym.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2015, 12:56:33 wysłana przez marcinm »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl