Autor Wątek: Auris - nasze opinie, komentarze  (Przeczytany 22733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris - nasze opinie, komentarze
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Czerwca 2014, 14:33:24 »
Nika. A gdzie Ty się tak śpieszysz dzień w dzień? Jeśli codziennie jeździsz tak jak piszesz. Nic innego jak jestes po prostu piratem drogowym. Dopuszczalna na autostradzie u nas wiesz ile jest, prawda ? Codziennie jeżdżąc tak jak szaleniec 160-180 a nawet więcej jesteś w grupie ryzyka. Wystarczy coś z oponą i nie będzie z Ciebie czego zbierać.

tak czytam często wywody Niki i za każdym razem myślę - oby nie trafić na taką / takiego ... (wstawić co kto potrzebuje - nie będę obrażał nikogo na forum) na swojej drodze w sytuacji awaryjnej..
Mam sporo doświadczenia w prowadzeniu samochodów itd. - odbyte parę kursów bezpiecznej jazdy, jazdy szybkiej (Szkoła Jazdy Subaru na torze Kielce w Miedzianej Górze) - 2 stopnie, sporo innych kursów praktycznych. Przez to mam też sporo pokory - wiem czego nie umiem, czego nie potrafi mój samochód, w jakich sytuacjach jestem w stanie sobie poradzić, a w jakich nie.. Wiem też ilu jest takich ludzi, którzy myślą że coś umieją - a na torze okazuje się, że sporo się przeliczyli.

Przy takich prędkościach, o jakich pisze Nika - mało kto potrafi wyjść cało z prostych manewrów - np. łuk - wystarczy niedoszacować prędkości, nie zobaczyć w porę kamienia lub innej - nawet małej przeszkody na drodze (na którą można śmiało i bez konsekwencji wjechać z prędkością nawet 100 km/h) i jest tragedia - najgorsze co może być, to zabić kogoś, a samemu wyjść z tego bez większych strat.
Nie wspominam o trudniejszych manewrach - jak awaryjne hamowanie - nawet na suchym, potrafi czasem samochodem rzucić, a co dopiero jak pokropi deszcz, czy jest gołoledź - założę się, że 90% - wraz z Niką kończy w najlepszym wypadku bokiem do kierunku jazdy, bez kontroli nad autem..
Nie chce mi się pisać całych elaboratów na ten temat, bo człowieka nie zmienię, tym bardziej na forum - ale tak jak wspomniałem na początku - nie chcę takich ludzi spotkać w podobnych sytuacjach na drodze... potencjalni mordercy - inaczej tego ładnie nazwać nie mogę.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwca 2014, 15:04:51 »
Przy 140 tez nie bedzie czego zbierac...

Ciśnie sie na usta, że dla warszawskiego pirata z bialego BMW koledzy nie byli tak wyrozumiali.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwca 2014, 15:48:20 »
Macie rację. Wiem, że za szybko. Nie wiem, dlaczego tak robię. Nie czuję prędkości. Wydaje mi sie, że jadę normalnie, a jak raz na czas zerknę na licznik to mam za dużo. Nie chcę nikogo zabić. Będę częściej zerkac na prędkościomierz i zwalniać. Nie jade bezmyslnie, nie pale papierosa, nie grzebie przy radiu, trzymam obie ręce na kierownicy, stale monitoruję co sie dzieje i przede mna i za mną. Przewiduję, że ktoś mi wskoczy na lewy i zwalniam juz wczesniej. Zwalniam przed kazdym łukiem. Zwalniam wyprzedzając ciężarówke bo wiem, że dmuchnie. Może 2-3 razy dotąd zdarzyło się, że podjechałam bliżej poprzednika, żeby mnie puścił bo ktos inny mi siedział na ogonie, nie chciałam jechac w kleszczach. Staram sie miec pusto przed sobą i za sobą. Jak jest pełno przede mną, to trzymam spory dystans.  Jak mi opona strzeli przy 130 to i tak nie bedzie co zbierać. Wiem, że to i tak nie tłumaczy prędkości. Dzieki za szklanke wody.

Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:01:45 »
No! I przyjęcie czegoś z pokorą mi się podoooba  :good:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2014, 16:13:21 »
Swoją drogą, jak się czyta te wszystkie żale - serce rośnie, że każdy równiusieńko gęsiego 50ką w mieście, 90 w niezabudowanym i maksymalnie 140 autostradą! ;)  :roll: 

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwca 2014, 17:16:36 »
Swoją drogą, jak się czyta te wszystkie żale - serce rośnie, że każdy równiusieńko gęsiego 50ką w mieście, 90 w niezabudowanym i maksymalnie 140 autostradą! ;)  :roll: 
Nikt tak nie pisał - na pewno nie ja.. Staram się jeździć przepisowo, nie zawsze mi to wychodzi, lub sytuacja nie pozwala... Na pewno nie przeginam.  Myślę że i tak jezdze bezpieczniej niż większość kierowców
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwca 2014, 17:18:38 »
A ja włożę kij w mrowisko to co napisał BiKej uważam za GRUBĄ PRZESADĘ.
Niestety temat z jakim mamy do czynienia jest o tyle niewdzięczny, że brak w nim środka w zasadzie za każdym razem znajdzie się ktoś dla kogo dana wypowiedz będzie już skrajnością - osobiście uważam moje stanowisko za bardzo wyważone i trafiające w punkt na skali który jest oznaczony symbolem 0 a więc środek.
Jednak samo to co napisałem na początku o grubej przesadzie stawia mnie na przeciwnym biegunie a więc już mamy do czynienia ze skrajnością.
Jeżeli jednak przyjmiemy, że poruszanie się z prędkościami o jakich pisze Nika to faktycznie potencjalne morderstwo to łatwo można dojść do wniosku, że trzy czwarte dorosłej populacji Niemiec, która zasiada za kierownicą to aktualni bądź przyszli mordercy.
A jednak statystyki pokazują coś zupełnie innego - nie wiem dla czego od kilku lat wmawia się nam, że prędkość zabija. otóż nie prędkość zabija a jej nagła utrata i trzeba z tego wyciągnąć daleko idące wnioski.
 Mamy coraz lepsze w tym tez bezpieczniejsze auta mam także coraz lepsze w tym bezpieczniejsze drogi, rośnie także świadomość kierowców ludzie zaczynają się szkolić bywać na torze w ośrodkach doskonalenie techniki jazdy itd. Wciąż oczywiście jest jeszcze zbyt mało tych ludzi jednak widać postęp - wiem bo jako instruktor sportów motorowych prowadzę szkolenia od kilku lat i osobiście nie mam nic przeciwko by ktoś kto zna swoje możliwości, potrafi ocenić realnie warunki na drodze ma zadbane czytaj bezpieczne auto przy odpowiednich warunkach pogodowych np. na autostradzie jechał 160 czy 180 km/h -  nie widzę w tym natychmiastowej katastrofy drogowej i potencjalnej śmierci wielu niewinnych osób.

Oczywiście jest w tym wszystkim niebezpieczeństwo nie tyle wynikające z  wielkiej prędkości a z wielkiej różnicy w prędkościach między kimś kto podróżuje 80 km/h a kimś kto w tym samym czasie na tej samej drodze jedzie 180km/h bo wbrew temu co się mówi to jest największe zagrożenie. Odwołam się w tym miejscu do badania słynnego ADAC, które  dowodzą, że zwykle ktoś kto porusza się szybciej jest znacznie bardziej skupiony ( a więc można by przyjąć bezpieczniejszy jako kierowca) na tym co robi niż ten który porusza się znacznie wolniej w tych samych warunkach drogowych. Pamiętajmy też, że dzielą zwykle te osoby pasy i do póki na drogę jakiś debil nie zrzuci stołu z wiaduktu, nie pęknie w ciężarówce jadącej kilometr przed nimi opona czy nie spadnie samolot prywatny po zderzeniu z myśliwcem euro-fighter prawdopodobieństwo, że coś się wydarzy tylko dla tego, że ktoś jedzie 180km/h czy nawet 250km/h jest podobna jak zderzenie tych dwóch samolotów.
Jednak to wszystko są teorie i dywagacje dlatego też proponuję wszystkim umiar i nie popadanie ze skrajności w skrajność ogólnie na drodze może być niebezpiecznie i przy 50km/h i w miarę wzrostu prędkości zagrożenie może być coraz większe jednak kluczowym słowem tu jest " MOŻE BYĆ" i nie oznacza to MUSI BYĆ.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwca 2014, 17:23:40 »
ok, a ja napiszę: Trzymajmy się tematu, od tego typu rozmów są Dyskusje przy barze

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Czerwca 2014, 21:58:41 »
Swoop. Założyłeś nam nowy wątek. Wywiązała się tu mała dyskusja, którą pewnie większość czyta z zaciekawieniem. Musisz to psuć ? Tylko mnie nie banuj za słowa krytyki.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Czerwca 2014, 23:06:57 »
To prawda, dyskusja jest soczysta :)

Kilka dni temu miałem przyjemność kolejny raz wybrać się na południe Polski w odwiedziny do rodzinnego miasta.

Skorzystałem oczywiście z A1 i w zasadzie u mnie licznik zatrzymuje się również w przedziale 150-160 km.

Moim głównym wyznacznikiem jednak jest godzina wyjazdu a mianowicie 4:00 rano. Wtedy ruch jest naprawdę znikomy.

Dzięki temu jazda z Bydgoszczy za Częstochowę zajmuje mi 3.5 h a nie tak jak to kiedyś bywało 6.5 h.

Osobiście stanę po jednej ze stron i uważam, że można połączyć szybkość i rozsądek.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline Hakate

• Toyot Pełzający
  • **
    • UTS
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Czerwca 2014, 23:29:43 »
Po coś produkują samochody, które rozwijają takie prędkości? Przecież mogą zrobić ograniczenia i każdy będzie jeździł stówką. Albo niech wszyscy traktorami jeżdżą. Nie będzie wypadków.
Skoro jest autostrada, wolny pas,samochód potrafi tyle jechać i jest sprawny to gdzie problem? Wszystkie samochody wpuszczane są po to żeby po niemieckich autostradach jeździć? :p  Zawsze można zwolnić.
Inaczej gdy jedziesz w środku miasta slalomem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Opel Astra F 1996r. 1.6 101KM
Mitsubishi Space Wagon 2001r. 2.4 GDI 150KM
Toyota Mr2 W30 2003r. 1.8 140KM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://www.uts.l-go.pl

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Czerwca 2014, 08:12:54 »
Dokładnie. Jeśli ktoś jedzie trzeźwy i trzeźwo myślący prawdopodobieństwo wypadku przy prędkościach ~160km/h znacznie spada a na pewno nie jest większe od przepisowej jazdy np 140 po autostradzie. Jak pokazują statystyki w Polsce zmorą są pijani kierowcy i porącenia pieszych.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Czerwca 2014, 10:43:43 »
1. nikogo nie najechać
2. nie dać się najechać
3. jechać tak by nikomu nie przeszkadzać.

prędkość nie ma znaczenia  :-P
CHR HSD Selection 2018

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Czerwca 2014, 12:23:06 »
łatwo można dojść do wniosku, że trzy czwarte dorosłej populacji Niemiec, która zasiada za kierownicą to aktualni bądź przyszli mordercy.

Warto by było dodać, że w Niemczech główne autostrady mają z reguły trzy lub więcej pasów ruchu. W naszych warunkach można sobie tylko wyobrazić jaki to ma wpływ na bezpieczeństwo ruchu. Na autostradach o dwóch pasach generalnie obowiązują ograniczenia. W sumie to nie wiem czemu wszyscy za przykład stawiają Niemcy, które są wyjątkiem na skalę światową. Przecież w wielu krajach przepisy są bardziej restrykcyjna niż u nas. Np w UK czy tez Belgii tudzież Francji.

Nie zapominajmy też, że niemiecka flota jest w znacznie lepszej kondycji technicznej. Chociażby z uwagi na przeciętny wiek pojazdu.

Poza powyższym, kultura jazdy w Polsce (a szczególnie w regionie z którego pochodzę) znacznie odbiega od zachodnioeuropejskiej. Jesteśmy niepokorni oraz agresywni za kierownica i niestety trzeba nam nakładać ograniczenia.

Na koniec dodam, że każdy kierowca mówi o sobie jako niezwykle ostrożnym, przewidującym itp itd. To że każdy jedzie jak chce czyni sytuacje na drodze nieprzewidywalnymi.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Czerwca 2014, 10:15:37 »
Wracając do sedn sprawy a więc do naszych opinii i początku tego tematu a więc ogólnie opinii użytkowników wrzucam linki do stronki z opiniami ciekawe jest to, że w wielu opiniach pojawia się to samo a więc: Bardzo głośna praca w tym szumy z zewnątrz i kiepska jakość  materiałów i wykończenia wnętrza w porównaniu z konkurencją.
Tu opinie dotyczące Aurisa TS:
http://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/auris/ii/touring-sports/
A tu Hatchback:
http://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/auris/ii/hatchback-5d/

Widzę, że bardzo mocno opinie o Aurisie poprawiają właściciele Aurisa HSD w zasadzie w przypadku Hybrydy nie ma negatywnej opinii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl