Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MMZabrze

• Gość
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #420 dnia: 06 Czerwca 2017, 08:57:08 »
Dotyczy Auris model z 2016.
Jeżeli zauważyliście, żę Wasze autko jest głośniejsze i nie było tego wcześniej, w hybrydach uporczywy świsty przy mocnym dodaniu gazu w okolicach lewej nogi to spadła Wam przepona na kolumnie kierowniczej, mająca na celu tłumienie hałasu dobiegającego z komory silnika. Temat jest znany w ASO. Nazywają to wadą technologiczną i ponownie zakładają, albo Wam zjadło zwierzątko i trzeba wywalić z własnej kieszeni za demontaż kolumny i montaż wspomnianej prezerwatywki. Cena... dowiem się jak to sprowadzą do serwisu  :o

Stivo, jeżeli myślisz, że serwisy będą Ci wymieniać każdą pierdółkę w Twoim aucie na każde Twoje pstryknięcie palcami to chyba się nie wyspałeś  <kawusia>, napij się kawy. Klocki szurają??? to włącz sobie radio, masz super audio w bryce. Na poważnie, producent jeżeli wyda prykaz, aby nie wymieniać to znaczy, że nie i nikogo nie interesuje Twoje samopoczucie czy wrażenia z jazdy. Ty już zrobiłeś swoje - kupiłeś to auto i dla korporacji wystarczy. No mogą Ci zaoferować zakup nowszego modelu  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2017, 09:04:00 wysłana przez MMZabrze »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #421 dnia: 06 Czerwca 2017, 19:06:16 »
Wiem o tym doskonale, Tylko odpowiadam koledze. Dla mnie to nie żadna nowość tyle że niektórym to się podobno udaje.

MMZabrze

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: 07 Czerwca 2017, 00:29:16 »
A to właśnie jest zagadką... jedni chcą pomóc klientowi i coś robią, drudzy zlewają go i opowiadają pierdoły, tylko zastanawia mnie jedno: przecież to nie z ich kasy leci, a wręcz przeciwnie, dostają kasę za naprawę  :o

Ja myślę, że to ma wpływ premia dla kierownika serwisu za cięcia kosztów dla producenta, będzie dużo napraw, będzie mniej wycieczek, laptopów, zegarków, wyjazdów integracyjnych itp.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #423 dnia: 19 Lipca 2017, 13:35:27 »
Ja ostatnio byłem ze swoim Aurisem na przeglądzie po 3 latach / 45 kkm i wróciłem z kilkoma ciekawymi informacjami.

Zgłosiłem
- Brak możliwości podjechania autem pod podjazdy, gdy auto jest obciążone
- Zawieszanie się systemu TT2, tak że jedynie ponowne odpalenie samochodu pomaga
- Wibracje plastików
- Odprysk lakieru na błotniku pod lewym przednim reflektorem

I tak:
- Wstępnie ustalone, że sprzęgło na wymianę, ale z racji braku czasu ostatecznie będzie zweryfikowane przy kolejnej wizycie

- Wgranie nowego softu do systemu, także darmowa najnowsza navi z updatem na rok :)

- Został poprawiony plastik schowka na okulary. Dodatkowo wyszło, że jest ułamany zaczep od SafetySense i to on tak hałasuje. Partacze z poprzedniego serwisu go najwyraźniej ułamali podczas poprzedniego przeglądu w lutym. Będę musiał chyba trochę powojować, bo naprawić się tego nie da, jedynie wymiana szyby. Chyba, że druciarnia, ale w nowym aucie to już ostateczność.

- Będzie gwarancyjna naprawa blacharska błotnika.

Tak jak napisał MMZabrze. Jeden serwis wszystko pokaże, wytłumaczy, sprawdzi i pomoże. Drugi nie dość, że oleje prośby to jeszcze Ci coś rozwali na przeglądzie.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #424 dnia: 19 Lipca 2017, 20:02:16 »
Odprysk lakieru na błotniku pod lewym przednim reflektorem
odpryski są naprawiane na gwarancji  :o ? To typowy odprysk od kamienia, czy jakaś wada/niedoróbka ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline trzeci

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #425 dnia: 19 Lipca 2017, 20:22:17 »
I tak:
- Wstępnie ustalone, że sprzęgło na wymianę, ale z racji braku czasu ostatecznie będzie zweryfikowane przy kolejnej wizycie
Czyli, że co?  masz z walnietym sprzęgłem toczyć się jeszcze rok/15tkm
Spalanie - Motostat.pl

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #426 dnia: 19 Lipca 2017, 20:43:06 »
W czerwcu br. wymienione tylne amortyzatory w ramach gwarancji - lewy stukał, przy sprawdzaniu okazało się, że puścił olej.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #427 dnia: 19 Lipca 2017, 21:17:36 »
Odprysk lakieru na błotniku pod lewym przednim reflektorem
odpryski są naprawiane na gwarancji  :o ? To typowy odprysk od kamienia, czy jakaś wada/niedoróbka ?

Nie, to nie jest typowy odprysk. Reflektor jest zbyt ściśle spasowany i ociera o błotnik, no i najwyraźniej lakier nie wytrzymał naprężeń.
Ktoś się w fabryce nie postarał podczas skręcania.

I tak:
Czyli, że co?  masz z walnietym sprzęgłem toczyć się jeszcze rok/15tkm

Nie no, źle napisałem. Sprzęgło będzie zweryfikowane podczas naprawy błotnika, skoro i tak samochód zostanie na lakierni 2-3 dni. Więc najdalej w ciągu miesiąca.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #428 dnia: 20 Lipca 2017, 15:53:29 »
U mnie Auris TS HSD ze stycznia 2014r (produkcja).
Do tej pory wymienili mi:

- podstawę fotela kierowcy (gwarancja) - wymiana w 2015r. Bo fotel się bujał jak się złapało za zagłówek i poruszało przód tył to było stukanie w podstawie. W 2017 roku problem powrócił ale nie chcieli przyjąć na gwarancji tydzień przed końcem gwarancji.

- podstawę fotela pasażera (gwarancja) - wada jak u kierowcy ale w 2017 roku ujawniona. Wymienili podstawę fotela.

- poduszkę powietrzną kierowcy (gwarancja) - w 2017- pęknięcia na obudowie poduszki jak na foto, nowa też to trochę ma.

- aktualizacja oprogramowania ECU (akcja serwisowa)

- aktualizacja oprogramowania zegarów (akcja serwisowa)
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2017, 15:55:33 wysłana przez mummy »

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #429 dnia: 20 Lipca 2017, 18:01:54 »
pytanie do mummy - możesz podać trochę szczegółów dla:
- aktualizacja oprogramowania ECU (akcja serwisowa)
- aktualizacja oprogramowania zegarów (akcja serwisowa)
jakie były zauważalne przez Ciebie objawy dla powyższych nieprawidłowości? czy znasz numery biuletynów serwisowych ASO dla tych aktualizacji?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #430 dnia: 20 Lipca 2017, 18:40:58 »
Na stronie toyoty sprawdzasz akcje serwisowe i jedziesz na nie wcześniej umawiając się. Najczęściej nawet nie wiesz że jest akcja i coś może działać lepiej.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #431 dnia: 20 Lipca 2017, 20:05:10 »
poduszkę powietrzną kierowcy (gwarancja) - w 2017- pęknięcia na obudowie poduszki jak na foto, nowa też to trochę ma.
to pęknięcie było od nowości, czy po jakimś czasie użytkowania się ujawniło ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #432 dnia: 20 Lipca 2017, 20:06:55 »
co robic
jeździć. można też przeczytać instrukcję obsługi samochodu.
czego nie robic
nie sypać piachu do środka  :grin:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #433 dnia: 26 Lipca 2017, 13:48:48 »
Usterki Aurisa II na które są biuletyny serwisowe:
- niedoświetlanie pobocza przez reflektory przednie - BE-0058T-0515
- wycie na wszystkich biegach (mechanizm różnicowy) - CP-0030T-0413
- stukanie kolumny kierownicy (wymiana kolumny, a nie tylko naprawa) - CP-0095T-1015
- hałas rury wydechowej - EG-0005T-0114
- piszczące tylne hamulce (wymiana zacisków) - WS-0015T-0114
- klikanie przedniego siedzenia (wymiana mechanizmu siedziska) - BO-0110T-1115
- grzechotanie przednich tarcz hamulcowych - WS-0075T-0715
Witam
mam pytanie dotyczące : - stukanie kolumny kierownicy (wymiana kolumny, a nie tylko naprawa) - CP-0095T-1015, czy możecie to bardziej sprecyzować, jakich stuków to dotyczy. W moim Aurisie są takie mocne stuki jak kierownica dochodzi do skrajnych położeń w lewo i w prawo. Czy o to chodzi, czy to normalne? W poprzednich moich samochodach nigdy nie miałem takich "efektów".

Offline arkadioss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #434 dnia: 26 Lipca 2017, 14:58:14 »
Dokładnie to jest ten objaw kwalifikujący wymianę kolumny kierowniczej. Stuk z kolumny wydobywa się zazwyczaj w momencie granicznego skrętu kierownicą w którąkolwiek ze stron, tak jakby coś przeskakiwało w środku pod sam koniec promienia skrętu. Śmiało jedź do ASO i to zgłaszaj.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl