Nie wiem, czy jest oficjalna akcja serwisowa związana z wymianą tłumików.
Przy każdej bytności w ASO, na pytanie panów, czy mam jakieś uwagi do pracy mojej Toyoty, odpowiadałem zawsze:
- szorujące hamulce (za każdym razem czyszczą i po dwóch dniach problem wraca)
- głośny tłumik
Zawsze słyszałem, to jest stały i znany problem w Aurisie, ten typ tak ma.
Tym razem, przy odbiorze samochodu po przeglądzie po drugim roku użytkowania, pan z serwisu oznajmił "w związku z tym, że jest pan naszym stałym i dobrym klientem, postaramy się wymienić ten tłumik, proszę czekać na telefon". Po tygodniu zadzwonił i zaprosił na wymianę.
Jak odbierałem samochód po wymianie tłumika, usłyszałem, "teraz będzie lepiej, bo ten poprzedni model tłumika miał jakieś wady konstrukcyjne".
Wydaje mi się, że nie ma oficjalnej akcji serwisowej. Wszystko zależy od ludzi w serwisie. Toyota nie nakazuje wymiany wszystkim jak leci, ale dopuszcza wymiany tym, którzy podnoszą ten problem stale, a serwis zechce potwierdzić ten problem.
Nowy tłumik, na moje ucho to ponad 50% poprawa komfortu jazdy. Nie jest to ideał jakiego bym oczekiwał (mam porównanie do 12 letniego Focusa 1,6). Ale jest naprawdę zdecydowanie lepiej.
Przy poprzednim tłumiku, najbardziej denerwująca była jazda z obrotami 2500-2800/min. Przy takich obrotach najbardziej odczuwalne było głuche burczenie. Teraz tego tak nie słychać.