Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trepmol

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #465 dnia: 13 Października 2017, 12:25:27 »
A ja wyczytałem, że nic nie pomaga na szum hamulców, nawet wymiana zacisków. Szum pozostaje mniejszy lub większy, ale jest.
TTTM, bo wielu narzeka i nic nie pomaga.
Ja raczej bym winił zbyt słabe tłumienie hałasów z zawieszenia w Aurisie. Podobnie jest z szumem opon, też słychać je zbyt dobrze.

Być może pomoże, bo mój egzemplarz dowodzi, że może być bez szumów hamulców (owszem, słychać szum, ale opon - na niektórych rodzajach asfaltu). Inna sprawa, czym jeździliście przed aurisem (to TYLKO kompakt), być może autami z wyższej półki, gdzie była idealna cisza. W moim do licznikowych 130km/h jest ciszej, niż miałem w benzynowym C5 MK1...  I nie, nie był to rozpadający się klekot... :-)

U mnie niestety szumi i szumi w serwisie powiedzieli, że ten typ tak ma i że mogę się przejechać ich modelem testowym i też szumi.
Poza tym skóra na kierownicy w jednym miejscu jest trochę pomarszczona. Niby pierdoła a jednak denerwuje- serwis twierdzi ze taka ma być.
Zaczynam żałować zakupu, a od 15 lat jeżdżę Toyotami co prawda pierwszy raz nową. 

Jeśli chodzi o wyciszenie to ostatnio na czerwonym świetle wyłączyłem radio i słyszę jakieś głosy, zdziwiłem się bardzo bo słychać  było rozmowy ludzi idących po chodniku, sprawdziłem czy nie mam szyby otwartej. Nie miałem.   
Za rok żona planuje zmianę Aurisa 07 1,4d4d myśleliśmy o Yarisie, teraz wiem, że będzie to inna marka   

Offline Zodiac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #466 dnia: 16 Listopada 2017, 21:50:50 »
Wymiana sprężyny / stelaża w oparciu siedzenia kierowcy

http://i64.tinypic.com/8xkadt.jpg

Offline Auris wd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #467 dnia: 16 Listopada 2017, 23:46:37 »
Przy przebiegu 28 000 km w lewym przednim kole wydarzył się fakt wystąpienia pisku tarcia metal o metal . Tak jakby skończył się klocek hamulcowy. Odgłos był tak głośny , że wszyscy oglądali się na ulicy.
Przejechałem ok 2 km i zatrzymałem sie do sprawdzenia o co chodzi. Nie stwierdziłem żadnych usterek - na oko.
Przy cofaniu z miejsca parkingowego w kole coś jakby wskoczyło na swoje miejsce i dolegliwości ustąpiły .
Zgłosiłem to na serwisie przy 30 000. Powiedzieli , że wszystko jest ok. Duży rant na tarczy. Przewidziana wymiana na nowe przy następnym przeglądzie .

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #468 dnia: 17 Lutego 2018, 22:30:49 »
Warto było przy każdej wizycie w ASO narzekać na głośny tłumik. Na przeglądzie po 2 latach użytkowania, zakwalifikowali tłumik końcowy do wymiany. Dzisiaj wymienili i w końcu ustało to głuche buczenie  :good:
Koszt wymiany 1230,09zł. Wymiana oczywiście w ramach gwarancji.  <taniec>

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #469 dnia: 17 Lutego 2018, 22:38:38 »
Warto było przy każdej wizycie w ASO narzekać na głośny tłumik. Na przeglądzie po 2 latach użytkowania, zakwalifikowali tłumik końcowy do wymiany. Dzisiaj wymienili i w końcu ustało to głuche buczenie  :good:
Koszt wymiany 1230,09zł. Wymiana oczywiście w ramach gwarancji.  <taniec>
Słusznie, ta wada występowała chyba w każdym Aurisie, mnie wymienili już z 3 lata temu w Aurisie przed FL.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #470 dnia: 17 Lutego 2018, 22:39:58 »

Który rok produkcji ?
Jaki silnik ?

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #471 dnia: 17 Lutego 2018, 22:50:54 »
Który rok produkcji ?
Jaki silnik ?
rok produkcji 2015, rok pierwszej rejestracji 2016, silnik 1,6.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #472 dnia: 17 Lutego 2018, 22:56:45 »
rok produkcji 2015, rok pierwszej rejestracji 2016, silnik 1,6.

Silnik jak mój.
Mój jest z 2016 roku i też coś w wydechu popierduje/gulgocze.
Jak mówiłem w ASO że mój obecny AII jest głośniejszy od poprzedniego AI to panowie odpowiedzieli mi mniej więcej w tym stylu: "wszystkie nowe takie są , TTTM , kiedyś Toyoty były lepsze" :):):)

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Lutego 2018, 09:24:42 »
Może na tą wymianę jest jakaś akcja serwisowa i dostępny jest jakiś numer w biuletynie.   Napisz może kolego jeszcze gdzie w serwisie CI wymienili... Pozdrawiam

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 18 Lutego 2018, 11:34:34 »
Nie wiem, czy jest oficjalna akcja serwisowa związana z wymianą tłumików.
Przy każdej bytności w ASO, na pytanie panów, czy mam jakieś uwagi do pracy mojej Toyoty, odpowiadałem zawsze:
- szorujące hamulce (za każdym razem czyszczą i po dwóch dniach problem wraca)
- głośny tłumik
Zawsze słyszałem, to jest stały i znany problem w Aurisie, ten typ tak ma.
Tym razem, przy odbiorze samochodu po przeglądzie po drugim roku użytkowania, pan z serwisu oznajmił "w związku z tym, że jest pan naszym stałym i dobrym klientem, postaramy się wymienić ten tłumik, proszę czekać na telefon". Po tygodniu zadzwonił i zaprosił na wymianę.
Jak odbierałem samochód po wymianie tłumika, usłyszałem, "teraz będzie lepiej, bo ten poprzedni model tłumika miał jakieś wady konstrukcyjne".
Wydaje mi się, że nie ma oficjalnej akcji serwisowej. Wszystko zależy od ludzi w serwisie. Toyota nie nakazuje wymiany wszystkim jak leci, ale dopuszcza wymiany tym, którzy podnoszą ten problem stale, a serwis zechce potwierdzić ten problem.
Nowy tłumik, na moje ucho to ponad 50% poprawa komfortu jazdy. Nie jest to ideał jakiego bym oczekiwał (mam porównanie do 12 letniego Focusa 1,6). Ale jest naprawdę zdecydowanie lepiej.
Przy poprzednim tłumiku, najbardziej denerwująca była jazda z obrotami 2500-2800/min. Przy takich obrotach najbardziej odczuwalne było głuche burczenie. Teraz tego tak nie słychać.

Offline Berd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #475 dnia: 27 Lutego 2018, 12:04:11 »
U mnie gwarancja kończy się za dwa dni. Zdążyłem reklamować przednie lampy. Naprawa gwarancyjna zrobiona. Kwota na fakturze 5260 zł :shock:

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #476 dnia: 27 Lutego 2018, 12:11:15 »
A jakie masz światła? Xenon czy LED i auto z którego roku i jaka wersja wyposażenia...

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 27 Lutego 2018, 12:51:37 »
W sobotę wymieniłem na gwarancji lampy w klapie bagażnika - były zaparowane i zbierała się w nich woda. Auto to Auris 2 FL TS

Offline Gab.

• Początkujący
« Odpowiedź #478 dnia: 27 Lutego 2018, 21:36:24 »
W moim Aurisie 2014 1,6 benzyna również walczyłem z serwisem i usterkami. Na gwarancji wymieniono mi przednie reflektory, poduszki McPersona, tuleje gumowe stabilizatora z przodu ale ...tuż po upływie gwarancji zaczęły skrzypieć fotele przednie (wersja Prestige +Navi+Tech), tłumik coraz głośniejszy (mimo wielu moich utyskiwań w czasie gwarancji na ten stan, stwierdzono że TTTM), coś głucho tłucze pod kokpitem z lewej strony, oparcie tylnego fotela wybrzusza się od stelaża. Oczywiście gwarancja minęła 4 miesiące temu i teraz wychodzą kolejne kwiatki. Przebieg niecałe 45 tyś km. Strach pomyśleć co będzie dalej. Zwlekam, ale chyba muszę się wybrać do serwisu i zapewne słono zapłacić przynajmniej za zdiagnozowanie tego tłuczenia. Żona posiada 9 letniego Yarisa, w którym nic się nie dzieje, natomiast Złotko-totalne rozczarowanie. Gdzie ta jakość Toyoty? :thumbdown:

Offline Bartas78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: 08 Marca 2018, 17:38:50 »
Oj po waszych wpisach chyba przedłuże  gwarancję ja byłem na drugim przeglądzie i udało mi się układ wydechowy wywalczyć. Teraz słyszę czeszczenie fotela kierowcy na przyszły tydzień pojadę trzeba korzystać z gwarancji. Mam do Was pytanie tą kolumnę jak sprawdzić bo na moje jest ok na postoju czy w prawo lub lewo to tylko słychać stuknięcie ale jakby ogranicznika skrętu do którego można kręcić kierownicą czy to to? Oraz coś mi trzeszczy przy przednim słupku przedniej strony od kierowcy ale to w temperaturze od 0 w dół.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl