Autor Wątek: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16  (Przeczytany 48523 razy)

manstil

• Gość
Odp: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:19:16 »

Człowieku zlituj się podałem tylko przykład rozmiarów, a jak napiszę 235 i 175 to też będziesz to dalej męczył, nie masz racji no chyba że jesteś ponad prawem ;-) ?

Wyraziłem moje zdanie. Krytykujecie, upieracie się ale nikt z was nie zajrzał do przepisów.

Manstil

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:25:53 »
Sugeruję lekturę rozporządzeń: 1) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia; 2) w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów stosowanych przy tych badaniach; 3) w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. To powinno wystarczyć.

a ty to czytałeś?
poczytaj - będziesz miał odniesienia do homologacji konkretnego pojazdu - jeśli chodzi o rozmiary kół
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:33:59 »
J
Zajrzałeś może do rozporządzeń, które wskazałem?
Po co zaglądać do rozporządzeń? To tylko papier.
PS. Moja racja jest na pewno bardziej moja!

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:51:24 »
W tym wszystkim zastanawiam się jak to wszystko co piszecie ma się do koła dojazdowego, które jest wkładane w większości pojazdów w tym i w Toyotach.
Auris który fabrycznie ma opony 205/55 R16 posiada koło dojazdowe o rozmiarze 17' o szerokości opony szkoda gadać każdy wie jak wygląda dojazdówka czy oznacza to, że fabryka naraża właścicieli pojazdów na problemy a siebie na walkę o ewentualne odszkodowania.
Hipotetycznie jak przebiję oponę i założę dojazdówkę to będzie to nie zgodne z homologacją pojazdu a jednak jest to fabryczne wyposażenie wielu aut co oznaczałoby, że skoro pojazd został dopuszczony do poruszania się na terenie danego terytorium (o tym świadczy świadectwo homologacji). To nie ma w nim nic (mowa o fabrycznym wyposażeniu) co mogłoby stać w niezgodzie z obowiązującymi przepisami i warunkami dopuszczającymi go do poruszania się po drogach publicznych - inaczej nie otrzymałby homologacji. Czyż nie?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:54:05 »
W tym wszystkim zastanawiam się jak to wszystko co piszecie ma się do koła dojazdowego, które jest wkładane w większości pojazdów w tym i w Toyotach. Auris który fabrycznie ma opony 205/55 R16 posiada koło dojazdowe o rozmiarze 17' o szerokości opony szkoda gadać każdy wie jak wygląda dojazdówka czy oznacza to, że fabryka naraża właścicieli pojazdów na problemy a siebie na walkę o ewentualne odszkodowania. Hipotetycznie jak przebiję oponę i założę dojazdówkę to będzie to nie zgodne z homologacją pojazdu a jednak jest to fabryczne wyposażenie wielu aut co oznaczałoby, że skoro pojazd został dopuszczony do poruszania się na terenie danego terytorium (o tym świadczy świadectwo homologacji). To nie ma w nim nic (mowa o fabrycznym wyposażeniu) co mogłoby stać w niezgodzie z obowiązującymi przepisami i warunkami dopuszczającymi go do poruszania się po drogach publicznych - inaczej nie otrzymałby homologacji. Czyż nie?

jeśli chodzi o dojazdówkę - możesz na niej jechać do 80 lub 90 km/h - masz oznaczenie na kole
możesz się na niej poruszać tylko i wyłącznie w drodze do serwisu (tutaj jest fajne pole do popisu dla kierowców, którzy mogą jechać do serwsiu na drugi koniec polski z rodziną i bagażami)
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:58:50 »
W tym wszystkim zastanawiam się jak to wszystko co piszecie ma się do koła dojazdowego, które jest wkładane w większości pojazdów w tym i w Toyotach. Auris który fabrycznie ma opony 205/55 R16 posiada koło dojazdowe o rozmiarze 17' o szerokości opony szkoda gadać każdy wie jak wygląda dojazdówka czy oznacza to, że fabryka naraża właścicieli pojazdów na problemy a siebie na walkę o ewentualne odszkodowania. Hipotetycznie jak przebiję oponę i założę dojazdówkę to będzie to nie zgodne z homologacją pojazdu a jednak jest to fabryczne wyposażenie wielu aut co oznaczałoby, że skoro pojazd został dopuszczony do poruszania się na terenie danego terytorium (o tym świadczy świadectwo homologacji). To nie ma w nim nic (mowa o fabrycznym wyposażeniu) co mogłoby stać w niezgodzie z obowiązującymi przepisami i warunkami dopuszczającymi go do poruszania się po drogach publicznych - inaczej nie otrzymałby homologacji. Czyż nie?
jeśli chodzi o dojazdówkę - możesz na niej jechać do 80 lub 90 km/h - masz oznaczenie na kole możesz się na niej poruszać tylko i wyłącznie w drodze do serwisu (tutaj jest fajne pole do popisu dla kierowców, którzy mogą jechać do serwsiu na drugi koniec polski z rodziną i bagażami)

No tak ale jeżeli będę jechał zgodnie z tymi warunkami powiedzmy 60km/h i będę miał stłuczkę to i tak nie zmienia to faktu iż mam założone koło o którym nic nie ma w świadectwie homologacji, więc jak to się ma do tego wszystkiego o czym piszecie powyżej.

Dlatego zastanowiłbym się poważnie nad tym czy to co piszecie powyżej jest aby na pewno stanem faktycznym czy tylko wyciąganiem wniosków i własna interpretacją. Osobiście twierdze, że świadectwo homologacji pojazdu nie prawi o tym co wolno a czego nie wolno a już na pewno nie mówi, że tylko to co weń wpisane jest dopuszczone,  tylko jest potwierdzeniem producenta o wypełnieniu obowiązku wprowadzenia na rynek pojazdu spełniającego wymogi prawodawstwa na danym terytorium.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 16:02:31 wysłana przez KoralK »

manstil

• Gość
Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Sierpnia 2014, 16:06:14 »
Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu – na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu

Aby zakończyć dyskusję o świadectwie homologacji (zgodności) proszę abyście zastanowili się w jakiej sytuacji i jakich warunkach eksploatacji samochodu jest sprawdzana zgodność pojazdu z wystawionym dla niego świadectwem. Mam tu na myśli przepis prawa, który zobowiązuje do takiego sprawdzenia.
Mam nadzieję, że swoimi doświadczeniami pochwali się również Kolega doświadczony w zarządzaniu flotą.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 16:14:23 wysłana przez manstil »

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Sierpnia 2014, 16:08:21 »
Za ITS :

Istnieje w dokumentach tyczących się homologacji pojęcie

"Zespoły zapasowe do użytku tymczasowego, opony/system typu »run flat« oraz system monitorowania ciśnienia w oponach"

CHR HSD Selection 2018

manstil

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 19 Sierpnia 2014, 16:30:31 »

poczytaj - będziesz miał odniesienia do homologacji konkretnego pojazdu - jeśli chodzi o rozmiary kół

Zacytuj proszę przepis. Konkretnie.

Manstil

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 19 Sierpnia 2014, 16:35:35 »
To ja ciebie prosiłem o konkretny przepis.
Ja podałem konkretne rozporządzenie.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Sierpnia 2014, 17:23:01 »
tak na rozluźnienie dodam, że sam jestem ciekawy jak to naprawdę wygląda

zaoszczędziłem niemało pieniędzy kupując opony 195/50 zamiast homologowanych 185/55 (zresztą i tak nie do mojej wersji silnikowej, wyposażeniowej)  i zastanawiam się jak to wygląda z formalnego punktu widzenia w przypadku kolizji

ciekawe też jak to wygląda z innymi częściami, np. fotelami, kierownicami, tunelami, które czasem wymieniamy, a nie wyszły z fabryki w oryginale
TIIDA '09

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Sierpnia 2014, 17:28:42 »
Homologacja nie jest żadnym przepisem i nie stanowi prawa. Jest tylko świadectwem producenta samochodu które mówi, że samochód wyprodukowany z danym wyposażeniem jest bezpieczny (dla naszego życia, zdrowia czy ekologi) i może zostać dopuszczony do ruchu.
Zmiana opon (kół) na rozmiar zamienny ( taki aby średnica zewnętrzna była zbliżona do oryginału - patrz kalkulatory opon) nie  powinna stanowić problemu. To samo dotyczy się felgi. Jeśli zastosujemy felgi zgodne montażowo z naszym oryginalnym rozmiarem także nie powinno być problemów. Należy jeszcze dodać, że zarówno opony i felgi muszą zostać dopuszczone do obrotu ( posiadać homologację producenta ).
W instrukcji obsługi Aurisa mamy cztery zestawy kół i opon (A,B,C,D) od 15 .do 17 cali i nigdzie nie pisze, że nie mogę używać do mojego Activa 17cali.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 18:01:42 wysłana przez JurekL »
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Sierpnia 2014, 17:32:25 »
Paba - nie trzeba stosować oryginałów, części zamienne muszą spełniać normy określone w homologacji, jeśli są to części od których zależy bezpieczeństwo i normy pojazdu (pojazd nie zmienia właściwości, czyli czy z osobowki nie staja się ciężarówką etc.)
Reszta zależy od właściciela

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Sierpnia 2014, 17:36:20 »
Homologacja nie jest żadnym przepisem i nie stanowi prawa
Coraz ciekawiej.
Idę po chipsy i piwo.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2014, 17:56:35 wysłana przez robikon »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Sierpnia 2014, 17:45:15 »
W instrukcji obsługi Aurisa mamy cztery zestawy kół i opon (A,B,C,D) od 15 .do 17 cali i nigdzie nie pisze, że nie mogę używać do mojego Activa 17cali.

Właśnie to samo miałam napisać. Przeczytałam w instrukcji wszystko, co jest o oponach i tarczach (felgach). Mam wymieniać opony na zgodne z zaleceniami Toyoty, a w jednym miejscu użyto słowa "oryginalne". W instrukcji Toyota wymienia 4 rozmiary, o których Jurek wspomniał, plus dojazdówka.
Przejrzałam specyfikację Aurisa II z ulotki którą zabrałam w marcu z salonu. Oferta zawierała Aurisy na 3 rozmiarach opon, niezależnie od wersji silnika, zależnie tylko od wersji wyposażenia. Jedyny Dynamic oferowany był na niskoprofilowych 17tkach, a w prestige można było je dokupić w pakiecie wyposażeniowym. Jednocześnie w tej samej instrukcji jest napisane, że ten typ opony w zimie ma kiepska przyczepność i nie można na nią zakładać łańcucha. Nie sądzę, żeby producent zmuszał mnie do jazdy w zimie na oponach, które maja gorszą przyczepność, niż pozostałe oferowane w Aurisach II. Ale zobaczymy, czekam na telefon od doradcy serwisowego, dopytam.
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl