Autor Wątek: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16  (Przeczytany 48504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Roznica w jezdzie Aurisem na oponach 195/65/R15 a 205/55/R16
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Sierpnia 2014, 16:55:01 »
To nie jest bicie piany. To jest próba zdobycia wiedzy

Nika, i jaką wiedzę zdobyłaś do tej pory ?  :o
Z tej całej pisaniny wynikają dwie opcje: można zakładać inne opony i nie można.
Zwolennicy obu teorii przedstawiają logiczne argumenty na poparcie swojej tezy.
Podpierają się nawet w tym celu opiniami "firmowych" prawników i dotychczasowym doświadczeniem z firmami ubezpieczeniowymi.
Tylko , że rzecz jest pewnie stanowiona (jaka wersja nie byłaby prawdziwa) trochę wyżej niż forumowe rozważania (pewnie Prawo o Ruchu Drogowym , Rozporządzenia Ministra Transporu , prawo UE , prawa ubezpieczeniowe ).
I to, że "forumowy" prawnik potwierdzi którąś wersję (i przekona tym forumowych oponentów) , niekoniecznie musi to być wersja prawdziwa i wiążąca ubezpieczycieli.

Jak pisałem , każdy zrobi tak jak mu rozum dyktuje , różnica w cenie opon jest nieznaczna , więc twierdzę, że nie ma o co kruszyć kopii.

Piszę kolego jak normalny zwykły człowiek bo takim jestem jak każdy z nas bez względu na to czy zajmuje takie czy inne stanowisko.
Napisałem, że zleciłem komuś

Kolego, bez urazy , nic do ciebie nie mam.
Gratuluję awansu (szczerze ! ) , cieszę się , że pozostałeś "zwykłym" człowiekiem.
Ale uderzyło mnie to, że piszesz z takim zadęciem (zleciłem , kazałem).
Ja też mógłym zlecić mojemu prawnikowi wydanie opinii w tej sprawie (nie zlecę bo szkoda jego czasu "na głupoty") , ale nigdy nie napisałbym "zleciłem , kazałem" , napisałbym w stylu : "podpytałem prawnika w firmie" i w moim odczuciu brzmi to o wiele lepiej.
A tak poza tym nie mam wobec ciebie wrogich intencji , więc   :beer:
Jeśli uraziłem to przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2014, 17:16:49 wysłana przez tomery »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:08:21 »
Ja też mógłym zlecić mojemu prawnikowi wydanie opinii w tej sprawie...
:song:
ale nigdy nie napisałbym "zleciłem , kazałem" , napisałbym w stylu : "podpytałem prawnika w firmie"
Tiaaa. Nigdy nie mów nigdy.
A tak poza tym nie mam wobec ciebie wrogich intencji , więc  :beer: 

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:12:04 »
Dla mnie to bardzo ciekawa dyskusja. Poznaję praktyczne doświadczenia użytkowników.
Nie mam nawet świadectwa homologacji (auto kupiłem jako używane). Mam trochę jednak wrażenie, że Toyota poszła po najmniejszej linii oporu i utrudniła nam nieco życie.
Auto mam na kołach 17" i tutaj sprawa wygląda nieco poważniej. Perspektywa jazdy na tak niskim profilu w sytuacji gdy na drogach pojawią się zimowe kratery nie napawa mnie optymizmem (nawet Toyota ostrzega przed konsekwencjami jazdy zimą na oponach niskoprofilowych). Niezależnie od strony formalno-prawnej i tak w zasadzie podjąłem decyzję i założę na zimę osobny komplet kół 16". Na pewno będzie bezpieczniej, a przy okazji taniej i wygodniej.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:18:08 »
I tak to już jest ty byś nie napisał ja napisałem i co więcej osobiście nie widzę w tym ani zadęcia a nie także nic złego, zdrożnego, obrzydliwego z prostej przyczyny ponieważ nie czuję się z tego powodu lepszy mądrzejszy czy jakkolwiek poważniejszy.
 Normalna kolej rzeczy mój przełożony także mówi zleciłem lub wydałem dyspozycję Karolowi i w ogóle mnie to nie rusza.
 Po prostu część mojej codzienności  i jak myślę większości ludzi.
 Wniosek nie każdy jest taki sam, nie oceniamy wszystkich swoją miara bo są różni ludzie.
A wracając do tematu mamy tu do czynienia z forum dyskusyjnym a więc chodzi o nabranie poglądu w jakimś temacie wysłuchując różnych racji - oczywiście nie zwalnia to z myślenia i ewentualnej odpowiedzialności za decyzję, którą każdy i tak podejmie sam lub jak zechce postara się zasięgnąć języka także poza forum w tym i opinii prawnika, specjalisty, diagnosty, serwisanta czy kogo tam uzna za wiarygodnego.

Na koniec ponieważ nie piję napoi z zawartością alkoholu to w ramach poprawy stosunków między ludzkich przyłączam się tomery do ciebie z kawką.  :-)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:28:40 »
w ramach poprawy stosunków między ludzkich przyłączam się tomery do ciebie z kawką.   

Niech będzie i kawka  :good:.

PS
Czy ty KoralK posiadasz może Yamaszkę Fazera ? (wspominałeś coś o ściganiu się na torze)

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 21 Sierpnia 2014, 17:30:13 »
w ramach poprawy stosunków między ludzkich przyłączam się tomery do ciebie z kawką.   
Niech będzie i kawka  :good:. PS Czy ty KoralK posiadasz może Yamaszkę Fazera ? (wspominałeś coś o ściganiu się na torze)

Nie, mam inny motocykl jednak o tym w odpowiednim dziale :-)
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2014, 17:31:53 wysłana przez KoralK »

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 21 Sierpnia 2014, 18:56:46 »
skoro jest tu sporo offtopu to jeszcze ja z drobną uwagą - nie pisz, że KoralK jest nadęty, bo gdyby był to by mi bezinteresownie nie tłumaczył niektórych rzeczy z jego branży, ani nie dowiadywał się w moim imieniu pewnych danych technicznych
TIIDA '09

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Sierpnia 2014, 14:13:14 »
Ja będę jeździł jednak tak jak homologacja wskazuje..
dzisiaj podjechałem na stację diagnostyczną, której wcześniej nie odwiedzałem - w celu skonfrontowania tego, co powiedział mi znajomy diagnosta z innej stacji kontroli pojazdów.
Ten "nowy" diagnosta - nie wiedząc, że już o to pytałem w innych miejscach powiedział w sumie to samo.
A więc - to co w homologacji - to na samochodzie. Nie sprawdzają tego podczas przeglądów, bo nie mają obowiązku, ale w razie wypadku i konieczności robienia ponownego badania technicznego (aby odzyskać dow. rejestracyjny), mogą sprawdzić zgodność elementów odpowiadających za bezpieczeństwo z homologacją danego pojazdu.
podpytałem jeszcze o to - powiedział mi, że jeszcze jeszcze tego nie robił, ale ma do tego prawo.
W zasadzie, wychodzi na to, że jak nikomu nie podpadniesz, nie zajdziesz za skórę i nie trafisz na ubezpieczyciela "krzaka", który będzie za wszelką cenę próbował uniknąć wypłaty ubezpieczenia, to nie ma się o co martwić i można jeździć na rozmiarach pasujących - ale nie ujętych w homologacji. Ja nie będę ryzykował z paru powodów:
1. mam w homologacji 16", koła mam właśnie takie - zimowe i letnie
2. nie zamierzam kupować mniejszych, bo samochód na 15" nie podoba mi się bardzo
3. 17" - są ładne, ale kosztowo, sporo droższe niż 16", a do tego mniej wygodne przy tak krótkim aucie.

a manstil - nadal nie zacytowałeś odpowiednich przepisów, na które się powołujesz - a jak już nie chce ci się cytować, to przynajmniej podaj nr paragrafu, czy punktu w odpowiednim rozporządzeniu/ustawie czy czymkolwiek, na co się powołujesz.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:01:00 »
Tu sie pojawia moze i glupie hipotetyczne pytanie. Czy mozna i na jakich warunkach zazyczyc sobie w salonie przy zakupie Auris w wersji Premium (standardowe opony 16) zeby zalozyli opony 15? Nie zalezy mi na wygladzie jestem raczej zwolennikiem oszczednosci na benzynie i komfortu jazdy itp.

Ja mam 225/45 R17 a na zimę 205/55 R16.
195/65 R15 nie można założyć w wersji z seryjnymi R17 bo tarcze są większe i poprostu się nie zmieści.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:09:59 »
Tarcze są większe dla 17" tylko w wersji hybrydowej.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Sierpnia 2014, 17:09:49 »
Odnośnie naklejek.

Ma ktoś może Aurisa Touring Sports Hybrid z kołami 205/55 R16?
Prosił bym o fotkę naklejki na której są ciśnienia.
Nie wiem czy tak samo je napompować jak 225/45 R17 czy inaczej.

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Sierpnia 2014, 12:22:29 »
^^^^ Z instrukcji, opony R16
jazda > 160 km/h - 2,6 kG/cm2
jazda <=160 km/h - 2,3 kG/cm2
jazda ekon. <160 km/h - 2,5 kG/cm2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl