Autor Wątek: Auris TS, koła 17 cali - czy da się założyć łańcuchy  (Przeczytany 11151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
Auris TS, koła 17 cali - czy da się założyć łańcuchy
« dnia: 25 Sierpnia 2014, 23:03:29 »
Zachęcony czytaniem wątku o oponach na zimę mam pytanie - czy ktoś testował łancuchy na 17-kach w Aurisie? Mam takie koła w standardzie i na zimę chciałem też kupić takie opony, ale zdarza mi się jeździć w góry i mogę potrzebować łańcuchów (poprzednie auto miałem 4x4 więc nie było takiej potrzeby). Testował ktoś jakie łańcuchy pasują? Albo może wiecie, że nie pasują żadne i trzeba się będzie jednak zdecydować na koła 16-ki na zimę?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris TS, koła 17 cali - czy da się założyć łańcuchy
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2014, 07:40:13 »
Myślę, że auta z dużo większymi rozmiarami kół niż 17 śmigają na łańcuchach więc nie będzie problemu. Inna rzecz, że szkoda by mi było używać jednych felg (w domyśle alu) przez cały rok :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2014, 09:50:26 »
Mam Aurisa HB na 17tkach niskoprofilowych (225/45r17). W instrukcji obsługi jest napisane, że nie mozna zakładac łańcuchów na ten typ opony. Sprawdź u siebie... pewnie masz ten sam profil?
A co do zmiany rozmiaru... tez mamy tu dylemat na forum i ciężkie debaty. Zobacz, jakie rozmiary opon masz wpisane w świadectwie zgodności WE (homologacji). Jesli masz tylko te 17, to powinienes jeździć na 17tkach tylko. Zmiana na inny rozmiar - na własne ryzyko  <zalamka>

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2014, 09:57:19 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2014, 10:44:24 »
Wiem, że są łańcuchy na większe koła. Ale nie wiem czy po założeniu łańcuchów na koło będzie wystarczająco dużo miejsca między oponą a nadkolem (zwłaszcza od wewnętrznej strony) - stąd moje pytanie. Auris to nie jest wielkie auto i przy takim profilu może być ciasno.

@Nika - moja instrukcja mówi do samo. Ale mi chodzi o to czy się da, a nie o to czy wolno to robić. Jak się okaże, że się nie da to będę musiał przejść na koła 16-ki (które da się założyć choć są pewne obawy co do tego czy wolno). Ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jeżdżenia zimą po górach przednionapędowym autem bez łańcuchów - więc to czy wolno je zakładać (i na jakie koła) mnie specjalnie nie martwi. 

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2014, 11:27:54 »
@Nika - moja instrukcja mówi do samo. Ale mi chodzi o to czy się da, a nie o to czy wolno to robić. Jak się okaże, że się nie da to będę musiał przejść na koła 16-ki (które da się założyć choć są pewne obawy co do tego czy wolno). Ale szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie jeżdżenia zimą po górach przednionapędowym autem bez łańcuchów - więc to czy wolno je zakładać (i na jakie koła) mnie specjalnie nie martwi

Cóż, ja mam podobny dylemat. Sprzedali mi auto na 17tkach, którym w zasadzie nie moge pojechac zimą w góry, żeby być w zgodzie z przepisami. Instrukcja zabrania nakładac łańcuchy na 17tki - zakładam, że jakis powód ku temu musi być. Nie wiem, czy tu chodzi jedynie o ewentualność zniszczenia opony/felgi, czy tez dlatego, że nie jest to bezpieczne. Nie będę tego testować. Z drugiej strony homologacją skazana jestem na 17tki. Patowa sytuacja :) Ja chcę kupić koła 16calowe, doinformuję sie jeszcze, co konkretnie grozi za to przestępstwo w razie draki. Nie będę się czuła bepiecznie zimą na szerokich i cienkich kapciach... może napiszę do TMP zapytanie o mozliwość zmiany w świadectwie zgodności.
Żyj i daj żyć innym.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2014, 12:03:03 »
Nie będę się czuła bepiecznie zimą na szerokich i cienkich kapciach... może napiszę do TMP zapytanie o mozliwość zmiany w świadectwie zgodności.
daj znać co i jak - bo też bardzo ciekawy jestem, co na to importer/wystawca homologacji
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KubaCh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2014, 12:29:14 »
Thule na swojej stronie twierdzi, że są łańcuchy, które pasują do Aurisa z szerokimi kapciami - tyle, że to modele, które albo są bardzo cienkie, albo nie wchodzą na wewnętrzną stronę opony. Więc chyba jednak jest problem z miejsciem miedzy oponą a nadkolem.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2014, 21:54:57 »
Witam,

Kupiłem Aurisa z kołami 17'' i ASO sprzedało mi 16'' na zimę - opony i felgi. 15'' podobno nie wchodzą na przednie tarcze hamulcowe które w wersji Prestige są większe. Myślę że skoro ASO mi tak sprzedało to jest wszystko zgodne z homologacją.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2014, 22:07:14 »
A te 16" to stalowe czy alu? I z jakim offsetem (ET)?

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sierpnia 2014, 22:56:55 »
Aluminiowe. A to drugie to nie wiem. Gdzie to sprawdzić ?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2014, 23:07:37 wysłana przez mummy »

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sierpnia 2014, 23:00:04 »
Opony są 205/55 R16
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2014, 23:07:06 wysłana przez mummy »

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Sierpnia 2014, 08:17:25 »
ET znajdziesz wybite po wewnętrznej stronie felgi. Dla "zwykłych" Aurisów wynosi 45, ale w tym przypadku może być inne ze względu na większe jarzma hamulców. Dla tego mnie to interesuje...

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Sierpnia 2014, 22:59:52 »
6,5Jx16 H2 ET45

Offline Szumi

• Początkujący
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2019, 00:43:50 »
Dziś w ASO Toyoty dowiedziałem się, że od 2018r Toyota daje homologacje na felgi 16 calowe dla modeli Auris i Corolla. Tak więc można założyć 16 z łancuchami. Felgi z oponami można zakupić samemu poza salonem. Mi zaproponowano koła w rozmiarze 205/55/16

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2019, 08:58:25 »
Tu było,  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27077.msg578465.html#msg578465    że od 2014 roku Toyota Auris/Corolla posiada też na zimę homologację na koła 16" na które zakłada się też łańcuchy - trzeba dokupić albo dostać tylko naklejkę na słupek.   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl