Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #150 dnia: 01 Kwietnia 2016, 15:36:33 »
https://www.youtube.com/watch?v=GfJ2NFNHuDE

To tak dla wyobrażenia sobie co trzeba zrobić, aby dostać się do parownika :)

Offline zarazek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 01 Kwietnia 2016, 15:49:20 »
Jeżeli w Aurisie ma to wyglądać podobnie, to chyba bym się nie zdecydował powierzyć komukolwiek tej roboty...

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 01 Kwietnia 2016, 15:52:00 »
 :shock:

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 01 Kwietnia 2016, 23:03:28 »
To wolę chyba regularnie czyścić pianką ;)

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #154 dnia: 01 Kwietnia 2016, 23:22:20 »
Jakaś bzdura na tym filmie. Demontaż parownika w tym samochodzie zajmuje mi góra 30 min. Wystarczy wyjąć schowek pasażera i dmuchawę.

Offline gg69

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 04 Kwietnia 2016, 06:54:26 »
czy możesz dokładniej opisać wymianę parownika bo właśnie czeka mnie wymiana bo sypie klima białym proszkiem a też mi się wydaje po dokładnych oględzinach obudowy parownika że raczej można go wymienić bez rozbierania całego kokpitu  :-)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #156 dnia: 04 Kwietnia 2016, 13:58:28 »
Film przedstawia Corollę E12, w Aurisie jest trochę gorzej.  W komorze silnika na przegrodzie należy odłączyć rurki klimy i odkręcić zawór rozprężny.  Parownik "leży" na płasko nad tunelem środkowym . W kabine trzeba zdemontować przednią osłonę tunelu środkowego, pedał gazu, sterownik airbag i klimy. Demontujemy następnie dolną osłonę zespołu klimatyzacji i wyciągamy parownik. To tak w skrócie.

Offline zarazek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 06 Kwietnia 2016, 09:44:29 »
Mechanik w ASO Toyoty (Marki) wycenił koszt dostania się do parownika i odgrzybienia go (robocizna) na 600+ zł. Plus ewentualnie koszt nowego parownika, gdybym sobie życzył (około 700 zł).

Offline dawid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 09 Kwietnia 2016, 08:51:26 »
Toyota auris 1.4 vvti 2007. Klimatyzacja Manualna. Chłodzi tylko od strony pasazera ? Co moze byc przyczyna ?

Offline maniek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 06 Maja 2016, 00:10:34 »
Proszę o informacje tych którzy czyścili klimatyzację w Aurisie I środkiem Wurth wprowadzanym przez rurkę od skroplin: ile centymetrów udało się wam wsadzić wężyka do tej rurki? Mi wchodzi jakieś 20 cm i mimo usilnych prób dalej jest już blokada. Wystarczy, że tyle weszło i jest sens rozpylać środek w takiej sytuacji?

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 06 Maja 2016, 11:39:58 »
 :wallbash:
Where Wishes Fly......

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: 09 Maja 2016, 14:15:08 »
"maniek50" czy udało Ci się rozwiać twoje wątpliwości? Ja miałem bardzo podobnie ale kiedy udało mi się pokonać opór to przy wyciąganiu została mi w środku ta czerwona końcówka od rozpylacza a aplikacja trwała około 5 sec i środek zaczął wypływać z rurki odpływowej. Po użyciu klimy pod autem jest plama wody z rurki odpływowej wiec sądze, że nie została zatkana tą końcówką rozpylacza ale bardzo mnie ta sytuacja zaniepokoiła.

Offline Mateusz89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 09 Maja 2016, 23:55:08 »
Witam. Mam pytanie. Oglądałem ostatnio jeden z programów motoryzacyjnych i tam mówili, trzeba osuszacz wymieniać co jakiś czas. Gdzie go znajdę w aurisie? 1.4 d4d 2009r przed liftem :-)

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Maja 2016, 07:11:59 »
Telewizja kłamie :-)
Zwykle obudowa jest zintegrowana z chłodnicą klimatyzacji (po jednej stronie jest pogrubienie w którym znajduje się wkład osuszacza). Wymienia się jeżeli układ pociągnął wilgoć, a więc się rozszczelnił lub serwis klimatyzacji robiony był kilka razy "na odwal" - zbyt krótki czas próżni, służącej właśnie osuszeniu układu, a nie odessaniu czynnika jak sądzi wielu.
Jeżeli nic się nie dzieje z klimą radzę nie słuchać zaleceń i jeździć, aż spadnie wydajność. Robienie co roku, czy 2 lata serwisu klimy to według mnie proszenie się o problemy, bo: tak do końca nie wiadomo, czy serwisant doda dobry olej (zwykle bazują na uniwersalnym, który nie jest zalecany dla instalacji toyoty), a przede wszystkim dodawanie oleju odbywa się "na oko" tyle ile wyssie +/- 15g, co po kilku przeglądach może skutkować przelaniem sprężarki olejem. W moim Avensisie pierwszy serwis był robiony po 6 latach i nie było dramatycznego braku czynnika.
Każdy oczywiście robi jak uważa :-)

Offline maniek50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 15 Maja 2016, 00:19:55 »
ogluch - czytałem Twoje posty o problemie z wyciąganiem wężyka i tu zrodziło się moje pytanie na jaka głębokość udało Ci się ten wężyk wprowadzić? Ja jeszcze środka nie rozpylałem, ale zamierzam to zrobić tylko nie chcę rozpylać zbyt blisko. U mnie wężyk wchodzi na jakieś 20 cm, a ma on sam ok 80 cm długości. Cały ma wejść? U mnie nie ma szans.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl