Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:26:02 »
Tak wyczytałem , że ASO Opla też zaleca suszyć parownik , aby uniknąć smrodu.
http://www.centrumtmt.pl/opel-serwis/uslugi-mechaniczne/ >>> zakładka klimatyzacja

Cytuj (zaznaczone)
    Wyłącz klimatyzację, nie wyłączając nadmuchu, kilka minut przed zakończeniem jazdy. (Zapobiega to powstawaniu grzybów i bakterii na parowniku).

Brzydki zapach z układu nawiewu.

Podczas wymiany ciepła na parowniku skrapla się woda (czasami może Widziałeś ją pod autem w ciepłe dni). Ponieważ najczęściej Wyłączasz klimatyzację dopiero podczas wyłączania samochodu, na parowniku pozostaje woda, przez co gromadzi się wilgoć. Nietrudno się domyślić, że wilgoć jest doskonałym środowiskiem dla różnego rodzaju grzybów, bakterii i wirusów. Gdy Włączasz nadmuch, wszystkie drobnoustroje znajdujące się na parowniku ruszają w podróż po układzie nawiewu, docierając do kabiny, gdzie zostają przez Ciebie wchłonięte. Tu zaczyna się odczuwanie brzydkiego zapachu

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:37:31 »
To jeszcze pytanie, dlaczego w Aurisie I nie było takich objawów  :o tam co prawda miałam klimę manualną, ale tez w lecie AC było zwykle włączone. Być może obieg powietrza był inny i w parowniku nie zbierało się aż tyle wilgoci. No to spróbuję tej metody po wyczyszczeniu układu i zobaczymy, czy to coś pomoże.
Żyj i daj żyć innym.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:43:51 »
czym czyścisz ?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:48:42 »
Używam ASO do czyszczenia ;)
Tłoczą tam jakiś pachnący preparat i po pół godzinie auto do odbioru. Nie wiem, czy w pół godziny da się porządnie przeczyścić układ, więc zastanawiam się nad inną opcją. Przydałby się jakiś konkretny, fachowy zakład specjalizujący się w tej działce.

Mogłabym napsikac sama jakims wurthem, ale to nic nie da, do parownika nie dojdzie nawet zapach preparatu. A jeszcze mogłabym coś uszkodzić.
Żyj i daj żyć innym.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:53:03 »
no to chyba ozonowanie najmniej inwazyjnym sposobem jest.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Kwietnia 2015, 15:55:38 »
Ozonowanie podobno usunie sam zapach, ale grzyba nie zabije, więc szmata wróci szybko. Wlasnie oglądam filmiki o czyszczeniu klimy, może czegos się dowiem ciekawego.
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Kwietnia 2015, 23:07:08 »
Ozonowanie podobno usunie sam zapach, ale grzyba nie zabije
Co Ty Nika wiesz o ozonowaniu ?  Hehe. To waśnie w ASO zapodadzą Ci pianke która na chwile zabije przykry zapach, a ozon zabija właśnie grzyby i pleśnie czy jakoś tak :) - związki organiczne. Nie jedź z klima do ASO tylko dowiedz się gdzie mają porządna maszynę za kwotę koło 2 tys. zł do ozonowania i tam pojedź, Może zapłać podwójnie i niech Ci zrobia dwie porcje, to może jakiś efekt będzie. Ale masz rację w Aurisie jedynce nie ma żadnego problemu z syfem z nawiewów. A powiedz mi tak uczciwie. Co jest bardziej wkurzające ? Marne plastiki z jedynki czy szmata z klimy z dwójki ?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 16 Kwietnia 2015, 07:04:07 »
Zamiast o cenę maszyny lepiej zapytać o wydajność (choć zwykle faktycznie to idzie w parze), jeśli nie ma kilku gram na godzinę to szkoda czasu i pieniędzy. Ozon zabija przy określonym stężeniu, czas połowicznego rozpadu to 30 minut, więc zwykle spotykanymi ozonatorami można sobie lodówkę dezynfekować a i to jak jest z tych mniejszych.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Kwietnia 2015, 07:11:05 »
Dlatego ja swoją tanią maszynką (nie pamiętam jaka wydajność) traktuję Aurisa półtorej godzinki.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Kwietnia 2015, 13:34:28 »
To jeszcze pytanie, dlaczego w Aurisie I nie było takich objawów
Ciekawe :o  Mam Aurisa I i tez mam takie objawy :good:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Kwietnia 2015, 17:15:22 »
Włączacie niepotrzebnie klimę, wyłączacie ją równo z silnikiem to macie co chcieliście :)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Kwietnia 2015, 18:34:44 »
Co jest bardziej wkurzające ? Marne plastiki z jedynki czy szmata z klimy z dwójki ?
Oczywiście, że gorsza szmata. Z drugiej strony dużo lepsze hamulce i aerodynamika, dzięki czemu nie telepie mną na autostradzie podczas wiatru i wyprzedzania ciężarówek  :good:
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Kwietnia 2015, 22:07:15 »
Chociaż coś ;)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Kwietnia 2015, 22:10:09 »
Duże to coś  :good: Szmata przy tym boli nieco mniej, a Robikon napisał że i w jego Aurisie I szmata atakuje.
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Kwietnia 2015, 23:10:21 »
Nie wiem co Wy macie do hamulców z Aurisa 1 ? Miałem 6 samochodów i właśnie to A1 najszybciej hamuje. No chyba że ktoś się chce w miejscu na szybie zatrzymać :) No ale jak można jeszcze lepiej to dlaczego by nie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl