Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #180 dnia: 25 Lipca 2016, 21:46:42 »
 :-( Witam.Prawdopodobnie namieszałeś w ustawieniach.Zrób tak,aby świeciła się tylko klima i obieg zewnętrzny ew.wewnętrzny.Powodzenia

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 25 Lipca 2016, 22:22:37 »
Najlepsza opcja, która mogła nawalić to czujnik nasłonecznienia kabiny, koszt nowego w serwisie 170,00pln - objawy przy np. 28 stopniach nagle klima przestaje działać, kładziesz cos na czujnik, kilka minut klima znowu działa.
Tak było u mnie, błędy przy teście 21 i 24, po wymianie czujnika, która trwa 2 minuty, błędy po teście 00.

Offline weteran

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #182 dnia: 03 Września 2016, 15:38:03 »
Witam.
Wczoraj ruszyłem z parkingu, klima pracowała jeszcze w obiegu zamknietym gdy po kilku minutach nagle hałas klimy zmalał , jakby coś przytkało wyloty powietrza, z kratek wieje bardzo słabo, klima cały czas pracuje w obiegu wewnętrznym i się nie przełącza na obieg otwarty, nie jest w stanie schłodzić wnętrza samochodu.

Macie jakiś pomysł na samodzielną diagnostykę czy pozostaje serwis Toyoty ?

Offline weteran

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #183 dnia: 07 Września 2016, 20:01:50 »
Dla potomnych- diagnoza serwisu.

Nawiew został zatkany przez kawałek folii/ jednorazowej reklamówki zaciągniętej przez wentylator. Już wieje jak należy :-)

Offline kwiat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 06 Listopada 2016, 21:18:21 »
co sadzicie o tym skoro w verso nie smierdzi z klimy to odparownik przelozyc  do aurisa ale czy pasuje?

Offline ciempas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 03 Lutego 2017, 14:43:13 »
Witam

Trochę odkopię temat.

Dziś zaglądałem jak się u mnie (Auris 2011) można dostać do parownika. Po zdjęciu kawałka plastiku pod nogami pasażera i odchyleniu wykładziny znalazłem taka rurkę

Rozumiem, że ta tam mam wprowadzić środek do odgrzybiania?
No chyba że w temacie coś się zmieniło i sa jakies lepsze sposoby na pozbycie się smrodu :)

Pozdrawiam

Offline prudi

• Początkujący
« Odpowiedź #186 dnia: 23 Kwietnia 2017, 00:56:10 »
Szanowni
Przewód odprowadzający nie jest problemem ponieważ można ją po prostu zdjąć z końcówki wyprowadzającej wodę z obudowy klimatyzacji a po zakończeniu pracy z powrotem założyć.
Tylko jedna uwaga: jak będziecie aplikować odgrzybiacz to on po pewnym czasie zacznie przez tę rurkę wypływać (im bardziej substancja się pieni tym później), wiec najlepiej od razu po zakończeniu aplikacji założyć przewód odprowadzający. Ewentualnie można czymś rurkę zakorkować i dopiero potem coś podłożyć i "spuścić" to co wyleci do jakiegoś pojemniczka.
I jeszcze jedno: te substancje bywają śliskie więc pilnujcie aby zakładać rurkę na suchą końcówkę odprowadzającą bo ze śliskiej może się w trakcie jazdy zsunąć i klima będzie się skraplać na dywanik - miałem tego pecha i potem kilkudniowe suszenie (na szczęście było lato i gorąco)
Pozdrawiam Paweł

Offline miczal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 19 Maja 2017, 07:39:44 »
Witam wszystkich! Czy może ktoś potwierdzić czy to ta rurka(Auris I gen. 2007 r. 1.6 benzyna)? Znajduje się dokładnie pod nogą pasażera pod okładziną. W którym miejscu należy ją rozłączyć? Bardziej z lewej strony szukać czy poprostu odpiąć gumowy wężyk od bialego plastikowego?

Z góry dziękuję za odpowiedź gdyż zmagam się rowniez z tym nieprzyjemnym zapachem i chce zastosować preparat Wurth.

Pozdrawiam

Offline kolektor77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 19 Maja 2017, 12:08:21 »
Mam Aurisa II i rurka jest w tym samym miejscu, choć wygląda nieco inaczej.
To rurka odpływu wody z klimy i leci dalej do dziury w podłodze na zewnątrz.

Offline bejrut

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 26 Maja 2017, 12:21:06 »
Witam
Jak dostać się do parownika? Czy jest szansa uczynić to podobnie jak w avensis od góry?
Chciałbym jakoś się tam dostać żeby chociaż jak w avensis była mała szczelina i można było od góry operować środkiem przeciw grzybiczym.

Offline Leverant88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 27 Maja 2017, 12:51:28 »
Jedyny sposób to jeździć cały rok na klimie - regulować jedynie temperaturę jaka chcemy mieć wewnątrz samochodu - ja tak robię i żadnych zapachów a raczej smrodów... :-)

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #191 dnia: 29 Maja 2017, 22:08:47 »
Również polecam. Cały rok na klimie. Jedynie na dłuższą mete na samym zapłonie bez uruchamiania silnika gdy chodzi AC bądź na obiegu zamkniętym po jakimś czasie zaczyna jednak być czuć nieprzyjemny zapaach

Offline bejrut

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: 10 Czerwca 2017, 11:19:23 »
W jeżeli w Auris jest taki sam box z parownikiem jak w Yaris to nie da się wyczyścić całego parownika od dołu.
Fizycznie jest stopień który blokuje rurkę. Tutaj cały tekst i zdjęcia poglądowe.
http://www.yarisworld.com/forums/showthread.php?t=48284
Box jest tak zrobiony że często stoi tam jakaś mała ilość wody i działa jako rezerwuar do rozmnażania się różnych drobno ustroi i zapaszków.Dlatego dzisiaj będę starał się endoskopem zbadać czy da się psiknąć od góry na ten parownik przez nawiewy. Jest szansa, że problem można skontrolować po wyczyszczeniu parownika a następnie trzymaniu się zasady nawiewu powietrza przez kilka minut po użyciu klimy. 

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 10 Czerwca 2017, 12:46:19 »
w auris jest chyba taka sama obudowa parownika jak w avensis. Też szukam sposobu na solidne czyszczenie, raczej przez nawiercenie otworu inspekcyjnego.

Offline bejrut

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 11 Czerwca 2017, 13:35:25 »
Nie ukrywam ze tez mam taki plan. Musze tylko dobrze polustrowac foty tego boxa. Napewno nawiert nad parownikiem nie bedzie powodowal problemow z wyciekami.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl