Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447741 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1620 dnia: 04 Grudnia 2025, 20:14:34 »
Zdecydowanie wszystkie szyby domknięte. To rzecz, na którą zwróciłem od razu uwagę :-(
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #1621 dnia: 05 Grudnia 2025, 11:46:46 »
A próbowałeś zwolnić do poniżej 60 km/h i wymusić tryb EV przyciskiem? działa to u Ciebie? U mnie działa, jak za długo chodzi spalinowy i bateria jest prawie na max.
Ev mode unavailable gada. Często. A jak już się wymusi to powyżej 25-30 kmh włącza się spalinówka, nawet przy pełnej baterii i nie widać ładowania trakcyjnej
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1622 dnia: 11 Grudnia 2025, 20:38:42 »
Cześć,

Dzisiaj miałem mały moment paniki, gdyż nie mogłem uruchomić auta, powód wydaje się jednak trywialny po przemyśleniu sytuacji...
Otóż przed rozpoczęciem podróży, w opcjach ustawienia > personalizacja samochodu > drzwii > inteligentny kluczyk, wyłączyłem zdalny kluczyk (entry/start), co spowodowało iż przed rozpoczęciem kolejnej podróży nie dawało się już uruchomić auta, mając kluczyk w kieszeni...

Po chwili zorientowałem się, aby przylożyć kluczyk do przycisku START... i zadziałało.
Pytanko proste, ale proszę o potwierdzenie: czy takie zachowanie kluczyka jest oczekiwane? Czy za każdym razem po wyłączeniu opcji zdalnego kluczyka, w ustawieniach auta, da się uruchomić jedynie przykładając kluczyk bezpośrednio do przycisku start?

Raczej rozładowana bateria w kluczyku odpada, bo auto odebrałem tydzień temu...dzisiaj coś mnie podkusiło, aby sprawdzić tę opcję powyżej i gdzieś też wyczytałem, że gdy auto ma kilka dni dłużej postać nieużywane, to lepiej zdalny kluczyk wyłączyć, aby pobierało mniej prądu...(wiadomo, chodzi o szybkie rozładowywanie aku 12V i niepotrzebny pobór prądu).

Dzięki za doprecyzowanie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1623 dnia: 11 Grudnia 2025, 21:06:38 »
Dokładnie tak, można też nie wyłączać tej opcji lecz ustawić diagnoskopem czas uśpienia smart-entry na 1 dzień i po tym czasie system przejdzie po 1 dniu po zamknięciu pojazdu w stan uśpienia z najmniejszym możliwym poborem prądu, bez poszukiwania klucza wokół samochodu. Dobre gdy ktoś używa auta sporadycznie lub na czas postuju na parkingu lotniskowym.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1624 dnia: 25 Grudnia 2025, 21:09:05 »
Jeśli jadę na silniku spalinowym 60 km/h i chodzi silnik benzynowy to czuję się jakbym jechał zwyklym autem 40kmh na 5 biegu… jest chyba tak odkąd jest mróz, dlaczego tak jest?

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #1625 dnia: 26 Grudnia 2025, 13:28:24 »
zimno mu wiec grzeje, albo balansuje baterie
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1626 dnia: 26 Grudnia 2025, 21:26:03 »
Przy okazji -czy można tech streamem lub innym programem odczytać aktualny powód nie wyłączania się silnika spalinowego? W zimę zauważyłem że często chodzi jakby na jałowych. Pomijam ogrzewanie - dla testów jeżdżę z wyłączonym. E21 5 gen.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1627 dnia: 01 Stycznia 2026, 21:03:50 »
Panowie. Nie mogę zarejestrować się na forum Hondy, żeby zadać kilka pytań. Wyskakują jakieś błędy. Może tu mi ktoś cokolwiek napisze, zanim pojadę do salonu Hondy. Na razie jestem uziemiony w domu z powodu śniegów, nie chcę bebłać się autem w tym solnym błocie, a potem witać się z rudą. Czekam na odwilż i deszcz. Zamierzam w tym roku zmienić auto. Pomyślałem, że może zamiast Toyoty, wezmą Hondę. I tu pytanie do was, może ktoś się orientuje. Dobre są te Hondy? Np. taki HR-V e-HEV z napędem i-MMD. Potrzebuję szczegółów o napędzie - czy ma przekładnię e-CVT, czy zwykłe CVT? Ma rozrusznik, alternator? Silnik chyba wolnossący, ale wtrysk pośredni, bezpośredni? Ogólnie to napęd podobny do Corolli? Jak z jakością Hondy? Brać i się nie przejmować? Napiszcie proszę, co wiecie.

« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2026, 21:08:42 wysłana przez fynooh »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1628 dnia: 02 Stycznia 2026, 09:02:41 »
Na razie jestem uziemiony w domu z powodu śniegów, nie chcę bebłać się autem w tym solnym błocie, a potem witać się z rudą

Oj to przy Hondzie może być grubo :-) tu sądzę że będzie gorzej pod względem koloru brązowego  :-)
To tak z luźnych obserwacji  :grin:

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 09:05:31 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1629 dnia: 02 Stycznia 2026, 09:08:21 »
Jeśli chodzi o model, to zamiast h-rv rozważ z-rv. Dużo przyjemniejsze auto, jezdzi znakomicie, ma wystarczającą moc i teraz ma świetne ceny. Honda w 95% sytuacji jezdzi jako hybryda szeregowa, gdzie silnik robi za generator prądu, a główny napęd ppchodzi z elektryka (184KM 315Nm) Przekładnia fajnie udaje biegi, w/g Hondy to e-cvt, ale o ile mi wiadomo, to zupełnie inna przekładnia niż w Toyocie. Największym atutem jest dla mnie był układ jezdni, to auto świetnie się prowadzi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1630 dnia: 02 Stycznia 2026, 09:30:52 »
Na ZR-V raczej nie będzie mnie stać, a nie chcę się spinać i wydawać ostatnich groszy na auto. Poza tym nie mam wygórowanych wymagań co do osiągów, wystarczy mi HR-V i na temat tego autka potrzebuję jak najwięcej informacji, najlepiej na forum, bo w salonie to będą pewnie trochę mydlili mi oczy. Rozważę ewentualnie Civic e-HEV. O, i ledziu napisał, że Hondy rdzewieją bardziej od Toyoty, a to byłaby dyskwalifikacja u mnie, że zostałbym przy Toyocie.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 09:38:28 wysłana przez fynooh »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1631 dnia: 02 Stycznia 2026, 09:49:31 »
Kolega pół roku temu uznał że czas na zakup auta, chciał takie by było jeszcze objęte gwarancją producenta. Ostatecznie jednak zdecydował się na nowe i wybrał HR-V, zamiast Toyoty C-HR z uwagi na sensowne podstawowe wyposażenie, jak czujniki parkowania czy kamera z dynamicznymi liniami (wow Toyota zaawansowana technologia...). Zrobił dobry research i stwierdził ze jest to auto bezproblemowe. Dla mnie osobiście wnętrze mimo iż w pierwszym wrażeniu wydaje się fajne to po bliższym spotkaniu materiały są twarde i poza kierownicą i przyciskami to jednak średnio. Osobiście nakłaniałem go do dołożenia do Civiva w wersji Sport, były wtedy za około 135k i uważam że to jest zdecydowanie lepsze auto za naprawdę niewiele więcej. Multimedia i pół-cyfrowe zegary w Hondzie HR-V dla mnie są zdecydowanie gorsze niż Toyoty, i to by mnie powstrzymało przed zakupem. Dziś przy budżecie około 140k na hybrydowego crossovera poszedł bym w C-HR Style RM2026 z wyprzedaży rocznika, jest już sensownie wyposażona i dodali przednie światła z Executive co dla mnie znacznie zmienia przód auta.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1632 dnia: 02 Stycznia 2026, 10:55:25 »
ledziu napisał, że Hondy rdzewieją bardziej od Toyoty, a to byłaby dyskwalifikacja u mnie, że zostałbym przy Toyocie.
Tak z luźnych obserwacji rocznikami.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1633 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:50:52 »
Dzięki Konrad62 i al9. Przekonaliście mnie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1634 dnia: 02 Stycznia 2026, 14:08:20 »
Dzięki Konrad62 i al9. Przekonaliście mnie.
Tak nawet bez jazd próbnych i osobistego porównania? :) Szybko można Cię przekonać :D
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl