Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #330 dnia: 27 Września 2022, 23:18:34 »
Będziesz chciał zakładać? Dużo dobrego słyszałem i 100% skuteczność (jeszcze nic z tym nie ukradli).

..... Męczy mnie już ten niepokój i to ciągłe pilnowanie auta, jak gdzieś pojadę. Poza tym wkurzyła mnie obecna cena za AC + OC - 3700 zł.  W przyszłym roku zamierzam zrezygnować z AC .......

Nie musisz kupować AC z OC za 3700 zł.
Jest wersja pośrednia.
OC + AC sama kradzież.
Ja mam zniżki 60% to mnie rok temu kosztowało 900 zł i w tym roku też ok. 900 zł.
to jest tylko niecałe 400 zł do OC a śpię spokojnie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #331 dnia: 28 Września 2022, 12:55:38 »
W przyszłym roku zamierzam zrezygnować z AC a na jego miejsce zamontować CanLock.
Ryzykowna decyzja, wystarczy jakaś szkoda parkingowa przez nieznanego sprawcę, lub inne uszkodzenie samochodu z Twojej winy i będziesz płakał jak wystawią Ci rachunek za naprawę. Co z tego jak Ci nie ukradną, tylko wybebeszą samochód w czasie nieudanej kradzieży? To ja chyba bym wolał przy ubezpieczeniu tylko od kradzieży, żeby im się udało, niż naprawiać na własny koszt zdemolowany samochód lub jego resztki pozbawione wielu elementów.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #332 dnia: 28 Września 2022, 17:35:32 »
Dla mnie kradzież najważniejsza.
Auto warte ok. 100 000 zł i na razie nie traci na wartości.
Jak by mi ukradli to dla mnie dramat.
A jak mi ktoś uszkodzi na drodze to pójdzie naprawa z jego OC.
A jak z mojej winy by się coś wydarzyło to trudno naprawię sobie (chociaż od ponad 20 lat jeżdżę bezwypadkowo).
Jak mi ktoś uszkodzi np. na parkingu to trudno - naprawię sobię bo mam z czego bo oszczędzam 3 000 rocznie na AC.
W ostatnich 20 latach zaoszczędziłem na AC pewno ze 60 000 zł.
Najgorsza kradzież.
A tak dopłacam 400 zł do OC i śpię spokojnie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: 28 Września 2022, 17:42:05 »
oszczędzam 3 000 rocznie na AC
3 tys. na samochodzie za 100 tys.? Coś drogo liczysz to AC.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #334 dnia: 28 Września 2022, 17:51:23 »
fynooh

Kolega fynooh - wyżej pisał że OC + AC 3700 mu policzyli to jak mam OC coś koło 500 zł to wydedukowałem że pełne AC  kosztuje ok. 3000 zł.
A mamy podobne prawie nowe Corolle.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #335 dnia: 28 Września 2022, 20:50:51 »
U mnie to 3000 zł do OC to opcja pełna ochrona od wszystkich ryzyk. bardos.1979 ma rację. W przyszłym roku pójdę jego torem. Ja również jeżdżę od 40 lat bezwypadkowo. Nigdy na nikogo nie najechałem, więc też zaoszczędziłem na naprawy mnóstwo kasy, mogę więc zrezygnować z pełnej ochrony i wykupić tylko opcję na kradzież.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #336 dnia: 28 Września 2022, 21:22:37 »
Nie kuście losu
Ostatnio znajomy się chwalił, że 45lat jest kierowcą i zero wypadku i stłuczki. Kilka dni po tym, auto straciło prawy przód na lewoskręcie.  Z wiekiem...
(Sam jeżdżę 38 lat bez strat z mojej winy, ale już dwa razy korzystałem i teraz będzie trzeci,  z AC)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #337 dnia: 28 Września 2022, 22:25:14 »
Ostatnio znajomy się chwalił, że 45lat jest kierowcą i zero wypadku i stłuczki. Kilka dni po tym, auto straciło prawy przód na lewoskręcie.

Ale czyja to była wina? Najważniejsze, żeby samemu być ostrożnym i nie zawinić, to naprawa będzie z OC sprawcy i niepotrzebne jest AC. Ja sam miałem dwa razy naprawiany zderzak w poprzednim Aurisie z OC sprawców, a AC na Aurisa nigdy w ogóle nie miałem. AC to dopiero drugi raz w życiu wykupiłem w obecnej Corolli. Tyle kasy przez 40 lat zaoszczędziłem, że mógłbym sobie z własnej kieszeni nawet poważniejszą naprawę zafundować, a i tak będę do przodu z kasą. A tu dwukrotnie już 6 tysięcy wydałem na AC Corolli, jak psu w d**ę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #338 dnia: 29 Września 2022, 06:34:07 »
Podatek od Spokoju. Mi wyszło ok.2.5% wartości  pełny pakiet za rok.
Czy to dużo? Tak. Czy żałuję tej góry pieniędzy którą wydałem przez te wszystkie lata? Nie bardzo. To składnik tej układanki, tak jak przeglądy w ASO przynajmniej w czasie gwarancji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: 29 Września 2022, 08:13:12 »
Tyle kasy przez 40 lat zaoszczędziłem, że mógłbym sobie z własnej kieszeni nawet poważniejszą naprawę zafundować,
Rozumiem, że masz tą kasę odłożoną na takie zdarzenia, bo jeżeli nie, to w razie szkody będzie bardzo bolało.
Podatek od Spokoju.
Dokładnie tak. Ja tez nigdy nie spowodowałem wypadku, ale zbite szyby, ukradzione koła i szkody parkingowe gdzie nie było sprawcy miałem. W tej chwili, wymiana oryginalnej, zbitej szyby czołowej jest droższe niż AC. Ja uważam AC za dobrą inwestycję i śmiem twierdzić, że nawet na tym zaoszczędziłem. Np. moja skoda parkingowa sprzed 2 lat. Lekkie uszkodzenie prawego błotnika. Kwota naprawy,z samochodem zastępczym , wyniosła ponad 7 tys. Czyli praktycznie zwrot AC za ponad 4 lata. Dotyczyło to raptem samochodu gdzie wartość OC i AC nie przekraczała 2 tys. zł
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 08:22:29 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #340 dnia: 29 Września 2022, 10:16:57 »
Mądry Polak po szkodzie... Nieznany sprawca skasował mi cały bok od błotnika do błotnika. Naprawa około 10 tys.zl (trzy lata temu, obecnie zapewne bliżej 15tys.zl). Dzięki AC nie zapłaciłem ani grosza a naprawa w oparciu o nowe elementy. AC miałem tylko ze względu na leasing. Nigdy wcześniej AC nie miałem. Leasing się skończył ale AC postanowiłem płacić. Mądry Polak po szkodzie... :)
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 10:20:11 wysłana przez przmor »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #341 dnia: 29 Września 2022, 10:48:38 »
Takie życie

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #342 dnia: 29 Września 2022, 19:05:49 »
Może i macie jednak rację. Trzeba będzie płacić to AC. Auto nowe, drogie, a szczęście na drodze zawsze może się skończyć.

Rozumiem, że masz tą kasę odłożoną na takie zdarzenia, bo jeżeli nie, to w razie szkody będzie bardzo bolało.

Nie mam odłożonej, przecież to jasne. I masz rację, że jakaś szkoda bardzo by bolała.

Panowie, jeszcze pytanko, tak na wszelki wypadek. Gdybym wrócił np. z zakupów do auta, a auto byłoby uszkodzone, a sprawca uciekł, to jaka jest w skrócie procedura uruchomienia tego AC? Od czego trzeba zacząć? Policję wzywać, czy bez policji do ubezpieczyciela szkodę zgłosić?
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 19:24:00 wysłana przez fynooh »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: 29 Września 2022, 19:28:07 »
Jeżeli chcesz naprawiać z AC do zgłaszasz do ubezpieczyciela. Ale na policję też warto zgłosić, może obejrzą  monitoring i uda znaleźć się sprawcę i wtedy będzie regres.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #344 dnia: 29 Września 2022, 21:20:39 »

Cytat:  link=topic=34331.msg753777#msg753777 date=1664431992

Panowie, jeszcze pytanko, tak na wszelki wypadek. Gdybym wrócił np. z zakupów do auta, a auto byłoby uszkodzone, a sprawca uciekł, to jaka jest w skrócie procedura uruchomienia tego AC? Od czego trzeba zacząć? Policję wzywać, czy bez policji do ubezpieczyciela szkodę zgłosić?
Jestem świeżo po takim zdarzeniu i...
1) idziesz w ustronne miejsce by dać upust radości, czyli  kilka/dziesiat ku..mać!
2) sprawdzasz czy są kamery i czy to "zobaczyły"
3) w zależności od okoliczności (np. Są kamery i widać zdarzenie), dzwonisz na policję lub do ubezpieczyciela.
4) nie ma świadków,  kamer itp. i tak warto zgłosić na policję, następnie dzwonisz na infolinię ubezpieczyciela ( warto mieć aplikację np. PZU taką ma) robią wywiad co i jak, pytają o formę likwidacji i tu haczyk. Jak zaproponują kosztorysową, bądź pewien, że Cię na start chcą "wydymać". Nie chcesz kombinować i bierzesz bezgotówkową i tu proponują już lepszą kwotę (u mnie np. 4800) mówisz nie,  auto prawie nowe, salon, gwarancja, naprawisz w ASO i po zgłoszeniu dostajesz nr sprawy. Numer przekazujesz ASO. Oni robią zdjęcia itp. i naprawa to juz 9800. ( O zdjęcia proszą wcześniej i Ciebie. Ale jak naprawa bezgotówkowa, to nie musisz sam nic robić...i w obecnej sytuacji czekasz, czekasz, czekasz aż uruchomią produkcję części (duperele plastikowe, a naprawa czeka już 2mc)

« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 21:26:23 wysłana przez Krisman »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl