Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447357 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #480 dnia: 10 Stycznia 2023, 17:46:03 »
Tu było to już milion razy wałkowane, skorzystaj z "szukaj" :)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla ts comf
« Odpowiedź #481 dnia: 11 Stycznia 2023, 18:27:08 »
Mam do Was kolejne pytanie bardziej związane z obsługą telefonu (konkretnie funkcja wykonywania połączeń).

Moje pytanie dotyczy obsługi połączeń telefonicznych, telefon jest podłączony równolegle po bluetooth oraz kablem USB.
Jeśli na ekranie ręcznie mam wybrane inne menu niż android auto to po wciśnięciu słuchawki telefonicznej na kierownicy auta na wyświetlaczu w miejscu zegarów pokazuje się menu telefonu z moimi ostatnimi połączeniami oraz ulubionymi kontaktami ustawionymi w aucie, jest to bardzo wygodne.

Niestety jak kliknę w andoid auto i np korzystam z mapy google to po wciśnięciu tego samego przycisku na kierownicy menu telefonu ,,auta,, nie pojawia się na zegarach a na ekranie multimedialnym wyskakuje ,,manu telefonu aplikacji android auto,, czy można to ustawić tak żeby zawsze nawet jak korzystam z andoid auto np mapy google, po wybraniu słuchawki na kierownicy, telefon działał w apce domyślnej samochodu (na zegarach) a nie odpalał ,,telefon,, w andoid auto?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #482 dnia: 12 Stycznia 2023, 15:11:21 »
Mam do Was kolejne pytanie bardziej związane z obsługą telefonu (konkretnie funkcja wykonywania połączeń).

Moje pytanie dotyczy obsługi połączeń telefonicznych, telefon jest podłączony równolegle po bluetooth oraz kablem USB.
Jeśli na ekranie ręcznie mam wybrane inne menu niż android auto to po wciśnięciu słuchawki telefonicznej na kierownicy auta na wyświetlaczu w miejscu zegarów pokazuje się menu telefonu z moimi ostatnimi połączeniami oraz ulubionymi kontaktami ustawionymi w aucie, jest to bardzo wygodne.

Niestety jak kliknę w andoid auto i np korzystam z mapy google to po wciśnięciu tego samego przycisku na kierownicy menu telefonu ,,auta,, nie pojawia się na zegarach a na ekranie multimedialnym wyskakuje ,,manu telefonu aplikacji android auto,, czy można to ustawić tak żeby zawsze nawet jak korzystam z andoid auto np mapy google, po wybraniu słuchawki na kierownicy, telefon działał w apce domyślnej samochodu (na zegarach) a nie odpalał ,,telefon,, w andoid auto?
Ciekawa sprawa z tym wyświetlaniem kontaktów na zegarach. U mnie niezależnie czy mam telefon połączony prze Bluetooth czy po kablu USB po naciśnięciu słuchawki na kierownicy wyświetla mi się tylko na radiu. Na zegarach wyświetla się tylko jak ktoś dzwoni.

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #483 dnia: 12 Stycznia 2023, 16:40:22 »
Też tak miałem po odbiorze ale jak wejdziesz:
Setup na monitorze radia =>zakładka telefon=> powoadomienia/wyświetlanie i tam masz opcje ,,obsługa telefonu za pomocą przycisków na kierownicy. Fabrycznie jest ustawione ,,wyświetlanie,,  a trzeba zmienić na ,,meter,,

Wtedy działa to tak jak powinno niestety po podpięciu telefonu kablem jak odpali androida i przestaję:(

Stąd pytanie czy ktoś wie jak przy działającym andoidauto ustawic żeby do wykonywania połączeń priorytet miał bluetooth i apka wbudowana toyota a nie android auto?
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 16:41:58 wysłana przez Piotrekj66 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #484 dnia: 12 Stycznia 2023, 16:49:08 »
Ale wiesz, że po przytrzymaniu przycisku na kierownicy ok.2 sek. możesz z poziomu asystenta Google w AA wybierać głosowo kontakt, a krótkie to włącza się asystentka wbudowana w system toyoty? Więc wybór masz, czy jeszcze o co innego Ci chodzi?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 16:51:40 wysłana przez Krisman »

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #485 dnia: 12 Stycznia 2023, 16:49:36 »
Setup na monitorze radia =>zakładka telefon=> powoadomienia/wyświetlanie i tam masz opcje ,,obsługa telefonu za pomocą przycisków na kierownicy. Fabrycznie jest ustawione ,,wyświetlanie,,  a trzeba zmienić na ,,meter,,

Wtedy działa to tak jak powinno niestety po podpięciu telefonu kablem jak odpali androida i przestaję:(

Stąd pytanie czy ktoś wie jak przy działającym andoidauto ustawic żeby do wykonywania połączeń priorytet miał bluetooth i apka wbudowana toyota a nie android auto?
Wydaje mi się, że jak podłączysz telefon przez USB to połączenie Bluetooth rozłącza się, bo jak wyciągnę kabel z telefonu to ponownie się łączy z radiem przez Bluetooth. Muszę sprawdzić to wyświetlanie przy zegarach.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 16:53:32 wysłana przez vipmleko »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #486 dnia: 12 Stycznia 2023, 16:54:25 »
Wydaje mi się, że jak podłączysz telefon przez USB to połączenie Bluetooth rozłącza się,
Tak jest.

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #487 dnia: 12 Stycznia 2023, 17:00:36 »
Nie chodzi mi o asystenta głosowego. Mam jeszcze pomysl ktory zaraz sprawdze i dam znac. Cofnę uprawnienia telefonu dla android auto i może to pomoże.

Niestety, po odebraniu uprawnień i wciśnięciu przycisku słuchawki na telefonie na monitorze wyskakuje info ze wymagane jest uprawnienje telefonu dla andoidauto. Jeśli mam spięty telwfon kablem i ręcznie guzikiem wybiorę inne menu np telefon, energiaa, radio itp to przycisk słuchawki działa prawidłowo jedynie podczas wyświetlania andoid auto na ekranie wywołuje telefon andoid auto
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 17:16:10 wysłana przez Piotrekj66 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #488 dnia: 12 Stycznia 2023, 17:33:12 »
Ale to logiczne, w tym momencie działa aplikacja AA więc przychodzące połączenie też ogarnia właśnie ta aplikacja.

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #489 dnia: 12 Stycznia 2023, 17:40:23 »
nie da się tego spersonalizować?
Dużo bezpieczniej i wygodniej jest wybrać za pomocą kierownicy na zegarach kontakt niż odrywać się od niej i klikać na ekranie.
Niestety andoid auto nie ma obsługi kierownicą , jedynie wywołanie menu telefonu ale tam już trzeba klikać palcem

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: 12 Stycznia 2023, 17:41:44 »

Wydaje mi się, że jak podłączysz telefon przez USB to połączenie Bluetooth rozłącza się, bo jak wyciągnę kabel z telefonu to ponownie się łączy z radiem przez Bluetooth. Muszę sprawdzić to wyświetlanie przy zegarach.

Daj znać czy widzisz różnicę, teraz działa to jak w skodzie, możesz łatwo wybrać kontakt za pomocą kierownicy bez wgapiania się w ekran dotykowy

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #491 dnia: 12 Stycznia 2023, 18:24:35 »

Daj znać czy widzisz różnicę, teraz działa to jak w skodzie, możesz łatwo wybrać kontakt za pomocą kierownicy bez wgapiania się w ekran dotykowy
W VW tez mi tak działa. To tylko taka ciekawostka dla mnie bo z tego nie korzystam. W toyocie faktycznie tak jest, ja z kolei korzystam z CarPlay i po wciśnięciu przycisku na kierownicy w radiu wyświetla mi moje ulubione kontakty z telefonu. Przeważnie korzystam z tych 4 ulubionych kontaktów w radiu albo z asystenta Toyoty, moim zdaniem fajnie to działa. Wciskam ten symbol mowy na kierownicy, mówię połącz [nazwa] no i łączy. Wtedy nie odrywam wzroku żeby wyszukać kontakt.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #492 dnia: 13 Stycznia 2023, 00:38:09 »
Dokładnie tak jak w AA. Nie widzę nic bezpieczniejzzego od "paszczowo"  wypowiedzianego "zadzwoń do xyz" bez żadnych dodatkowych zabiegów, po przycisnieciu przycisku na kierze  ( na dwa sposoby) lub bez tego, wywołaniem  "ok Google".
Również można skorzystać z "przypisanych " do ekranu "ulubionych" ale tu już jest ogeaniczenie do czterech kontaktów, zawsze widocznych.

Offline Piotrekj66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #493 dnia: 13 Stycznia 2023, 05:40:08 »
Tez chce się do tego przekonać ale na razie efekt marny. Dla testów wczoraj odpaliłem asystenta-krótkie naciśnięcie na kierownicy i mówię: ,, zadzwoń do mama,, a asystent odpowiedział ,,ok, dzwonie do elektryk od barana,, byłem w szoku jak można tak pomylić dwa różniące się całkiem nazwa i długością kontakty. Czy ten asystent wymaga jakiejś kalibracki/czasu dla lepszego działania. Dodam że kontakt mama został wybrany właściwie po 4 próbach. Wcześniej był dwa razy elektryk i dwa razy jeszcze inny kontakt.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #494 dnia: 13 Stycznia 2023, 20:37:09 »
Używaj asystenta Google a nie Toyoty, to będziesz zdrowszy
Przycisk dłużej aż się pojawi. Krótkie przytrzymanie wywołuje ten toyotowski "sztuczny do bulu"

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl