Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 446999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #675 dnia: 04 Października 2023, 21:02:19 »
Zazwyczaj nadruk sugeruje też gdzie jest góra - w sensie góra nadruku to też góra filtra.

O jaką górę nadruku Ci chodzi? O to Ci chodzi, żeby napisy na filtrze były "na nogach", a nie do góry nogami? Czyli sugerowałbyś, że mój filtr ze zdjęcia należałoby zamontować strzałką w dół? Bo tak założył go mechanik w ASO, bo przeze mnie był założony strzałką do góry.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #676 dnia: 04 Października 2023, 21:10:27 »
W Auris przepływ jest do dołu i zapewne w Corolli jest tak samo. Z kolei na filtrze na 99.9% strzałka wskazuje przepływ powietrza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #677 dnia: 04 Października 2023, 21:21:25 »
Dobrze masz założony.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #678 dnia: 04 Października 2023, 21:53:26 »
Dzięki przmor i Krisman. W końcu pójdę spać spokojnie ;) Wcześniej miałem założony tak, jak oryginał Toyoty z napisem UP, strzałką do góry, czyli to było źle :-(
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2023, 21:57:35 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #679 dnia: 04 Października 2023, 22:03:49 »
Jak niewiele potrzeba by spać spokojnym snem :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #680 dnia: 04 Października 2023, 22:29:19 »
Tak. Bo ja tu siedziałem głodny kilka godzin i szukałem w necie wszelkich informacji, jak ma być założony ten filtr. Dopiero Ty i Krisman w jednym zdaniu sprowadziliście na mnie spokój ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #681 dnia: 13 Października 2023, 17:41:11 »
Panowie. Jak jeżdżę swoją Corollą 1,8, to wystarczy lekkie ujęcie gazu i silnik spalinowy od razu się wyłącza, nawet, jak jest mało prądu w baterii i nawet jak silnik nie jest jeszcze całkiem nagrzany. Jednak czasami zdarza się tak, że ujęcie gazu nic nie pomaga, silnik pracuje, ładuje baterię, bateria jest już na max., /bez jednej kreski/, a silnik cały czas pracuje i dalej ładuje baterię, a maksymalnie naładowana bateria w celu ochrony przed przeładowaniem jest rozładowywana generatorem. Nawet gdy jadąc z górki, puszczę całkiem gaz, silnik nadal pracuje na ok. 1000 obr./min. Trwa to kilka minut i silnik w końcu się wyłącza, a bateria jest naładowana do granic wytrzymałości. Potem już wszystko działa normalnie. Przed ostatnim, II przeglądem w ASO takie coś działo się dość rzadko, a po przeglądzie dwa tygodnie temu i zmianie oprogramowania SOS w ramach akcji serwisowej mam wrażenie, że to dzieje się trochę częściej. Jak silnik tak uparcie pracuje i pompuje tę baterię prądem, to czuję stres i niepokój w czasie jazdy. Może mi ktoś to wyjaśnić, co to się dzieje i czy to normalne?
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2023, 17:59:19 wysłana przez fynooh »

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #682 dnia: 13 Października 2023, 20:24:34 »
Też to u siebie zauważyłem w 2.0 z tym, że nie ładuje baterii do pełna. Raczej silnik pracuje i jednocześnie zużywa baterie. Wydaje mi się, że latem jak schłodzi kabinę bądź zimą ogrzeje to zaczyna działać normalnie. Na początku to myślałem, że to ten moment kiedy wypala GPF Ciężko jest ogarnąć niektóre działanie układu hybrydowego. Nie wiadomo czy to tak ma być czy coś zepsute

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #683 dnia: 13 Października 2023, 20:36:08 »
O, skurcze, vipmleko, podpowiedziałeś mi. To jednak rzeczywiście może być wypalanie GPF-u, tym bardziej, że ja sporo jeżdżę na krótkich odcinkach. Zobaczymy, co napiszą inni z 1,8. A baterię u mnie ładuje do pełna, ale bez jednej kreski.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2023, 20:37:58 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #684 dnia: 13 Października 2023, 21:36:58 »
,,,do pełna, tak na 80% ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #685 dnia: 13 Października 2023, 23:42:26 »
wa to kilka minut i silnik w końcu się wyłącza, a bateria jest naładowana do granic wytrzymałoś

Ja u siebie nie zauważyłem takiego uporczywego dążenia do doładowania baterii na max.
Cały czas układ Hybrydowy jak tylko się da to wyłącza natychmiast silnik spalinowy (małe prędkości, odjęcie gazu, jazda miejska, korki) za wyjątkiem odpalenia zimnego silnika ale i tu przy obecnych dodatnich temperaturach już po kilkuset metrach silnik spalinowy się wyłącza nawet jak bateria jest w połowie naładowana a temperatura płynu jest jeszcze niska ledwo wskazówka zaczeła iść w górę pewno na oko ze 40 stopni.

Ale ja mam Corollę ze stycznia 2020 i nie mam (chyba) GPF i tu może być różnica i mi nie musi nic dopalać.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #686 dnia: 14 Października 2023, 08:32:33 »
,,,do pełna, tak na 80% ;)

U mnie max. bez jednej kreski to chyba jest więcej, niż 80%. Zresztą nie wiem, może to rzeczywiście jest 80%, a wskaźnik baterii jest orientacyjny. bardos.1979, Ty poza tym ganiaasz stale pewnie na dłuższych trasach, więc gdybyś nawet miał ten GPS, to i tak on by się naturalnie wypalał.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #687 dnia: 14 Października 2023, 09:37:43 »
To co system Ci wyświetla niekoniecznie dokładnie odpowiada temu jak jest faktycznie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #688 dnia: 14 Października 2023, 10:51:46 »
W przypadku 3 generacji HSD zakres pracy baterii HV wynos 40-80% naładowania a więc na wskaźniku jedna kreska od lewej to jest 40% a wszystkie kreski to jest 80%. Wszystkie bez jednej to będą okolice 60-70%. Myślę że podobnie jest w nowszych generacjach HSD.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #689 dnia: 14 Października 2023, 11:36:50 »
Znów mnie, przmor, trochę uspokoiłeś. Dziś jednak przejechałem się na próbę ok. 50 km dobrymi drogami krajowymi i na bank zauważam, że jednak silnik spalinowy dłużej pracuje, niż przed niedawnym przeglądem w ASO. Wyjechałem z domu, silnik zaczął się normalnie, jak zawsze, wyłączać, ale już na trasie było ze 3 - 4 razy, że pracował długo i za nic nie chciał się wyłączyć odjęciem gazu, mimo prawie pełnego wskaźnika baterii. Wzrosło też zużycie paliwa o ok. 0,2 - 0,3 l. Wcześniej z przyjemnością bawiłem się częstą jazdą na prądzie, a teraz trochę mnie to wszystko wkurza. Mogli w ASO przestawić coś w oprogramowaniu w/g ASO-wskiego widzimisie? Pytać w ASO nie ma sensu, bo z pewnością powiedzą, że wszystko jest w porządku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl