Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #825 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:05:01 »
A gdzie kontrola zawieszenia? A gdzie kontrola / ustawienie geometrii? Przy takim uderzeniu to obligatoryjne
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #826 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:28:21 »
A gdzie kontrola zawieszenia? A gdzie kontrola / ustawienie geometrii? Przy takim uderzeniu to obligatoryjne

OK, dlatego napisałem (mało fachowo):

Policjant nie widział felgi ale sam zasugerował żeby w porozumieniu z likwidatorem zaliczyć porządny warsztat i sprawdzenie całego zawieszenia a nie tylko felgi.

Pytanie tylko czy czekać tygodniami na likwidatora czy coś mogę zrobić już a on nie stwierdzi - Panie, najpierw ja oglądam we wskazanym przeze mnie warsztacie i wyceniam szkodę a po zatiwrdzeniu przez poszkodowanego może on robić co chce.
Czy nie czekać na likwidatora, kupić komplet zimówek, dać felgę do porządnego warsztatu, żeby ocenili czy da się ją odnowić i nie będzie problemu z wyważaniem w przyszłośći, plus ocena zawieszenia z geometrią. Jeśli wszystko w porządku, to naprawić felgę, wymienić opony. Na wszystko brać faktury a jak likwidator wyceni szkodę to odzyskać część pieniędzy...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #827 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:42:15 »
Nie miałem nigdy takiego zdarzenia z rozwalonym kołem. Chyba bym postąpił tak samo jak w przypadku uszkodzenia mojego pojazdu przez sprawcę. Zgłosiłem szkodę, był likwidatora na oględzinach, w między czasie byłem w Toyocie i tam już wszystkim oni się zajęli. Zapytali tylko czy pojazdem można jeździć do czasu naprawy. Na czas naprawy dostałem auto zastępcze i tak naprawdę nic mnie nie interesowało.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #828 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:45:22 »
A nie można tego zrobić w ASO  i regres z własnego AC na OC  zarządcy drogi.?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #829 dnia: 06 Stycznia 2024, 13:49:19 »
 Do Jackowskiego mi daleko ale tak sie sklada ze mam w rodzinie rzeczownawcę/likwidatora warty w rodzinie i w zasadzie każde okolicznosciowe spotkanie  kończy się historyjkami z jego pracy.
Więc ci przedstawiłem tezę z jego punktu widzenia.
Opona 4 letnia 5mm bieznika ...amortyzacja ...wartość.
Da się kupić 1 szt ? Da, więc o czym mowa.
Uszkodzenie felgi jest w notatce policyjnej ?
Nie ma? Każdego szkoda.
Było powiedziane nic nie ruszać?
Kto panu kazał zmieniać uszkodzona oponę ...
Geometria, zbieżnosć ...jeździ pan samochodem pół miesiaca od zdarzenia i teraz pan o takim temacie wspomina ? No sorrry...

Ja ci naprawdę źle nie życzę. Ale nasłuchałem sie takich opowiesci z tej drugiej strony tyle z tego można by reality show nakrecić typu googlebox.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #830 dnia: 06 Stycznia 2024, 14:26:29 »
Opona 4 letnia 5mm bieznika ...amortyzacja ...wartość.
Da się kupić 1 szt ? Da, więc o czym mowa.

Dostanę od ubezpieczyciela taką samą oponę (podobnie zużytą)z tego samego rocznika ? I ubezpieczyciel na piśmie zarekomenduje takie rozwiązanie?
Sprawdziłem w największym polskim sklepie z oponami. Nie ma już Blizzak LM-32. Pewnie da się gdzieś dostać, pytanie czy jest sens dawać taką nówkę do zużytej na jednej osi.

Uszkodzenie felgi jest w notatce policyjnej ?

Jasna sprawa. Policjant podniósł auto, zdjął oponę, obejrzał felgę, sprawdził na wyważarce, sprawdził zbieżność, geometrię i zapytał czy nie potrzebuję helikoptera do domu...

Było powiedziane nic nie ruszać?

Jakby nie było, bo ten co powinien to zrobić dotąd nie ruszuł nawet doopy. Podobno ma na to miesiąc...

Geometria, zbieżnosć ...jeździ pan samochodem pół miesiaca od zdarzenia i teraz pan o takim temacie wspomina ? No sorrry...

Nie jeździłbym gdyby taki likwidator ruszył doopę, zadzwonił i powiedział co mogę a czego nie mogę teraz robić by w miarę bezpiecznie móc jeździć a nie narazić się na dalsze koszty czy brak odszkodowania...

Ja ci naprawdę źle nie życzę. Ale nasłuchałem sie takich opowiesci z tej drugiej strony tyle z tego można by reality show nakrecić typu googlebox.

Zawsze w robocie czy rodzinie się na mnie obruszają jak mówię, że kształcę dzieciaki, każę im zapomnieć gdzie się urodziły i wyp..... za granicę.
I co jakiś czas niestety stwierdzam, że to ja mam rację, więc kontynuuję to co zaplanowałem...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #831 dnia: 06 Stycznia 2024, 15:01:53 »
Każdy kij ma dwa końce. :)
Miałem kilka razy styczność z rzeczoznawcami/likwidatorami i chyba nikt im nie wytłumaczył czym jest naprawienie szkody wg. KC. Mam sprawne auto, w wyniku czyjegoś zaniedbania nagle nie mogę z niego korzystać i mam czekać miesiąc czasu aż ktoś łaskawie ustali co i jak? W myśl prawa właściciel/zarządca ma naprawić szkodę. To, że robi to przy „użyciu” ubezpieczyciela to już drugorzędną sprawa.
@MaciejLoret, z mojego doświadczenia, rownież przed sądem, opina pracownika ubezpieczalni zwanego rzeczoznawcą/likwidatorem itp. nie ma żadnej wartości. Odstaw auto do mechanika, zrób opinię biegłego rzeczoznawcy i tej kwoty domagaj się od zarządcy drogi bo to on powinien pózniej zwrócić się do ubezpieczyciela o zwrot.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #832 dnia: 06 Stycznia 2024, 19:33:47 »
Nie miałem nigdy takiego zdarzenia z rozwalonym kołem. Chyba bym postąpił tak samo jak w przypadku uszkodzenia mojego pojazdu przez sprawcę. Zgłosiłem szkodę, był likwidatora na oględzinach, w między czasie byłem w Toyocie i tam już wszystkim oni się zajęli. Zapytali tylko czy pojazdem można jeździć do czasu naprawy. Na czas naprawy dostałem auto zastępcze i tak naprawdę nic mnie nie interesowało.
Zazdroszczę uczciwego Aso. Ja w sierpniu 22 likwidowałem w Aso w Szczecinie szkodę z Ac. Ktoś mi uszkodził w nocy uderzając kamieniem lub innym przedmiotem maskę i reflektor. Warta wydała decyzję na naprawę maski i wymiany reflektora i oddałem do Aso do naprawy. Tam stwierdzili na zderzaku jakieś uszkodzenia które ich zdaniem mogą mieć związek ze szkodą. Nie byli w stanie okazać mi auta jak do nich pojechałem ,bo zdążyli je już wywieść do Nowogardu. Przyjechał jakiś je#@$op na ponowne oględziny i stwierdził że uszkodzenia maski które ja zgłosiłem nie mają związku ze szkodą Aso nie informując mnie o tym fakcie wymieniło reflektor i pomalowało zderzak i chyba błotnik( tam miałem jakiś odprysk przy samym kole ok 1 mm - typowy od kamyka)Auto odebrałem po niemal miesiącu z nienaprawioną szkodą(maska) .Stwiierdzili że winę ponosi rzeczoznawca Warty. Kilkukrotne reklamacje w Warcie były bezskuteczne więc musiałem zgłosić szkodę drugi raz żeby maskę naprawić. Oczywiście zrobiłem to już w innym warsztacie, bo do Aso w Szczecinie nigdy już nie oddam auta( wolałbym jechać do Gorzowa lub Poznania) bo może tym razem by mi silnik wymienili zamiast naprawić maskę
2 stycznia tego roku odebrałem list polecony z Aso (przedsądowe wezwanie do zapłaty za amortyzację na zderzaku). Fakturę na kwotę niewiele ponad 500 złotych wystawioną mi we wrześniu 2022 zobaczyłem pierwszy raz na oczy  14 listopada 2023  jako załącznik do emaila z informacją o niedopłacie (czyli po roku i dwóch miesiącach od jej wystawienia) Szczerze mówiąc sam nie wiem co z tym zrobić, czekać na ten sąd? W każdym razie ja już prędzej na księżyc polecę niż do Aso. Życzę Wam tylko uczciwych serwisów Aso, bo ja miałem mniej szczęścia.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 19:37:19 wysłana przez Momek »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #833 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:31:01 »
Wam tylko uczciwych serwisów Aso

Z tym jest duuuuzy, narastajacy logarytmicznie, problem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #834 dnia: 10 Stycznia 2024, 11:16:29 »
Witam,

mały update.
Wczoraj ASO przejrzało zawieszenie i podobno nie ma nic do roboty.
Felgi nie oglądali ale nie jest wykluczone, że uszkodzenia rantu nie widać bez zdjęcia opony. Przy okazji - cena jednej felgi 17", to 3686PLN... Za te pieniądze można kupić komplet nowych felg i tani komplet chińskich opon. :)
Mój wulkanizator potwierdził mi, że gdy na miejscu zbrodni wymieniał przednie opony na letnie, to problemów z wyważeniem nie było i można jeździć - problem uszkodzenia felgi bardziej wizualny/mentalny.
Nie oglądając się na likwidatora, zamówiłem komplet Nokianów.
Jak przyjdą opony (może już w piątek) to wymieniam i dalej czekam na likwidatora (w zarządzie dróg przed chwilą usłyszałem, że są tak zarobieni, że trudno pozyskać jakąkolwiek informację - ani czy notatka z policji dotarła ani czy już wysłali zgłoszenie do Ergo Hestii)...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline unkas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #835 dnia: 13 Stycznia 2024, 19:47:40 »
Witam.
Koledzy mam pytanie natury technicznej , pacjent corolla e15 z końca 2013r , czy jest możliwość włączenia automatycznej blokady drzwi podczas jazdy , nie chodzi mi o włączenie przyciskiem tylko żeby samo się blokowało , bo nie znalazłem nigdzie takiej funkcji a zauważyłem że jak ruszę bez zapiętych pasów to właśnie się tak blokuje , więc coś takiego jest tylko jak to aktywować ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #836 dnia: 13 Stycznia 2024, 23:40:43 »
Samochód tej funkcji nie posiada i nie da się tego aktywować fabrycznie.. Możesz mieć takie ryglowanie, które zauważyłeś i jest ono realizowane jest przez moduł alarmu.

Offline unkas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #837 dnia: 14 Stycznia 2024, 16:56:15 »
Ok dzięki za info ,sugerowałem się tym że bez pasów samo sie blokuje .

Offline Makowianka16

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #838 dnia: 15 Stycznia 2024, 13:53:56 »
Witam,
Mam Toyotę Corollę E15 1,6 97 kw skrzynia automatyczna z 2015 roku. Mam do was pytanie, ponieważ auto było u mechanika i dwóch elektromechaników i nikt nie może znaleźć usterki. Sprawa wygląda następująco. Włącza się podczas uruchomienia auta na pomarańczowo ENGINE i KONTROLA TRAKCJI. W trakcie jazdy często włącza się kontrolka ABSu na pomarańczowo. Często też kontrolka WSPOMAGANIE KIEROWNICY na czerwono. Czasami poziom powietrza w oponach. Kilka razy też włączyły się poduszki powietrzne na czerwono. Charakterystycznym objawem jest też wariactwo zegarów zarówno prędkości jaki i obrotomierza do zera i za chwilę powrót do normy. Zaczęło się to po najechaniu na dziurę i przejechaniu przez tory tramwajowe. Jeśli chodzi o te kontrolki ABS i wspomaganie włączają się często po najechaniu na dziurę bądź nierówność. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu świeci się tylko engine i kontrola trakcji. Aaaa i często się włącza kontrolka ładowania na czerwono. Akumulator wymieniony tydzień temu( na prośbę mechanika) nowy warty. Ładowanie jest.  Przestał działać tempomat ( nie włącza się). Wczoraj o dziwo sam się naprawił i było dobrze a teraz znowu te same objawy. Proszę o pomoc. Może miał ktoś takie objawy. Jeśli macie namiary na jakiegoś dobrego mechanika od Toyot na terenie Warszawy lub okolic to poproszę o kontakt.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2024, 13:56:04 wysłana przez Makowianka16 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #839 dnia: 15 Stycznia 2024, 14:19:58 »
Witaj, Objaw wygląda na typowy brak masy lub brak styku klemy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl