Witajcie,
sam zadałem pytanie i sam na nie odpowiadam, ponieważ zdecydowałem się na montaż.
Zamontowałem w Corolli E21 z 2024 system wykrywania martwego pola marki Valeo Safe Side, który zakupiłem na Amazon za kwotę 600pln.
Montaż "z namaszczeniem" powolutku zajął mi około 5h. Najtrudniejsze lub zaskakujące dla mnie było doprowadzenie sygnału z lampy cofania,
która deatktuwuje system. W naszych corollach lampa jest w klapie, więc najprostszą drogą było poprowadzenie dodatkowego przewodu z klapy
do wnętrza samochodu, gdzie znajduje się centralka (okolice tylego lewego nadkola).
Nic nie trzeba wiercić, lutować, nie trzeba ściągać zderzaka, wystarczy odczepić dolną osłonę z lewej strony, a sama czujniki radarowe przykleić po odtłuszczeniu
wnętrza zderzaka. Samo miejsce instalacji wyznacza się szablonem i atrapą mocowaną na zderzaku za pomocą magnesów.
System działa i jestem z niego zadowolony po przejechaniu kilkuset kilometrów ciągu 2 dni.
Po włączeniu kierunkowskazu, gdy wykrywany jest obcy pojazd dodatkowo system wydaje dźwięki i zmienia kolr ostrzeżenia z pomarańczowego na czerwony.
Corollę użytkuje od marca tego roku i zbliżam się do pierwszego przeglądu 15k.
Pozostawiam film z dokumentacją elementów i w końcówce do samego działania systemu. Pozdrawiam Michał
https://youtu.be/iuz9OnIMHmo