Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1200 dnia: 15 Lipca 2024, 13:04:42 »
@Markid - i tak niech zostanie, masz auto zakonserwowane, zadbane, ekonomiczne i bezawaryjne. Wartość dodana.
Co do "zadbane" to nie jest tak różowo - w środku syf bo sprzątam "od wielkich dzwonów", z zewnątrz kilka otarć parkingowych.
Ogólnie u mnie to auto ściśle użytkowe - wygodnie, wysoko się siedzi, sporo się mieści, jak coś dłuższego to na dach, jak cięższego lub objętościowego to na przyczepkę, rowerki na platformę, tak że nie narzekam. Takiego Lexa NX chyba jednak bym nie chciał bo to za ładne w środku - szybko by zbrzydło przy mojej eksploatacji. ;)

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1201 dnia: 15 Lipca 2024, 22:06:33 »
Pytanie o funkcjonowanie czujników parkowania.
Po umyciu samochodu myjką wysokociśnieniową, 2 z 4 przednich czujników (te boczne) tak jakby fatalnie działały. Powrót do normy zajmuje trochę czasu. Czy tak powinno/może być?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1202 dnia: 15 Lipca 2024, 22:14:38 »
4 przednie czujniki oryginał czy dokladka? Masz wskazania na wyświetlaczu?
Była szkoda? Jeśli tak - czy są prawidłowo zamontowane w swojej osi? Można zamontować odwrotnie.
Dokładany shit = wpierw wypada sprawdzić złącza/wiazke pod kątem szczelności oraz samą konfigurację centralki (czułość, konfigurację odległości czujnikow od siebie i podłoża) no i grubość/sposób polakierowania
Oryginał = można pokusić się o skkalibrowanie /sprawdzenie kątów zamontowania czujnikow przednich testerem w zderzaku
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2024, 22:21:51 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szefo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1203 dnia: 16 Lipca 2024, 16:44:48 »
4 orginały, bez szkód. Właśnie po umyciu na wyświetlaczu nie pojawia się z tych bocznych sygnał. Muszę się temu bardziej dokładnie przyjrzeć. Stąd pytanie czy woda/intensywny deszcz może zakłócić pracę czujników i czy to się zdarza?

Offline Cox409

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E12
« Odpowiedź #1204 dnia: 21 Lipca 2024, 22:53:23 »
Szybkie pytanie bo nie chce zakładać nowego wątku.
 Mechanik brudnymi łapami w oleju i benzynie zniszczył mi całkowicie kierownicę (tworzywo) obszycie skóra nie wchodzi w rachubę bo kierownica ma ubytki.

Pytanie czy do Corolli E12 (2006 sedan) podpasuję kierownicę od innej toyoty ze zbliżonego rocznika ? Np Corolla Verso lub Auris
Drugie :
Czy podłączenie poduszki będzie pasowało?
Np: Auris lub Corolla Verso ?

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1205 dnia: 23 Lipca 2024, 16:06:20 »
Cześć, zalewając paliwo zauważyłem rdzewiejący nit, który trzyma klapkę wlewu paliwa. Pytanie, czy takie coś podlega gwarancji? czy lepiej oczyścić i zabezpieczyć po swojemu?
https://i.imgur.com/zmL7Npu.jpg
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1206 dnia: 23 Lipca 2024, 16:53:35 »
Pytanie, czy takie coś podlega gwarancji?
Nie podlega. Nawet jak Ci rdza zeżre pół samochodu to i tak nic nie wskórasz bo to Ty jesteś odpowiedzialny za konserwację i bieżące naprawy powłoki lakierniczej i podwozia ze wszystkimi elementami.

Offline sp5it

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #1207 dnia: 25 Lipca 2024, 23:29:17 »
Cześć.
Jeżdżę Corollą 1.8 2023 i mam wrażenie, że ASR nie działa.
W poprzednim samochodzie przy przyspieszaniu na śliskiej nawierzchni zapalała się kontrolka ASR i auto przyspieszało ale tak, żeby koła nie buksowały. W zimę na śniegu można było wcisnąć przyspieszenie w podłogę a komputer pilnował, żeby koła nie ślizgały się.
W Corolli koła obracają się "w miejscu" i zapala się lampka ASR. Czy to szuter czy mokry asfalt.
Serwis na pierwszym przeglądzie po 15k oczywiście nie zauważył nic niepokojącego.
Czekam zimy, to może być ciekawe "doświadczenie".
Jak to wygląda w waszych Corollach?
M

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1208 dnia: 26 Lipca 2024, 21:31:21 »
Nie podlega. Nawet jak Ci rdza zeżre pół samochodu to i tak nic nie wskórasz bo to Ty jesteś odpowiedzialny za konserwację i bieżące naprawy powłoki lakierniczej i podwozia ze wszystkimi elementami.

Nie żartuj. Za konserwację i naprawy powłoki lakierniczej odpowiedzialny jest producent auta, daje przecież 12 lat gwarancji, byleby robić obowiązkowo przeglądy. Jak rdza zeżre pół auta to jak najbardziej gwarancja obowiązuje. Inna sprawa, że przedstawiciel gwaranta, czyli ASO będzie się migał od odpowiedzialności i będą naprawiać na odwał. Dlatego ja w październiku na III przeglądzie powiem, że rezygnuję z
 dalszej gwarancji i przeglądów i będę zlecał ASO konkretne czynności, bez tych pseudo przeglądów, jak mawia Colin. W październiku zlecam tylko wymianę oleju z filtrem i wpis w książeczce.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1209 dnia: 26 Lipca 2024, 21:44:42 »
Za konserwację i naprawy powłoki lakierniczej odpowiedzialny jest producent auta,
Jesteś w błędzie, za konserwację i naprawy na bieżąco powłoki lakierniczej Ty jesteś odpowiedzialny. Jeżeli tego nie robisz to tracisz gwarancję na perforację, bo tylko taką masz, a jest to w zasadzie fikcja.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1210 dnia: 26 Lipca 2024, 22:16:55 »
Możesz się spotkać z odmową. Książka serwisowa to nie książka wymian oleju z filtrem.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1211 dnia: 26 Lipca 2024, 22:34:14 »
Zawsze mówię, że takie rzeczy jak gwarancja czy ubezpieczenie Auto Casco to tylko obciążenie dla klienta, bo nie dość że płaci, to jeszcze ciągle się martwi, czy mu coś tam uznają. Nie ma to jak starodawne prawo własności - z jednej strony odpowiedzialność, ale też brak obciążeń i przede wszystkim dowolność rozporządzania swoją własnością.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1212 dnia: 26 Lipca 2024, 23:15:32 »
Zawsze mówię, że takie rzeczy jak gwarancja czy ubezpieczenie Auto Casco to tylko obciążenie dla klienta, bo nie dość że płaci, to jeszcze ciągle się martwi, czy mu coś tam uznają. Nie ma to jak starodawne prawo własności - z jednej strony odpowiedzialność, ale też brak obciążeń i przede wszystkim dowolność rozporządzania swoją własnością.

Jestem pewny że właściciele hybrydowych toyot, szczególnie w Warszawie uznają AC i GAPa za obciążenie xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1213 dnia: 26 Lipca 2024, 23:39:28 »
Konrad62, dlatego wolę starsze auto i mieć wywalone na krwiopijców, którzy obiecują złote góry a później i tak martw się sam. No to ja z wyboru martwię się sam, ale przynajmniej nie płacę nikomu żadnych składek, rat czy innych haraczy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1214 dnia: 27 Lipca 2024, 07:42:37 »
Konrad62, dlatego wolę starsze auto i mieć wywalone na krwiopijców, którzy obiecują złote góry a później i tak martw się sam. No to ja z wyboru martwię się sam, ale przynajmniej nie płacę nikomu żadnych składek, rat czy innych haraczy.
Dokładnie. Ja jakieś 15lat temu obrałem podobny kierunek i stosując się do pewnych zasad motoryzacyjnych zaoszczędziłem mnóstwo kasy patrząc na banki/ubezpieczenia ale i też utratę wartości nowego auta.
Zresztą sporo osób zaraziłem podobną kalkulacją  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl