Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1215 dnia: 27 Lipca 2024, 11:45:46 »
Polecam pierwszy lepszy podręcznik do ekonomii, a w nim rozdział o rozwoju ekonomicznym społeczeństwa.
Ww. postawy w dłuższej perspektywie czasu są przyczyną zubożenia społeczeństwa.
Nie chodzi mi o życie ponad stan ale „dziadowanie” na wszystkim, nic nie wnosi.
Znam ludzi co mają po 50 lat i nigdy nawet polskiego morza nie widzieli bo każde wakacje to remont, łazienki najpierw swojej potem córki, syna itd. byleby tylko komuś nie dać zarobić.
Ja wolę dać „zarobić”, Pani od leasingu, Pani od ubezpieczeń, sprzedawcy w salonie, itd. bo liczę na to, że oni zarobionych pieniędzy nie schowają do skarpety tylko dadzą zarobić innym i w ten sposób koło się zamknie i zarobię ja na kolejną rzecz.
Teraz jak się przesiadłem na Volvo, to zarobi na mnie więcej osób… laweciarze, mechanicy, kurierzy dostarczający silniki do mechaników. :)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1216 dnia: 27 Lipca 2024, 12:07:27 »
Ja wolę dać „zarobić”, Pani od leasingu, Pani od ubezpieczeń, sprzedawcy w salonie, itd. bo liczę na to, że oni zarobionych pieniędzy nie schowają do skarpety tylko dadzą zarobić innym i w ten sposób koło się zamknie i zarobię ja na kolejną rzecz.

Dobrze jeśli ludzie mają pracę i lokalne biznesy prosperują bo to rzeczywiście wnosi wartość dodaną w miejscu, w którym pieniądze wydaje klient końcowy. Natomiast - niestety - instytucje finansowe to najczęściej globalne molochy lub ich spółki córki, porejestrowane cholera wie gdzie i o mętnej strukturze właścicielskiej. Złotówka wydana w takiej firmie znika i nie pracuje dla lokalnej społeczności ani nawet dla kraju bo takie firmy umieją robić optymalizację podatkową.

Natomiast co do indywidualnych decyzji finansowych poszczególnych ludzi, to każdy podejmuje je mając na względzie swoje możliwości, planowanie własnych finansów oraz potrzeby i przekonania oparte na doświadczeniu życiowym. Dylemat nowy czy używany samochód pozostanie nierozstrzygnięty bo każda ze stron ma swoje argumenty.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1217 dnia: 27 Lipca 2024, 12:39:00 »
Zgadzam się z Tobą,i często kieruje się nie tylko ceną i kupuje tam gdzie większa cześć zostanie „lokalnie”.
Ale taka decyzja nie jest łatwa jak wiesz, że cześć tych pieniędzy przejada zarząd składający się z rodzin/nieudaczników. Jeszcze jak musieli mieć egzamin państwowy to był niewielki ale jednak przewiew. Jak „weszło” kolegium tumanum to już cieżko zadecydować czy lepiej dać zarobić jakiemuś globalnemu koncernowi czy np. PKO, PZU czy Orlenowi. Zwłaszcza jak masz świadomość, że za te pieniądze ktoś sobie ząbki robi. :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1218 dnia: 27 Lipca 2024, 13:52:23 »
Natomiast co do indywidualnych decyzji finansowych poszczególnych ludzi, to każdy podejmuje je mając na względzie swoje możliwości, planowanie własnych finansów oraz potrzeby i przekonania oparte na doświadczeniu życiowym. Dylemat nowy czy używany samochód pozostanie nierozstrzygnięty bo każda ze stron ma swoje argumenty.
To jest podstawa bo jak nie trafisz to przy szczerych chęciach oszczędzania umoczysz kasę albo kupisz coś co po tygodniu okaże się wtopą bo pod żadnym względem nie realizuje Twoich upodobań. Notabene z tym mam największy problem szybkie znudzenie autem żeby nawet miał 3s do setki jak mawiają "chłopacy" przy jasnym pełnym za 1,99 pod biedrą  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1219 dnia: 27 Lipca 2024, 18:48:29 »
Teraz jak się przesiadłem na Volvo, to zarobi na mnie więcej osób… laweciarze,
Człowieku, co ty piszesz.  :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:, Jakich Ty słów używasz  :shock: :shock: :shock:

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1220 dnia: 15 Sierpnia 2024, 18:33:45 »
Proszę o pomoc, potrzebuje numerów oryginalnych spinek i ta jedna co trzyma bok niżej na drugim zdjęciu (zaznaczyłem na czerwonym kwadracie):
https://imgur.com/a/gcSe3cL
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1221 dnia: 15 Sierpnia 2024, 18:49:30 »
90467-W0005
90467-W0007
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1222 dnia: 15 Sierpnia 2024, 19:26:49 »
90467-W0005
90467-W0007
Dziękuje za pomoc
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Moortan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1223 dnia: 20 Sierpnia 2024, 13:01:40 »
Czy w Corolli TS GR Sport 2024 można uruchomić dynamiczne linie cofania? Widziałem wątek o RAV4 ale nic o Corolli

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1224 dnia: 20 Sierpnia 2024, 14:13:33 »
Co sądzicie o marce oleju Eneos? Brak jest w petrosklep.pl i galonoleje.pl oleju Toyota 0W 16 i sklep zaproponował mi Eneos Ultra X 0W 16. 153 zł za 4 lity, wyjątkowo podejrzanie tanio.

https://petrosklep.pl/pl/p/ENEOS-Ultra-X-0W16-4L/4809
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2024, 14:16:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1225 dnia: 20 Sierpnia 2024, 14:45:53 »
Jest cały dział o Eneosie na tym forum.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1226 dnia: 20 Sierpnia 2024, 21:30:52 »
Wiem, że chyba jest dział, ale wystarczyło krótko - zły, dobry, bardzo dobry i tyle. Szukać i czytać w dziale rozwlekłe przemyślenia rożnych speców, to na końcu człowiek nadal nie wie, dobry, czy zły? :-(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1227 dnia: 20 Sierpnia 2024, 21:43:12 »
Wiem, że chyba jest dział, ale wystarczyło krótko - zły, dobry, bardzo dobry i tyle. Szukać i czytać w dziale rozwlekłe przemyślenia rożnych speców, to na końcu człowiek nadal nie wie, dobry, czy zły? :-(
Zalewany przez toyotę w serwisach na przeglądach, więc dobry.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1228 dnia: 20 Sierpnia 2024, 21:45:16 »

Dobry, kup i zalej. W końcu warto ufać w ciemno jednej osobie która może sobie robić żarty, zamiast poczytać opinię wielu osób i wyciągnąć samemu wnioski.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1229 dnia: 21 Sierpnia 2024, 18:48:09 »
Konkretnie i na temat, dzięki Krisman. Konrad62, niedługo mam przegląd, a w moich sklepach internetowych zabrakło oleju Toyota, więc zaklepuję tego Eneosa tym bardziej, że to japoński olej, polecił mi go pan z mojego internetowego sklepu olejowego jako dobry zamiennik oleju Toyota, a i Krismanowi warto zaufać, głupot nie wypisuje. W międzyczasie poczytam na forum o tym Eneosie.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2024, 18:57:01 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl