Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447313 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1395 dnia: 26 Stycznia 2025, 16:22:01 »
Podobno w 2026 roku ma wejść na rynek całkiem inna, kompletnie nowa i niepodobna do obecnej Corolla. Zniknie silnik 1,8, a będą dostępne jednostki 1,5, 130 KM i 2,0, 180 KM. Wie ktoś coś więcej o tym? Prawda to?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1396 dnia: 26 Stycznia 2025, 16:30:44 »
Są takie plotki, jakiej innej informacji szukasz? Do czasu prezentacji nic innego się nie dowiemy, chyba że ktoś przyłapie auto z otwartą maską i zrobi zdjęcia…
Poza tym chyba nigdzie nie było informacji że silniki 1.5 będą jako jedyne w nowej Corolli, nie postawił bym na to pieniędzy, wydaje się to dużym ryzykiem. Z mojego małego doświadczenia w poszukiwaniu aut używanych to silniki chyba często przechodzą między generacjami, i później są zmieniane, ale to może być mylny wniosek.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline punek_elo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1397 dnia: 30 Stycznia 2025, 18:11:08 »
Dzień dobry za 2 tygodnie nabędę egzemplarz Toyoty Corolli Hybrid Comfort 1,8 w kombi. Rocznik 2021,  Przebieg 122 tyś km. Auto sprowadzone z włoch region Treviso. Mam pytanie co należy wymienić z podstawowych rzeczy po małych oględzinach ? Klocki, Tarcze oleje , jakieś filtry ? Nie miałem wcześniej Hybrydy więc nie wiem. Auto serwisowane. Ostatni serwis udokumentowany przy 112 tyś km. Nie miałem wcześniej Hybrydy więc nie wiem na co zwrócić uwagę oprócz standardowych rzeczy. świece? bateria ? wyczyszczenie układu chłodzenia baterii ? Dziękuję za jakieś rady.

Offline qla13

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1398 dnia: 30 Stycznia 2025, 19:09:01 »
Cześć, ja kupiłem taki rocznik z podobnym przebiegiem. Nic w hamulcach nie wymagało wymiany. Olej, filtry zgodnie z przebiegiem/terminami. Za to brudny był filtr od baterii trakcyjnej. Reszta jak najbardziej ok.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1399 dnia: 30 Stycznia 2025, 19:12:10 »
Dzień dobry za 2 tygodnie nabędę egzemplarz Toyoty Corolli Hybrid Comfort 1,8 w kombi. Rocznik 2021,  Przebieg 122 tyś km. Auto sprowadzone z włoch region Treviso. Mam pytanie co należy wymienić z podstawowych rzeczy po małych oględzinach ? Klocki, Tarcze oleje , jakieś filtry ? Nie miałem wcześniej Hybrydy więc nie wiem. Auto serwisowane. Ostatni serwis udokumentowany przy 112 tyś km. Nie miałem wcześniej Hybrydy więc nie wiem na co zwrócić uwagę oprócz standardowych rzeczy. świece? bateria ? wyczyszczenie układu chłodzenia baterii ? Dziękuję za jakieś rady.

Jak długo zamierzasz nią jeździć? Auto perspektywiczne czy na chwilę? Jeśli ta pierwsza opcja, to zrobiłbym autu konserwację. Chociażby na szybko Krown zanim posmakuje soli z polskich dróg.

Offline punek_elo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1400 dnia: 30 Stycznia 2025, 19:44:43 »
Jak najbardziej auto na lata. Konserwację od razu czy na następną zimę ? czy na stacji diagnostycznej w której obsługują hybrydy sprawdzą mi stan układu hybrydowego ? bateria , falownik ? czy warto wymienić od razu olej w skrzyni (automat) oraz świece ? na co jeszcze zwrócić uwagę żeby pojeździć na spokojnie pare lat. Czy brudny filtr od baterii tradycyjnej da się samemu wyczyścić/wymienić ?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1401 dnia: 30 Stycznia 2025, 19:52:35 »
Konserwację od razu czy na następną zimę ?

Ja bym nie czekał.

Offline punek_elo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1402 dnia: 31 Stycznia 2025, 19:14:42 »
Ktoś by jeszcze mógł się wypowiedzieć ? Wiem że ciężko bez oględzin stanu auta ale po jakimś tam przebiegu robi się niektóre wymiany chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę , zwłaszcza jeśli to hybryda.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1403 dnia: 01 Lutego 2025, 01:35:24 »
Jeśli jesteś niedaleko Krakowa to uderzaj do Kuro 2.0, ogarną ci start. Z ogólników to stan baterii najważniejszy, jeśli auto ma poniżej 185k km / 10 lat to możesz się zastanowić nad gwarancją Relax, ale najpierw przestudiuj co jest nią objęte i zrób własną kalkulację czy warto. Oleju w skrzyni na ogół się nie dotyka. Filtr baterii znajdziesz w rejonie tylnej kanapy, poszukaj filmików jak to rozebrać jeśli chcesz sam to robić.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1404 dnia: 01 Lutego 2025, 01:50:25 »
122 tys.km? Mój hybrydowy Auris miał tyle 280 tys.km temu Nie panikować i z głową podchodzić do wymiany czegokolwiek aby nie wymieniać sprawnego na nowe.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1405 dnia: 01 Lutego 2025, 07:35:00 »
Ktoś by jeszcze mógł się wypowiedzieć ?
Nie panikuj będzie dobrze. Zrób sobie podstawowy serwis/sprawdzenie (to co napisałeś w poprzednim poście) + na wszelki wypadek wymienił bym pompę wody i+ konserwacja. Zrób ją jak najszybciej żeby skorzystać z tego że auto nie jeździło w Pl. Na podłogę zapodaj wosk suchy i a w profile płynący dobrej firmy. Starczy Ci to na długie lata.
To tyle na teraz, potem jak Ci się coś popsuje to naprawisz, nie jest to statek kosmiczny żeby się go bać  :-)
A w dodatku i tak nic bardziej bezawaryjnego obecnie na rynku nie mogłeś trafić.

Offline bajcik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #1406 dnia: 03 Lutego 2025, 00:46:08 »
Jaki jest sens istnienia trybu "B" w hybrydach? Hamowanie silnikiem mogłoby działać automatycznie w trybie "D". Skoro zrobiono to inaczej, to podejrzewam jakiś istotny powód o którym nie wiem.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1407 dnia: 03 Lutego 2025, 01:11:09 »
Jeśli hamowanie byłoby zawsze silnikiem spalinowym to skąd brałaby się energia elektryczna w baterii?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1408 dnia: 03 Lutego 2025, 07:00:06 »
We wcześniejszych hybrydach to dołączenie hamowania silnikiem spalinowym (kompresją)

obecnie w najnowszych PlugInach tryb B to regeneration BOOST czyli odzyskiwanie energii, które może być realizowane aż w trzech poziomach plus dołączenie hamowania silnikiem spalinowym gdy aku HV jest na full
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1409 dnia: 03 Lutego 2025, 11:11:28 »
Jak dobrze, że sobie mogę wyrzucić na luz w moim poczciwym manualu  :grin:

I nie zaprzątać sobie głowy taką kosmiczną techniką ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl