Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447339 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1530 dnia: 31 Lipca 2025, 15:41:33 »
Tak samo mówił pewien mechanik, dopóki nie zapłacił za pompę wspomagania którą zniszczył zalewając ATFem. A dostał namiary na właściwy płyn i był on do kupienia po drugiej stronie ulicy od jego warsztatu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1531 dnia: 31 Lipca 2025, 16:23:56 »
Tak samo mówił pewien mechanik, dopóki nie zapłacił za pompę wspomagania którą zniszczył zalewając ATFem. A dostał namiary na właściwy płyn i był on do kupienia po drugiej stronie ulicy od jego warsztatu.
Przerabiałem to samo. Po regeneracji przekładni zalecany był czerwony płyn, a ja pomyślałem, że skoro oryginalnie skoda leje pełen syntetyk to zaleje taki sam. I po roku miałem przekładnię do regeneracji bo oryginalny płyn skody był żrący dla uszczelnień

Offline Tony

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #1532 dnia: 31 Lipca 2025, 16:48:32 »
No tak, zalanie całego układu złym płynem to zapewne inna bajka. Mysle ze przy dolewce około 150ml czerwonego G12/+ do całosci SLLC rozowego nie bedzie miało to wpływu na całokształt. Tak mała ilosc g12 nie zneutralizuje wlasciwosci antykorozyjnych itp.  SLLC ?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1533 dnia: 31 Lipca 2025, 23:52:37 »
Też tak uważam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1534 dnia: 01 Sierpnia 2025, 00:02:26 »
Przerabiałem to samo. Po regeneracji przekładni zalecany był czerwony płyn, a ja pomyślałem, że skoro oryginalnie skoda leje pełen syntetyk to zaleje taki sam. I po roku miałem przekładnię do regeneracji bo oryginalny płyn skody był żrący dla uszczelnień
U mnie producent dopuszczał tylko płyn o określonym składzie i wprost zabraniał ATFa, zostawiłem samochód z instrukcją jaki płyn mają zalać ze stosowną odbitką serwisówki Jeepa.
Poszedłem do nich, ponieważ mój serwis Jeepa wtedy się urlopował a ja nie mogłem czekać na koniec ich urlopu.
Dostarczyłem samochód, nową pompę wspomagania i serwisówkę jak to wymienić i czym zalać.
No co mogło pójść nie tak?
Ano polski fachofffiec potrafi…

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1535 dnia: 01 Sierpnia 2025, 00:21:58 »

Płyn do wspomagania to insza inszość - tam są wymagane określone parametry smarne. Ale chłodziwo? Przecież tam można równie dobrze wlać wodę. Ewentualnie można się szarpnąć na destylowaną, żeby nie było kamienia i korozji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1536 dnia: 01 Sierpnia 2025, 00:30:25 »

Płyn do wspomagania to insza inszość - tam są wymagane określone parametry smarne. Ale chłodziwo? Przecież tam można równie dobrze wlać wodę. Ewentualnie można się szarpnąć na destylowaną, żeby nie było kamienia i korozji.
Ano może tak być, że niewłaściwe chłodziwo może nawet zeżreć uszczelnienia albo aluminiową chłodnicę… oczywiście to ekstremalne przykłady.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1537 dnia: 01 Sierpnia 2025, 00:43:05 »
Ano może tak być, że niewłaściwe chłodziwo może nawet zeżreć uszczelnienia albo aluminiową chłodnicę… oczywiście to ekstremalne przykłady.

Jak się wleje coś wyjątkowo podłego albo bardzo starego - nieprzeznaczonego do chłodnic aluminiowych - to tak. Ale markowe płyny nie stanowią takiego zagrożenia.

Z opisu polskiego Borygo wynikają następujące właściwości:

-może być stosowany do wszystkich typów silników chłodzonych cieczą
    -skutecznie zabezpiecza układ chłodzenia przez zamarzaniem zimą i przegrzewaniem w okresie letnim
    -zawiera zestaw dodatków przeciwkorozyjnych, przeciwpiennych i stabilizujących rezerwę alkaliczną
    -zapobiega wytrącaniu się kamienia kotłowego
    -przedłuża żywotność układów chłodzenia
    -nie niszczy gumy i tworzyw sztucznych
    -chroni przed korozją wszystkie materiały konstrukcyjne chłodnic

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1538 dnia: 01 Sierpnia 2025, 13:25:54 »
W verso ma różowy płyn chłodniczy, kupiłem litr różowego borygo, dolałem i nie wybuchło a mogło... Kilka lat temu to było. Może ASO już to wymieniło od tego czasu. Nie wiem, nie wnikałem.
Ludzie, bez przesady

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1539 dnia: 01 Sierpnia 2025, 19:58:37 »
To słabo, przynajmniej z hakiem liczyłem że, zrobią to porządnie a fabryce bo to ASO czytując różne fora to masakra. Btw ojciec dawał zawsze do aso swoją toyote verso, ten jeden jedyny raz sam chciał wymienić olej, jakie było zdziwienie jak się okazało że filtr nigdy nie był wymieniany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Montaż haka BRINK wpinanego pionowo w ASO Katowice. Otwieranie bagażnika nogą działa normalnie.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1540 dnia: 04 Sierpnia 2025, 17:12:29 »
Panowie, muszę się pochwalić "wspaniałym" wydarzeniem, które spotkało mnie na drodze pierwszy raz od ponad 40 lat. Nigdy czegoś takiego dotychczas nie miałem. Wczoraj, w niedzielę na trasie, jadąc  ekspresówką, spotkałem się z piękną, bardzo ciemną chmurką na niebie, która spuściła na mnie, tak nagle, potężną ulewę i grad, wielkości dużego paznokcia na kciuku, który zsiekał mi całą maskę i dach. Miałem o tyle szczęścia, że za moment pojawił się wiadukt, pod którym już stało kilka aut na pasie awaryjnym i znalazło się trochę miejsca i dla mnie, co uratowało mnie przed zupełną katastrofą. A w tej chwili po wycenie w firmie PDR, na dachu jest ponad 200 gniotek, a na masce ponad 70. Gniotki nie są zbyt duże , takie małe, liczne dołeczki. Pan od PDR powiedział, że zrobi mi to bez śladu, jestem umówiony na robotę za 2 tygodnie, będzie robił 2 dni,cena ok. 4000 zl. Nie życzę nikomu takiej przygody :-(:-(:-(
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2025, 17:15:17 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #1541 dnia: 04 Sierpnia 2025, 17:20:16 »
masakra, jakieś ubezpieczenie tego nie obejmuje?
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 76000 | Warszawa |

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1542 dnia: 04 Sierpnia 2025, 17:32:24 »
Będę robił bez ubezpieczenia, we własnym zakresie, bo tak mi to bardziej pasuje. Nie chcę np. żeby  była wzmianka o tym w historii auta, co by wpływało na cenę przy ewentualnej odsprzedaży. Poza tym naprawa PDR bez lakierowania przywraca pełną wartość auta. Zresztą ubezpieczenie i pieniądze są dla mnie mało istotne w tej chwili. Chcę mieć z powrotem idealne auto.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2025, 18:00:54 wysłana przez fynooh »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1543 dnia: 04 Sierpnia 2025, 19:21:53 »
Panowie od PDR mają cenniki niewąskie. Jak kiedyś pojechałem zapytać ile będzie kosztowało wyciągnięcie wgniotki, to po usłyszeniu odpowiedzi stwierdziłem, że przyzwyczaję się do wgniotki :roll:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1544 dnia: 04 Sierpnia 2025, 20:57:43 »
Nie jest tak drogo. Jedna wgniotka 25 - 50 zł zależy od wielkości. Mówię o małych wgniotkach. A im więcej wgniotek to większy rabat. Można przyzwyczaić się do wgniotek, ale w starym aucie. W takim z salonu i dość młodym, ciężko się przyzwyczaić nawet do jednej wgniotki. Ja w swoim starym peugeociku w ogóle nie naprawiam wgniotek, a autko ma ich dość sporo i wcale mi to nie przeszkadza :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl