Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1665 dnia: 16 Lutego 2026, 22:29:35 »
Bardzo lubię toyoty, ale trochę luxusu by się przydało. Po 10 latach aurisem, chciałbym cię lepszego, choć Auris 1.8 kombi w wersji prestige nie jest jakoś zły, skóry perforowane są super fajne a w executive nie ma takich. Parkowanie w Auris jest w Corolli brak. Będę sprzedawał to pewnie zatęsknię

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1666 dnia: 01 Marca 2026, 21:37:44 »
Czy było ciszej w wersji z kolejnymi szybami? Ciekaw jestem czy przed zamówieniem samochodu ktoś może potwierdzić specyfikację

Wszystkie testowałem na esce będąc świadomym tego co chcę sprawdzić.
Nie było różnicy którą od razu bym zauważył, może minimalnie mniej szumu w tej z klejonymi ale to nie był ślepy test więc nie jest miarodajny.
Poza tym oba testowe u dealera miały silnik 2.0 a kolegi 1.8 więc to też jakoś zaburzało pewnie proporcje hałasu.
Wg mnie silnik 2.0 jest bardziej warkotliwy jak wejdzie na obroty, jak to przy każdym GDI. MPI chodzi bardziej miękko.

Zrobiłem w weekend pierwsze 500km nowym CC 1.8 Style głównie po S17 i wniosek mam taki że nie ma w głośności jakiejś wielkiej różnicy między innymi "budżetowymi" markami, którymi jeździłem przez ostatnie lata. Jedyne zaskoczenie to dudnienie od opon z tyłu jak się jedzie powoli (np 30km/h) ale to pewnie łatwe do wygłuszenia. Jazda na prądzie dodatkowo uwydatnia ten odgłos bo nic innego nie słychać (silnik, wiatr, itp).
W Toyce bardziej słychać opływy powietrza ale np w KIA huk od opon przy szybszej jeździe jest 2x większy przy tej samej szerokości gum, odgłosy z zawieszenia też.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2026, 21:50:56 wysłana przez weasel123 »

Offline bob104

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #1667 dnia: 02 Marca 2026, 15:33:34 »
Cześć wszystkim,
od tygodnia jestem posiadaczem nowej Corolli TS 1.8. Mam pytanie: wiem, że licznik prędkości przekłamuje wskazania i je zawyża. A jak się to ma do licznika odległości? Czy też zawyża przebieg? Czyli np. pokaże mi przejechane 100 km a w rzeczywistości odległość będzie wynosić np. 96 km? Czy może prędkość zawyża bo tak nakazują przepisy a odległość podaje dokładnie?

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #1668 dnia: 02 Marca 2026, 16:58:37 »
Czy może prędkość zawyża bo tak nakazują przepisy a odległość podaje dokładnie?
Dokładnie tak. Inaczej są kalibrowane te wartości. Drogomierz powinien naliczać precyzyjnie, licznik prędkości natomiast specjalnie zawyża.
Parametry te będą zachowane na wskazanych rozmiarach kół. Jak założy się zestaw z większą czy mniejszą średnicą koła to obie wartości się rozkalibrują.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1669 dnia: 05 Marca 2026, 21:09:18 »
Byłem dziś w salonie i dealer włączył mi Corollę 1,8 2026 i pokazał, że te najnowsze mają już na tablecie na samym wierzchu ikonkę do wyłączenia systemu pisków na znaki ograniczenia prędkości. Nie trzeba już klikać po ikonach, żeby to wyłączyć. To zmienia postać rzeczy i  można już zmienić auto na najnowsze ;-) Wiecie coś o tym, dobrze piszę?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1670 dnia: 05 Marca 2026, 21:19:16 »
Zapytaj raz jeszcze u dilera kiedy zrobią to w Twoim wozie a uzyskasz info ze nie zrobią
Od 2:41

https://youtu.be/-GjOA46qH_8?is=OcG111-UzQlXv1Bp
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2026, 21:25:39 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1671 dnia: 05 Marca 2026, 21:41:04 »
Byłem dziś w salonie i dealer włączył mi Corollę 1,8 2026 i pokazał, że te najnowsze mają już na tablecie na samym wierzchu ikonkę do wyłączenia systemu pisków na znaki ograniczenia prędkości.

Odebrałem kilka dni temu CC wyprodukowaną w listopadzie'25 i też jest ta ikonka.
Wycisza gongi przekroczenia ale nadal zostają te które sygnalizują zmianę ograniczenia jak wykryje nowy znak.
Co ciekawe na jeździe próbnej w styczniu w TS była ikonka ale nic nie robiła a w CC była i działała.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2026, 21:44:24 wysłana przez weasel123 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1672 dnia: 06 Marca 2026, 20:48:00 »
Zapytaj raz jeszcze u dilera kiedy zrobią to w Twoim wozie a uzyskasz info ze nie zrobią
Od 2:41

Colin, piłeś coś? Znamy się tyle czasu i nie zauważyłeś, że moja Corolla to rocznik 2021, bez żadnych piszczałek i nianiek elektronicznych? Mam święty spokój, ale rozważam zakup nowego auta i stąd te zapytania. Z zakupu raczej nici. Cenię sobie spokój w mojej Corolli, nie chcę się w*******ć w czasie jazdy nowym autem. Poza tym te nowe hybrydy to ecobidy - brzydkie logo, bez tej niebieskiej obwódki, nie ma napisów hybrid z tyłu i po bokach, materiały wykończeniowe eco, więc z gorszych materiałów, o silniku to boję się wspominać, ale  mam nadzieję, że to ten sam, co u mnie, bo lepszy to na pewno nie, nie licząc większej mocy. Myślę, że znalazłoby się więcej ecobidy. Interesowała mnie bardziej nowa CHR, ale te tragiczne przetłoczenia po bokach i te ukryte klamki od razu mnie do niej zniechęciły.

« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2026, 20:58:24 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1673 dnia: 06 Marca 2026, 20:57:18 »
@Colin też "Chłop", a "Chłop nie wielbłąd, pić musi"  ;)  Także brachu, nie czepiaj się :).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1674 dnia: 06 Marca 2026, 20:59:28 »
Krisman, przecież wiesz, że to z przymrużeniem oka ;-) I dzięki Krisman za info o Maździe, ale rezygnuję z powodu wtrysku bezpośredniego. A to zdjęcie powyżej, z zamazaną blachą, to na ogłoszenie na otomoto, ale wycofałem sie w ostatniej chwili ze sprzedaży. A Colin to jest dla mnie prawdziwym guru, tu na forum, a do tego przystojny, co już kiedyś dawno pisałem i zostałem posądzony o homo   :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2026, 21:13:47 wysłana przez fynooh »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1675 dnia: 06 Marca 2026, 22:03:42 »

Rany boskie, a cóżeś to na te drzwi poprzyklejał??

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #1676 dnia: 06 Marca 2026, 23:29:56 »
Boazeria

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #1677 dnia: 07 Marca 2026, 08:19:47 »
Ładna wiocha.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1678 dnia: 07 Marca 2026, 09:01:10 »
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2026, 09:40:10 wysłana przez fynooh »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1679 dnia: 08 Marca 2026, 19:36:32 »
Z gustami się nie dyskutuje ale trzeba przyznać, że te listwy są na pewno skuteczne. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl