Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gorthin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: ToyotaCorollaTS
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1710 dnia: 24 Kwietnia 2026, 14:00:23 »
Mam Toyota Corolla TS 1.8 hybryda z 2021r. Szukam drugiego kompletu felg do tego modelu. Opony mam 225/45 R17. Gdzie mogę znaleźć informację jakie alufelgi będą pasować do tego modelu i opon? Jaki Rozstaw śrub, szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny? Mam komplet zimowych, ale mam je założone i nie mam jak podejrzeć, a chcę dokupić drugi komplet na letnie opony.

Drugie pytanie.
Do drugiego kompletu chciałbym dokupić Czujniki monitorowania ciśnienia w kołach TPMS aby mieć dwa pełne komplety kół. Jak rozumiem najpewniejsze są te oryginalne za 800zł, czy można jakieś inne kupić?

Trzecie sprawa.
Może jednak lepiej przekładać opony letnie/zimowe na jeden komplet kół i tyle? Co sądzicie, jak robicie?
Tu dobierzesz do auta wszystko co ci potrzebne. https://www.oponeo.pl/

Patrzyłem tutaj. Jak rozumiem, jak wybrałem swoje auto to mam się nie przejmować ile wynosi szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny bo będą pasowąć?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1711 dnia: 24 Kwietnia 2026, 14:36:31 »
Patrzyłem tutaj. Jak rozumiem, jak wybrałem swoje auto to mam się nie przejmować ile wynosi szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny bo będą pasowąć?

Zasadniczo tak to powinno działać, ale i tak warto sprawdzić parametry przed kliknięciem "kup teraz".

Offline Gorthin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1712 dnia: 24 Kwietnia 2026, 14:42:11 »
Zasadniczo tak to powinno działać, ale i tak warto sprawdzić parametry przed kliknięciem "kup teraz".

Tu jest właśnie pies pogrzebany. O ile rozstaw śrub 5x114.30 jest jasny, to szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny to już różnie. Co felga to inaczej, nie widze nigdzie w papierach jakie wymiary byłyby najlepsze, stąd dopytuje i szukam pomocy.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1713 dnia: 24 Kwietnia 2026, 18:17:07 »
Może jednak lepiej przekładać opony letnie/zimowe na jeden komplet kół i tyle? Co sądzicie, jak robicie?

Ja robię tak, że zrezygnowałem z dwóch kompletów kół, opon. Założyłem całoroczne i mam błogi spokój. Odpadło telepanie się z nadmiarem kół, jeżdżenie po warsztatach i wymienianie dwa razy w roku.

Panowie, dopiero co kupiłem OBD2 i zainstalowałem dr Prius. To pierwszy zrzut po 40 km jazdy, trochę po mieście. Oznaczenia obco brzmiące, możecie pomóc mi to rozszyfrować? Takie poszarpane te kolorowe wykresy coś znaczą? Dobrze, źle? Corolla 1,8 rok 2021, przebieg 57 tys.

« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2026, 18:26:21 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1714 dnia: 24 Kwietnia 2026, 21:59:06 »

Tu jest właśnie pies pogrzebany. O ile rozstaw śrub 5x114.30 jest jasny, to szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny to już różnie. Co felga to inaczej, nie widze nigdzie w papierach jakie wymiary byłyby najlepsze, stąd dopytuje i szukam pomocy.

Takich szukaj:

Rozstaw śrub: 5x114.3.
Otwór centrujący: 60.1 mm.
ET (osadzenie): Zalecane ET40 (akceptowalne ET38-45)

Otwór centrujący zawsze można dostosować prosząc sprzedawcę od razu o dorobienie pierścieni.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1715 dnia: 24 Kwietnia 2026, 22:18:43 »

Takich szukaj:

Otwór centrujący zawsze można dostosować prosząc sprzedawcę od razu o dorobienie pierścieni.

I do opon 225/45x17 felga szerokości 7,5 cala, czyli 7,5Jx17.

A tu możesz sobie popatrzeć, jak dopasować zamienniki pod względem szerokości i średnicy (opon i felg):
https://rozmiary-opon.pl/calc/?wheel1=225-45-17X7.5ET40&wheel2=205-55-16X6.5ET40&fcl=50mm&wcl=30mm&scl=50mm&sr=0mm

Offline Gorthin

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1716 dnia: 25 Kwietnia 2026, 09:05:58 »

Dziekuję serdecznie za pomoc. Teraz wiem jakich szukać.

Jak rozumiem czujniki TPMS nie trzeba oryginalnych, i mogę podjechać do jakiegokolwiek warsztatu gdzie mi to podłączą przez komputer, czy koniecznie ASO?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1717 dnia: 25 Kwietnia 2026, 14:04:09 »

Jak rozumiem czujniki TPMS nie trzeba oryginalnych, i mogę podjechać do jakiegokolwiek warsztatu gdzie mi to podłączą przez komputer

Tak.
I najlepiej kup tam, gdzie będziesz montował (żeby nie było "Panie, badziew żeś Pan kupił i się nada nic z tym zrobić").
I żeby przy wgrywaniu Ci nie wyrejestrował oryginalnych.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #1718 dnia: 25 Kwietnia 2026, 16:56:51 »

Dziekuję serdecznie za pomoc. Teraz wiem jakich szukać.

Jak rozumiem czujniki TPMS nie trzeba oryginalnych, i mogę podjechać do jakiegokolwiek warsztatu gdzie mi to podłączą przez komputer, czy koniecznie ASO?

Sklep sam dobierze pierścienie i zaproponuje ci najbliższy warsztat gdzie może wysłać felgi, a ty tylko pojedziesz na montaż.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1719 dnia: 26 Kwietnia 2026, 16:11:12 »

Ja robię tak, że zrezygnowałem z dwóch kompletów kół, opon. Założyłem całoroczne i mam błogi spokój. Odpadło telepanie się z nadmiarem kół, jeżdżenie po warsztatach i wymienianie dwa razy w roku.

Panowie, dopiero co kupiłem OBD2 i zainstalowałem dr Prius. To pierwszy zrzut po 40 km jazdy, trochę po mieście. Oznaczenia obco brzmiące, możecie pomóc mi to rozszyfrować? Takie poszarpane te kolorowe wykresy coś znaczą? Dobrze, źle? Corolla 1,8 rok 2021, przebieg 57 tys.

Skala wykresów jest powodem tego, że są one poszarpane. Różnica między najsłabszym a najmocniejszym ogniwem to zaledwie 0.1V czyli praktycznie brak różnicy przy napięciu pojedynczego ogniwa 3.73V.

Offline Klochu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 24
« Odpowiedź #1720 dnia: 27 Kwietnia 2026, 08:45:18 »

Jakiego programu użyłeś?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1721 dnia: 27 Kwietnia 2026, 08:46:41 »
Dr. Prius.

Offline Maszynista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1722 dnia: 29 Kwietnia 2026, 20:46:58 »
Pytanie - czy wie ktoś na jakiej zasadzie działają korekty w e21 hybryda? Jak często są aktualizowane i co wymusza ich aktualizację? Mam podgląd na żywo na korekty i zastanawiam się z czego wynikają częste zmiany. Jeden bak jedno paliwo i kilka zmian. Wiem temp wilgotność to wszystko też ma znaczenie ale to się dzieje nawet podczas jednej drogi.
Drugie pytanie - jakie wartości na plus czyli ubogi są jeszcze w granicach tolerancji?
W 1.8 chyba jest wąskopasmowa sonda?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1723 dnia: 30 Kwietnia 2026, 19:04:03 »
Skala wykresów jest powodem tego, że są one poszarpane. Różnica między najsłabszym a najmocniejszym ogniwem to zaledwie 0.1V czyli praktycznie brak różnicy przy napięciu pojedynczego ogniwa 3.73V.

Czyli w porządku? A reszta parametrów? Co możesz powiedzieć na chłopski język o tej baterii po 4,5 roku jazdy?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1724 dnia: 30 Kwietnia 2026, 20:27:57 »
Wygląda jak nowa 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl