Autor Wątek: Camry 93 v6 3fz-fe POMOCY!  (Przeczytany 6992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
Camry 93 v6 3fz-fe POMOCY!
« dnia: 01 Listopada 2014, 20:40:21 »
Witajcie,mam problem który pojawił się nie dawno.A mianowicie chodzi o moc auta.Zacznę od tego iż około 2lat  temu robiłem remont generalny góry  silnika. Sondy lambdy nowe,kopułka jak i palec też był wymieniony.Zostały stare przewody(2002r)i świece. Wszystko grało do czasu.Moja Toyotka nie ma chęci się rozpędzać(MANUAL) :-(,a dokładnie muszę bardzo pomału wciskać gaz żeby w miarę dynamicznie jeździć,a najgorzej jest jak już zapali się kontrolka pomarańczowa economy wtedy to już jest muł totalny.Ruszając z miejsca i wciskając pedał w podłogę zadławi się i po chwili namysłu  postanawia ruszyć :o.Nigdy nie była truta gazem.Samo Pb.Nie świeci się check engine.Odpala super jak i chodzi na biegu jałowym. Chciawszy ją przegazować to też po zapaleniu pomarańczowej kontrolki economy tak jak by przebierał na obrotach,nie wchodzi żwawo jak to robił do tej pory.Mam problemy z wyprzedzaniem.Można jeździć bardzo delikatnie i nie za szybko. Mógł by mi ktoś coś podpowiedzieć??

Robsajson

• Gość
Odp: Camry 93 v6 3fz-fe POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2014, 20:47:18 »
Wygląda to tak jakby wtrysk lał.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2014, 20:52:09 »
Oprócz tego, że trzeba zdiagnozować, to chyba niewiele.

Jeśli nie wali checka i ciśnienie paliwa ma w normie, to pozostaje siąść z miernikiem i mierzyć. 3VZ miewa kaprysy i czasem jest naprawdę wesoło, żeby cokolwiek znaleźć :)

Gdyby nie chodził równo na wolnych, to byłbym skłonny Ci przyznać rację, ale w zaistniałej sytuacji wtryski bym wykluczył.
3VZ.pl

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2014, 20:54:19 »
Bardzo ładnie chodzi,równiutko.Trzyma cały cza 900obr/min.Super pali na tz dotyk z rana.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2014, 20:57:29 »
Oprócz tego, że trzeba zdiagnozować, to chyba niewiele.

Jeśli nie wali checka i ciśnienie paliwa ma w normie, to pozostaje siąść z miernikiem i mierzyć. 3VZ miewa kaprysy i czasem jest naprawdę wesoło, żeby cokolwiek znaleźć :)

Gdyby nie chodził równo na wolnych, to byłbym skłonny Ci przyznać rację, ale w zaistniałej sytuacji wtryski bym wykluczył.
Miałem podobny objaw w aucie kumpla.Wtrysk zaczynał lać przy zwiększonej dawce paliwa.Pompa też może umierać ale  na odległość można sobie gdybać.

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopada 2014, 21:05:03 »
Sprawdzane było kiedyś ciśnienie i wymieniany był zawór zwrotny paliwa bo był padnięty.Otwierał powrót do zbiornika przy niskim ciśnieniu na listwie.

Może on gdzieś zasysa lewego powietrza,jak mu się depnie :o

Używaj opcji "modyfikuj". Posty scaliłem. M
 :o
Zastanawiam się też nad przewodami i świecami.Bo jak sobie odpocznie kilka dni,a jest deszczowo,i wilgotność jest duża to odpala nie na wszystkie gary,po chwili wraca wszystko do normy.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2014, 21:36:35 wysłana przez rafiraf »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopada 2014, 21:18:42 »
Może tak, ale - jak pisze Rob - przez klawiaturę Ci nikt tego nie zdiagnozuje, a przynajmniej ja z fusów nie wróżę.

Odnośnie jednego, lejącego wtrysku - gdyby tak było, to 3VZ nie odczułby tego za bardzo. Tzn. czuć byłoby, że chodzi na 5, ale nie byłoby wielkiej różnicy w mocy.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2014, 21:23:35 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopada 2014, 21:19:48 »
a przynajmniej ja z fusów nie wróżę

Bo pijesz herbatę z torebki :laugh:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopada 2014, 08:39:39 »
Wypowiadam się w temacie dopiero dzisiaj bo:
1)Czekałem aż wypowiedzą się koledzy, bardziej niż ja obeznani z tym silnikiem.
2)Opisana przez kolegę historia, zdarzyła mi się w aucie, z diametralnie innym rodzajem wtrysku.
Nie wchodząc zbytnio w szczegóły, przyczyną była niedostateczna ilość paliwa dostarczana wtryskiwaczom.Od strzału żaden mechanik nie potrafił tego dokładnie zdiagnozować,choć każdy twierdził że przyczyna tkwi w ilości paliwa.Wymieniłem filtr,i pompę paliwa.Nadal lipa.Dopiero po wymianie rozdzielacza wraz z regulatorem ciśnienia, auto ożyło.
Być może, przyczyna tkwi w zbyt małej ilości paliwa dostarczanego
 silnikowi podczas jazdy.Spróbował bym iść tym tropem.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2014, 08:49:07 wysłana przez MAREK100 »

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopada 2014, 09:01:39 »
Wydaje mi się to bardzo rozsądne co kolega napisał z tym regulatorem ciśnienia i rozdzielaczem.Filtr paliwa wymieniałem tego roku.Właśnie tak jak by miał za mało paliwa,albo powietrza.Wrócę się do rozdzielacza,gdzie on się znajduje?Mowa jest o rozdzielaczu paliwa tak?
Ruszam tym tropem,i zobaczymy :o

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2014, 09:17:11 »
Mowa jest o rozdzielaczu paliwa tak?
Tak.Tylko jak wcześniej wspominałem,był to inny silnik,i inny rodzaj wtrysku.Silnik "mniemiecki' a wtrysk mechaniczny.W 3vz-fe owego nie uświadczysz.(I dzięki Bogu)Na twoim miejscu sprawdził bym najpierw ciśnienie podawane przez pompę paliwa.

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopada 2014, 09:20:10 »
Od tego zacznę,orientujesz się może ile ciśnienie na listwie ma wynosić?Jak nie to zapytam pana Googla :-)

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopada 2014, 09:27:54 »
Ktoś na forum na pewno wie.Wiem nawet kto. :cheesy: Wujek Gogle nie chciał mi ostatnio podać nawet czasów wtrysku benzyny.(Może nie tak pytałem,chociaż robiłem to w dwóch językach :wallbash: )

Chyba na mnie nie nakrzyczy :grin: Ano ,jest to nasz mod ulubiony.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2014, 09:38:03 wysłana przez MAREK100 »

Offline rafiraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopada 2014, 09:33:04 »
Zdradzisz kto??? :-( Znalazłem w PDF wszystko o silniku 3FZ-FE :grin: :grin: Znalazłem też kody błędów,całą elektrykę  <taniec> teraz zacznie się lektura.Chiba wszystko o Camry 93

Marek podaj maila to się podzielę z tobą tym co znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2014, 09:45:46 wysłana przez rafiraf »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2014, 10:42:45 »
To okrągłe plastikowe,w jakimś takim wpadającym w seledyn kolorze,to regulator ciśnienia paliwa. Dzięki kolego za chęć podzielenia się PDF-em.No,tak,myślę że i ja i koledzy z forum maja to od dawna.No ale chęci się liczą.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2014, 11:26:36 wysłana przez MAREK100 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl