Autor Wątek: Włącznik wentylatora (F)  (Przeczytany 19044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stadek

• Gość
Włącznik wentylatora (F)
« dnia: 26 Marca 2005, 16:54:32 »
Witam wszystkich.
Przegladnolem wszystkie mozliwe posty,książki i niemogęznależś czujnika wlaczajacego wentylator chlodnicy - moze ktos mnie oswieci w tym temacie.
A przy okazji  życzęWszystkim  Wesołych Świąt.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2008, 10:21:14 wysłana przez Janmor »

zawika1

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2005, 18:05:16 »
Witam.
Może to nie czujnik.
Wentylator chłodnicy nie włączał sięu mnie, bo panowie z ASO Toyota wyjmowali przy przeglądzie, puszkęz bezpiecznikami(tą największą w komorze silnika).
Na koniec przegldu, zapomnieli tękostkępodłączyć(myślę, że tak to było).
I wentylator nie działał :aduh .Masakra, ale (było ciepło)zakumałem szybko sprawę.
Pozdrawiam.
I wesolutkich jajeczek i świąt. :aslyer

stadek

• Gość
W³±cznik wentylatora
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2005, 20:13:59 »
No to mogęCi kolego tylko współczuć z powodu takiego serwisu.Jednak niedokładnie przeczytałes o co pytam - szukam lokalizacji tego włącznika w komorze silnika.
Nie miałem okazji sprawdzić czy działa bo chwilowo jest chłodno jeszcze a specjalnie grzać silnik zabardzo mi sięniechce.Chciałbym w miare dokładnie poznać Carine zanim zabiore głos w dowolnej dyskusji/mam ją 1.5 miesiąca dopiero/

CarinaGTI

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2005, 20:33:11 »
jest książka o carinie E skserowana dzieki uprzejmości Perzana jest w paru wątkach podana, do ściągniecia poniżej w wątku
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=469

zawika1

• Gość
Re: W³±cznik wentylatora
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2005, 20:54:34 »
Cytat: stadek
No to mogęCi kolego tylko współczuć z powodu takiego serwisu.Jednak niedokładnie przeczytałes o co pytam - szukam lokalizacji tego włącznika w komorze silnika.

Witam.
Dzieki za współczucie :anarty .
No i za  " niedokładnie przeczytałes o co pytam".Trudno być wróżką po tak "zwięzłym" opisie.
Przyczyny mogą być różne, więc na TKP(tak sięmi wydaje) piszemy o wszystkich.
Pozdrawiam.Bez "Ci kolego tylko współczuć ".

stadek

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2005, 21:10:59 »
Dzieki za info o skanie-mam orginal tej ksiazki i z niej tez niewynika gdzie ten poszukiwany czujnik jest,a jest gdzies napewno bo na schemacie elektrycznym widac go ze jest wkrecony w cos co ma mase i wychodzi z niego az jeden przewod. A tak przy okazji niepytam o jakąś tam przyczyne tylko o lokalizacje tego ustrojstwa jak podejrzewam gdzies na bloku silnika.

zawika1

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2005, 21:17:25 »
Cytat: stadek
A tak przy okazji niepytam o jakąś tam przyczyne tylko o lokalizacje tego ustrojstwa jak podejrzewam gdzies na bloku silnika.

:P Jesteś coraz bardziej precyzyjny  :P .
Pozdrawiam  :aslyer

Wlodek

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2005, 21:47:29 »
jest na boku silnika po prawej pod aparatem zapłonowym bodajrze czujnik z jednym kablem jak pamiętam

stadek

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marca 2005, 08:38:21 »
ok- to jest  odpowidz bez itd...  DZIEKUJE i pozdrawiam

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2005, 13:09:08 »
Cytat: Wlodek
jest na boku silnika po prawej pod aparatem zapłonowym bodajrze czujnik z jednym kablem jak pamiętam

To jest czujnik który wysyła sygnały do  komutera silnika(sterownika).

Czujnik od wentylatora jest pod kolektorem dolotowym. Z tyłu silnika.
Tak jak ktoś wspomniał wychodzi od niego jeden przewód.
Po wypięciu wtyczki czyli odłączenia czujnika wentylator powinien sięwłączyć.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

GÓRNY

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2005, 20:22:35 »
powyższe informacje są chyba niedokładne  :roll: czujnik który załącza wentylator to czujnik który jest wkręcony do chłodnicy obok dolnego węża wody patrząc od strony kierownicy po prawej stronie na dole.
 Cy działa mozna to sprawdzić wyciągając go przy włączonym silniku ,wentylator powinien sięzałączyć

GÓRNY

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca 2005, 20:27:22 »
Cytat: GÓRNY
Cy działa

dodaje        czy działa oczywiście wentylator bo czy działa czujnik trzeba by było mierzyc jego rezystancje

zawika1

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marca 2005, 22:17:42 »
Cytat: GÓRNY

Cy działa mozna to sprawdzić wyciągając go przy włączonym silniku ,wentylator powinien sięzałączyć

Myślę, że masz na myśli kostkęłączącą, bo po wyjęciu czujnika "przy włączonym silniku" wyleje siępłyn z chłodnicy.
Pozdrawiam.

stadek

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marca 2005, 22:39:13 »
ALE SIE NAMIESZAŁO. Chwilowo mogępowiedzieć ,że niezgadzam sie z opinią o zadzialaniu po wypieciu wtyczki z czujnika przy pracującym silniku bo wentylator pracuje tez a raczej bardzo czesto załącza sie po wylączeniu zapłonu.Z drugiej strony ze schematu elektrycznego widac ,że w jego obwodzie jest tylko przekaznik podający napiecie na silnik wentylatora ,bezpiecznik zasilający w/w przekaznik  z +12V akumulatora.Sądze a raczej jestem pewny że jest to zwykly bimetalowy przekaznik cieplny.W tygodni przeprowadze cos w rodzaju sledztwa na silniku i podam do publicznej wiadomosci wynik

Michal_P

• Gość
W³±cznik wentylatora (F)
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marca 2005, 00:49:17 »
A czy szybko włącza wam sięwiatrak?
Ja niedawno miałem wymianęchłodnicy i jakoś rzadko go słysze.
Czy jeśli silnik mi sięnie grzeje za bardzo (mówięo kontrolce temp.) to nie mam sięco zastanawiać czy sięwiatrak włącza czy nie??
Pozdrawiam!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl