Autor Wątek: Podświetlenie tylnego znaczki Toyota  (Przeczytany 22368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Odp: Podświetlenie tylnego znaczki Toyota
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2015, 20:28:01 »
Zazwyczaj za niebieskie "świecidełka" zabieram ludziom dowód :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2015, 22:12:02 »
volti  :good:
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2015, 22:28:43 »
A zimne białe o barwie max 6k?

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Stycznia 2015, 22:09:13 »
@ stivo Przyjemnie wygląda to podświetlenie za grillem. Natomiast co do podświetlenia to są 2 różne "modele" tego podświetlenia. To co ja kupiłem to jest mleczny plastik w kształcie znaczka Toyota. Coś takiego trzeba umieścić pod oryginalnym znaczkiem (LED do samochodu, a znaczek Toyota do LEDa montuje się na dwustronną taśmę, która jest w zestawie) - zdjęcie  3. Natomiast drugi "model" podświetlenia to całkowicie nowy znaczek który przyczepiony jest do około 1cm bazy i tą całość przykleja się do samochodu. Pierwszy (tańszy) świeci słabiej i raczej podświetla znaczek, natomiast drugi (droższy 3x) świeci dość mocno - zdjęcia 1 i 2. Poniżej macie zdjęcia porównawcze jak to wygląda.

1
2
3

@volti
Czy posiadasz jakąś wiedzę na temat jak takie podświetlenie mogłoby być zinterpretowane w świetle prawa ?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Stycznia 2015, 23:30:59 »
Żeby wyrazić swoją opinię o tym znaczku, musiałbym zobaczyć go na żywo. Na niektórych zdjęciach wygląda nawet fajnie, na innych śmierdzi wsiurstwem na poziomie golfa II

Zazwyczaj za niebieskie "świecidełka" zabieram ludziom dowód :)

:good:

Nigdy nie pałuję na zimnym.

Dobrze, że chociaż na zimę tonfa idzie do szafki  :cheesy: <diabel>

www.FotoSzopa.pl

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2015, 10:23:33 »
czy ktos z Was wie moze jak sie demontuje znaczki oryginalne przedni i tylni ?
ktoredy poprowadzic kable ?
czy bedze koniecznie robienie dziury na kable ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2015, 11:11:40 »
Kable prowadzisz w miejscu gdzie wchodzi jeden zatrzask :) Bardzo prosta operacja.

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Marca 2015, 09:18:22 »
Czas najwyższy napisać jak zakończyła się przygoda z podświetleniem tylnego znaczka. Ale to może od początku.

Podświetlenie tylnego znaczka składa się z przeźroczystej podkładki która jest minimalna większa niż sam znaczek Toyoty. W miejscach gdzie będzie przyklejony oryginalny znaczek jest dwustronna taśma (która wygląda na taśmę bardzo dobrej jakości) która od zewnątrz będzie trzymać znaczek a od drugiej będzie przylegać do karoserii. Gdy już sprawdziłem, że podświetlenie jest odpowiednich rozmiarów, wziąłem się do roboty. Zacząłem od demontażu oryginalnego znaczka. 7 lat robiło swoje i musiałem delikatnie nożykiem przecinać taśmę uważając na dwa bolce którymi znaczek był usadowiony w odpowiednim dla niego miejscu. Część tej starej, brudnej taśmy została na karoserii zaś pozostała część na znaczku. Przyznam, że spędziłem trochę czasu aby doprowadzić karoserię wraz ze znaczkiem do stanu używalności tak abym mógł przyklejać na czystą powierzchnię.

Na ostatnim zdjęciu jest porównanie podkładki ze znaczkiem. Tutaj pojawił się pierwszy "problem". Oryginalny znaczek ma dwa bolce dzięki którym osadzony jest w dobrym miejscu dlatego musiałem wywiercić dziury w podkładce tak aby wszystko się dopasowało. Wywierciłem odpowiedniej średnicy dziury tak aby tylko bolce przechodziły i wszystko do siebie pasowało idealnie. Jak już mogłem na sucho (bez klejenia) przymierzyć znaczek okazało się, że jeszcze będę musiał kombinować jak poprowadził kabel do jednej z dziurek na bolce w karoserii. Niestety podkładka miała wyprowadzony kabelek w innym miejscu więc trzeba było kombinować ale naciąłem taśmę dwustronną (ona ma tak około +1mm grubości) w odpowiednim miejscu i kabelek był już schowany.

W tym momencie oryginalny znaczek był już przyklejony do podkładki więc pozostał tylko montaż do karoserii. Tutaj pojawił się kolejny problem. Gdy puściłem kabelek od zasilania do wybranej przeze mnie dziurki (wybrałem prawą patrząc na zdjęcia) to okazało się, że 3-5 cm pod karoserią jest blacha w której nie ma dziury i mój kabelek gdzieś ginął. Rozwiązanie proste. To samo wiertło co do dziur w podkładce i dziura w blasze zrobiona, kabelek przechodzi dalej i mam go już w klapie bagażnika.

Gdy już kabelek był w odpowiednim miejscu znów przymierzyłem cały zestaw i okazało się, że oryginalne dziury w karoserii są wielkości bolców na oryginalny znaczek. W tym momencie potrzebowałem prawej dziury wielkości bolca (końcówka bolca od znaczka wystawała około 2-3mm gdy już znaczek był przyklejony do podkładki) + miejsca na kabelek który miał przejść przez tą dziurkę. Dlatego (niestety) musiałem prawą dziurkę powiększyć. Nie dużo ale jednak trzeba było. Koniec końców, wszystko do siebie pasowało i mogłem już przyklejać mój zestaw w odpowiednie miejsce (ledwo wystające bolce pomogły przykleić znaczek w oryginalnym miejscu).

Powyżej zdjęcie ile podkładka dodaje grubości. Dopiero z bliska widać, że coś pod znaczkiem jest.

Efekt końcowy wygląda tak:

Porównując światło znaczka do podświetlenie tablicy to dla mnie jest prawie takie same. W tablicy mam 2x LED więc światło jest białe. Zdjęcia z komórki mogą nie oddawać idealnie barw ale jestem pewny, że w żadnym momencie podświetlenie nie wpada w żaden niebieski kolor.

Podsumowując całą operację - prosta sprawa, nawet bardzo prosta. Najwięcej czasu zajęło mi czyszczenie elementów i spasowanie wszystkiego razem tak aby nie było żadnych niespodzianek już po przyklejeniu zestawu do karoserii.

Teraz pozostaje decyzja do jakiego źródła podłączyć to podświetlenie. Czy do świateł dziennych czy np. do podświetlenia podsufitówki tak aby znaczek podświetlał się tylko na postojach, przy otwieraniu drzwi czy otwieraniu samochodu z kluczyka. To już szczegół. Najważniejsze, że całość wygląda świetnie i wszystko działa. Mam nadzieję, że może komuś chociaż część mojego opisu pomoże. Nie koniecznie w montażu podświetlenia :)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Marca 2015, 09:34:21 »
Wygląda obłędnie!

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Marca 2015, 09:39:50 »
Ciesze się, że komuś się podoba :)

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2015, 09:47:56 »
Mi też się podoba. A dałoby się coś pokombinować by znaczek świecił słabiej od tablicy? Wręcz tylko-tylko? :)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Marca 2015, 10:02:19 »
I czy badałeś jak by to montować na przód?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Marca 2015, 10:23:42 »
Mnie tez się efekt podoba, choć nie przepadam za zbędnymi dekoracjami  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Marca 2015, 10:43:06 »
Podsumowując całą operację - prosta sprawa, nawet bardzo prosta. 

Niestety nie dla mnie, słaby ze mnie Adam Słodowy.  <zalamka>
Efekt końcowy bardzo się podoba  :good:
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Marca 2015, 10:49:47 »
Daj znać gdzie podpiołeś. Bo dobrą opcja jest podsufitka ale nie wiem czy przez jednoczesnie podświetlenie kabiny efekt nie będzie gorszy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl