Autor Wątek: Flota Aygo na LPG  (Przeczytany 28044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bakoma

• Toyot Leżący
  • *
Flota Aygo na LPG
« dnia: 07 Stycznia 2015, 21:20:30 »
Hej, chcę założyć gaz do floty moich Toyot. Auta sporo jeżdżą, tylko mam pewien problem, praktycznie nie mam pojęcia o LPG. Nie wiem czy do tego auta instalacja się nadaje a jak tak to co wybrać. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc;)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Flota Aygo na LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2015, 19:00:00 »
nie zależy Ci na gwarancji?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2015, 19:45:56 »
Silnik 1,2 (1PP), chyba jeszcze nie jest przetestowany pod tym kątem. Brak hydraulicznej regulacji luzów zaworowych może być w tym wypadku problemem.
Możliwe że za 50 tys. km będzie potrzebna ich regulacja a za następne 50 naprawa głowicy.

Offline bakoma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2015, 13:29:28 »
No właśnie tak się nad tym zastawiałem. A montaż LPG ma jakiś związek z gwarancją auta???

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2015, 13:34:55 »
Tak, tracisz gwarancję na silnik.

Offline bakoma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2015, 13:37:54 »
Hmm, w takim razie temat trochę do przemyślenia. A nie da się tego obejść w jakiś sposób?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Stycznia 2015, 14:04:18 »
W ASO można wykupić dodatkową gwarancje na silnik w przypadku montażu gazu.

Offline bakoma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Stycznia 2015, 22:14:06 »
Ale pewnie warunek że zamontuje w tym ASO a nie w innym warsztacie?...

Offline Mockin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Stycznia 2015, 10:25:51 »
Kolego na forum masz też sporo wątków na temat lpg zarówno do aut prywatnych jak i do floty. Z gwarancją to nie zawsze tak jest. Jak montażysta jest dogadany z serwisem to Ci przejdzie bez utraty gwarancji;)

Offline bakoma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2015, 11:16:40 »
Szukałem na forum i akurat do floty nie znalazłem. Znalazłem za Twój wątek, ten warsztat gdzie montowałeś, Energy, to myślisz po tym jak tam byłeś że floty się podejmą???

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2015, 14:45:12 »
Jeżeli silnik nie posiada bezpośredniego wtrysku paliwa (co mocno komplikuje sprawę ponieważ bardzo podraża koszt montażu instalacji LPG - ale jak najbardziej jest to wykonalne) nie widzę problemów z zagazowaniem tego silnika. No sorry - są 2:
1) utrata gwarancji
2) miejsce niezbędne na butlę i to będzie największy problem
Kwestia hydrauliki zaworowej: na problem osiadających gniazd zaworowych hydraulika na niewiele się przydaje bo ona ma za zadanie kasowanie nadmiernego luzu powstającego na skutek wybijania się trzonka zaworowego nt. tutaj mamy syt. w której osiadające gniazdo zaworowe sprawia ze całość "podnosi się" do góry czyli ginie wymagany luz zaworowy, prowadzi to w konsekwencji do niedomykania zaworów i ich wypalania. Dokładnie ten sam problem występuje w Oplach ale... na benzynie też występuje zatem kwestia kontroli tych luzów o 30% częściej niż na benzynie i ew. korekta poprzez zmianę płytek czy całych szklanek popychaczy - w zależności od konstrukcji silnika - na zapewniające prawidłową wartość luzu. I tyle.
Jak wspominałem: największym problemem jest znalezienie miejsca na montaż butli gazowej - jak i samej butli w rozmiarach "rozsądnych" tj aby nie jeździć od stacji do stacji LPG

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2015, 14:55:17 »
korekta poprzez zmianę płytek czy całych szklanek popychaczy - w zależności od konstrukcji silnika - na zapewniające prawidłową wartość luzu.

Do czasu - jak pokazuje zycie w vvti szybko konczy sie dostepny zakres szklanek.

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2015, 15:37:45 »
Osiadanie gniazd też występuje do czasu. Najwięcej zauważalne to jest przez pierwsze 30-40 tyś km po montażu gazu, potem już minimalnie. Przecież to nie będzie się zapadać w nieskończoność. W Oplach katowanych na gazie przeważnie pierwsza kontrola po jakichś 30-40tys km pokonanych na LPG pokazuje że luz (na wydechowych bo one najbardziej dostają) zbliżył się do górnej granicznej wartości. Po kolejnych 30-50 tyś km jest już "za ciasno" i wymiana szklanek na niższe. Kolejne 60-100 tyś km wartości luzów utrzymują się w przedziale założonym przez producenta.
Ale Opel ma spory rozstrzał zamiennych rozmiarów szklanek popychacza. Jeżeli Toyota ma niewielki - pozostaje szlifowanie do uzyskania potrzebnego wymiaru.
Generalnie problem siadających gniazd jest bardzo rozbieżny u ludzi - i zależy od starej sprawdzonej zasady: jak dbasz tak masz. Użytkownicy którzy założyli instalacje w dobrych i polecanych gazowniach, regularnie serwisują, mają i dbają o prawidłowo wyregulowane instalacje osiągają przebiegi rzędu 200 tyś km w tym ponad 160 tyś na LPG na oryginalnym, fabrycznym kpl szklanek popychaczy - gdzie dopiero osiągnięte zostały górne granice tolerancji - czyli albo szlifowanie albo wymiana na niższe. Inni już po przebiegu 60 tyś km na gazie mają głowicę kwalifikującą się do naprawy poprzez wyrzucenie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marca 2015, 20:01:30 »
Jeżeli Toyota ma niewielki - pozostaje szlifowanie do uzyskania potrzebnego wymiaru.

nie slyszalem by ktos szklanki szlifował

Piasek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2015, 21:15:02 »
Widzisz, a to potężna branża w materii remontów silników i głowic. Są specjalne maszyny do tego nawet a szlifuje się ten element

Trochę rzemiosła jest ale innego wyjścia nie ma jak producenci części nie zapewniają całego wachlarza wymaganych rozmiarów lub kiedy po prostu cena popychacza jest niedorzeczna.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl