Autor Wątek: Uwagi po pierwszych 1500 km  (Przeczytany 53327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cygan_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uwagi po pierwszych 1500 km
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Czerwca 2016, 20:37:08 »
Pytanko mam do użytkowników wersja z czujnikiem deszczu: czy jak zostawię uchylone okna to w przypadku deszczu domkną mi się same?  W skodzie tak to działało  a tutaj?

Druga sprawa to chyba znam przyczynę bo czasem przy ruszaniu szarpie mi - po kilku testach doszedłem do wniosku, że to chyba ten system wspomagania ruszania pod górkę. Czytam w instrukcji, że aktywuje się go mocnym naciśnieciem na pedał hamulca i urachamia na około 3 sekundy hamulec. Wygląda, że jak chce ruszyc wcześniej to ten system jeszcze trzyma i stąd szarpanie. Teraz staram się wyczuć moment jak puszcza hamulec i dopiero wtedy ruszać. Chyba jeszcze mi chwile zejdzie zanim nauczę się płynnie ruszać.
Verso 1.8

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Czerwca 2016, 20:46:49 »
Okna nie domykają się w deszczu.
W moim aucie ten system wspomagania działa tylko na mocno pochyłych podjazdach i raczej nie szarpie, po prostu gaśnie silnik jeśli dam zbyt mało gazu ;-) Kwestia wyczucia.
Sam system działa dość jednoznacznie, pedał hamulca robi się bardzo twardy. Nie wiem w jakich okolicznościach występuje u Ciebie to szarpanie.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2016, 20:49:06 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Czerwca 2016, 20:57:10 »
Ale jak uruchamiasz system wspomagania ruszania, to przecież to piszczy i miga kontrolka - nie słyszysz pikania czy go nie ma? :|
System działa ZAWSZE, nawet na równym, nie ma znaczenia pochylenie drogi i po prostu trzyma tylny hamulec przez bodaj 3 sekundy od puszczenia pedału hamulca. :cool:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:17:41 »
Ale jak uruchamiasz system wspomagania ruszania, to przecież to piszczy i miga kontrolka - nie słyszysz pikania czy go nie ma? :|
System działa ZAWSZE, nawet na równym, nie ma znaczenia pochylenie drogi i po prostu trzyma tylny hamulec

W moim egzemplarzu (premium odebrana z salonu w lutym, skrzynia ręczna) ani nie działa zawsze, ani nie ma żadnej sygnalizacji. Tak jak już napisałem, w moim aucie działa tylko na "dużych" podjazdach, na zjazdach i łagodnych podjazdach system nie załącza się. Na równym też nie.

Widzę, że obaj mamy ręczne przekładnie, jeśli kolega sanchopan ma automat, to stąd wynika zapewne różnica w działaniu systemu.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2016, 23:22:17 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:21:00 »
Mi ten system  nie wydaje zadnych dzwiekow - działa tylko pod gorke - moze byc malutka pochylosc.

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:28:00 »
Ja stoję zawsze na ręcznym i do tej pory nie zauważyłem działania tego systemu ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Czerwca 2016, 23:33:56 »
Nie sądzę, żeby skrzynia miała znaczenie - tym bardziej, że taki wynalazek do skrzyni automatycznej poza jakimiś skrajnymi przypadkami jest zupełnie niepotrzebny, bo auto po prostu samo zaczyna toczyć się do przodu (poza skrajnymi przypadkami) a nie do tyłu. :cool:
Proszę przycisnąć pedał hamulca, po czym docisnąć szybko i mocno jeszcze raz (bez puszczania!) i zaobserwować czy system się uaktywni?  :-)

P.S. Auto przecież nie ma żyroskopu, prawda? A jeśli nie ma, to skąd ma niby wiedzieć czy stoimy pod czy z górki?  :cool:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Czerwca 2016, 00:00:59 »

Proszę przycisnąć pedał hamulca, po czym docisnąć szybko i mocno jeszcze raz (bez puszczania!) i zaobserwować czy system się uaktywni?  :-)

P.S. Auto przecież nie ma żyroskopu, prawda? A jeśli nie ma, to skąd ma niby wiedzieć czy stoimy pod czy z górki?  :cool:

Tak właśnie sprawdzałem system przed poprzednim wpisem. Nie chce działać inaczej :-)

Nie wiem czy żyroskop, czy zwykły czujnik położenia taki jak w każdym smartfonie, czy też może wróż ze szklaną kulą w bagażniku, ale jakoś  działa ;-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Czerwca 2016, 00:04:50 »
Czujnik położenia to jest... żyroskop zwykle. :-)
Jeśli tak, to wygląda, że coś zmienili w nowszych wersjach - ja mam staruszkę 2011.  :-P :cheesy:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Czerwca 2016, 00:16:49 »
Nie wierzę, że księgowi pozwolili inżynierom zastosować tak wyrafinowane urządzenie jak żyroskop ;-) To musi być coś tańszego, jakaś kulka w większej kuli albo coś odpowiednio taniego ;-)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Czerwca 2016, 07:08:35 »
Ja mam skrzynię manualną, Verso z grudnia 2011 i system ruszania "pod górkę" działa zawsze, jak docisnę mocno pedał hamulca. O jego aktywności informuje mnie żółta kontrolka i dźwięk. Dziwne, że w nowszych wersjach z tego zrezygnowali...  :shock:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Czerwca 2016, 07:54:06 »
Przeciez kazde auto z vsc / esp ma namiastke żyroskopu.
Inaczej by nie wiedziało np ze auto zaczyna sie obracac (czujnik przeciązeniowy tego nie wykryje)

Co do dociskania pedału to nie zauwazylem by trzeba bylo to robic - po prostu hamuje - puszczam (on trzyma) i ruszam.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Czerwca 2016, 08:41:41 »
mechu - obawiam się, że to nie ma nic wspólnego z żyroskopem. To po prostu zwykły czujnik obrotu koła i to wszystko. <taniec>
Tak jak Pablowski zauważył - nie ma znaczenia czy automat czy manual, tak jak nie ma znaczenia czy stoimy pod górkę czy na prostym. Bo systemu można np. użyć w innej niż pod górkę sytuacji: np. ktoś do nas dojechał masakrycznie blisko i chcemy bezpiecznie wycofać, nie obawiając się, że auto się nam stoczy.
Choć z tego co piszecie, zaczyna mi się wydawać, że coś zmienili w nowych modelach - ale nie mam jak tego sprawdzić.  :-) :cool:

Offline galeonfunk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Czerwca 2016, 12:27:35 »
W mojej też hamuje jedynie przy pochyłościach (rocznik 2015). Na równym, albo małym pochyleniu to nie działa i jeżeli się nie mylę nie działa również w pozycji gdy kierunek staczania jest zgodny z kierunkiem jazdy - z górki w przód :)
Nic nie pipczy i nie ma żadnych wskazań.

A w instrukcji jest tak, cyt.:

"Wspomaganie ruszania na pochyłości:
Zapobiega stoczeniu się pojazdu do tyłu podczas ruszania pod górę
o znacznym nachyleniu lub o śliskiej nawierzchni."

i jeszcze:

"Układ działa, gdy spełnione są cztery poniższe warunki:
Wersje z przekładnią bezstopniową: Dźwignia skrzyni biegów znajduje się
w położeniu innym niż P lub N (podczas ruszania do przodu lub do tyłu w górę wzniesienia).
Samochód jest zatrzymany.
Zwolniony jest pedał przyspieszenia.
Zwolniony jest hamulec postojowy."

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Czerwca 2016, 13:11:25 »
To co zacytowałeś mówi ni mniej ni więcej, że do zadziałania układu nie jest wymagane nachylenie terenu! :cool: Czyli - tak jak mówiłem: układ działa zawsze, kiedy go aktywujemy.
Być może niemożność aktywowania przez niektórych wynika np. z faktu jednoczesnego zaciągnięcia ręcznego albo wciśnięcia (zbyt wczesnego) pedału gazu, nie wiem, bo możliwości jest kilka. :-)
A skrzynia automatyczna nic nie ma do rzeczy - poza tym, że musi się znajdować w odpowiednim położeniu, co jest - jakby powiedział Kot Naczelnika Państwa - oczywistą oczywistością.  :cheesy: :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl