Autor Wątek: Uwagi po pierwszych 1500 km  (Przeczytany 53332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Uwagi po pierwszych 1500 km
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Czerwca 2016, 17:03:53 »
nic dziwnego w tym dzialaniu nie widze.
Tak samo dziala to w suzuki, mazdzie i innych.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Czerwca 2016, 10:02:01 »
No to jeśli tak, to... głupio moim zdaniem. Głupio i gorzej niż w starej wersji.

Popieram. Taki system i brak możliwości kontroli nad działaniem?  :thumbdown: Krok w tył. Dobrze, że mam "po staremu"...

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Czerwca 2016, 15:34:51 »
Gorzej, bo są sytuacje, kiedy ten patent przyda się i bez wzniesienia, np. stoimy na kamieniu ze spadkiem acz bez pochylenia auta do przodu, gdzie akurat ktoś nas przyparkował bardzo blisko i chcemy bezpiecznie wycofać - plus wiele innych.

...w których można użyć zwykłego hamulca ręcznego. Bo z tego co zrozumiałem, system w starszych wersjach działa jak zwykły ręczny, tylko uruchamiany nogą.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 15:43:55 wysłana przez Piotr Jacek »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Czerwca 2016, 15:56:59 »

Ale widać tutaj zmierza wszystko w kierunku takim, że kierowca za przeproszeniem jest d.bilem. A potem jak auto się stoczy, to ten d.bil będzie krzyczał, że to "nie jego wina".
Ech, dziwne czasy... :cool:

Wprost przeciwnie :-) Jest to system dla kierowcy, który rozumie zasadę jego działania. Zasada ta jest opisana w instrukcji. Debilem może jest ten, który nie potrafi jej zrozumieć ;-)
Można powiedzieć, że wszystkie systemy w autach nowszych niż 100 letnie są dla debili, bo kiedyś kierowca musiał umieć odpalić auto korbą (rozrusznik jest dla debili?), regulować więcej parametrów podczas jazdy, hamować z odległości 100 metrów (hamulce tarczowe dla debili?) itd itp. Kilka osób w Polsce potrafi jechać Fordem T, czy to oznacza, że wszyscy kierowcy Toyot to debile, a Toyot hybrydowych to mega-debile (skrzynia automatyczna)? Raczej nie.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:01:30 »
Piotr Jacek - tak, ale idąc tym tropem to żaden system nie jest potrzebny!
Co to znaczy, że "w starszych wersjach działa jak ręczny"? Sorki, ale bzdura! Ręczny to linka i bębny, a tutaj klocki trzymają tarcze. :-P :cool:
Idźmy dalej.
Jeśli rozumiesz zasadę działania, to wytłumacz proszę, bo ja nie wiem jak to działa: czy jest żyroskop, czy czujnik grawitacyjny, inny czujnik, inny system - i jakie są zasady softu tego nowego systemu? Bo stary był prosty - nowy, nikt nie wie. Wiesz czy nie? :-P
Poza tym mam wrażenie, że za bardzo się rozpędziłeś z resztą toku myślenia i się zagubiłeś. W ślepej uliczce. :cheesy: :cool:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:58:58 »

Ręczny to linka i bębny, a tutaj klocki trzymają tarcze. :-P :cool:
Idźmy dalej.
Jeśli rozumiesz zasadę działania, to wytłumacz proszę, bo ja nie wiem jak to działa: czy jest żyroskop, czy czujnik grawitacyjny, inny czujnik, inny system - i jakie są zasady softu tego nowego systemu? Bo stary był prosty - nowy, nikt nie wie. Wiesz czy nie? :-P

Skoro ręczny to linka i bębny, to do czego służy ta dźwignia w tunelu środkowym w naszych autach? Do parzenia kawy? ;-)
Hamulec ręczny to hamulec uruchamiany ręką,  kto kogo trzyma to dla mnie bez znaczenia.

Coś się przyczepił do tego żyroskopu? Napisz maila do TMP to się dowiesz :-) Mi wystarczy wiedzieć jak go używać :-)
I co za różnica czym się różni w budowie, skoro użytkownicy go nie serwisują, tylko używają? :-)
Działają te systemy inaczej i tyle. Poprzedni działał niezależnie od okoliczności (wzniesienie lub jego brak).   Zaciskał klocki na tarczach hamulcowych. Zupełnie tak samo, jak dżwignia hamulca ręcznego w moim aucie. Po co ten system działał na równym - nie wiem. Na równym dublował zasadę działania dźwigni hamulca ręcznego. Może inżynierowie Toyoty doszli do wniosku, że to bez sensu? :-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:03:30 »
Piotrek czy Jacek - w ogóle nie pojmuję o co ci biega z tym ręcznym... :shock: <zalamka>
Po wtóre sam pytałeś o zasadę działania - a teraz piszesz, że to nieważne, tylko wiedzieć jak używać: jak nie znasz zasady działania, to nie będziesz wiedział kiedy system zadziała, a kiedy nie.
To już nie będę ci przeszkadzał w dalszym pisaniu, ok?  :cheesy:
 :cool: :cool: :cool:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:10:52 »
Hmmm, ale ja wciąż nie wiem, czy to żyroskop, czy nie. Czy powinienem zatem ryzykować jazdę tym autem? ;-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:17:31 »
Hmmm, ale ja wciąż nie wiem, czy to żyroskop, czy nie. Czy powinienem zatem ryzykować jazdę tym autem? ;-)
Myślę, że przyjdzie Kolega felicjator i precyzyjnie ci odpowie na tak postawione pytanie. :laugh:

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:24:32 »
Żona powiedziała, że dopóki kwestia żyroskopu lub jego braku nie zostanie wyjaśniona, auto będzie stało w garażu :-( Co robić, siła wyższa :-( Z mojej strony EOT.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Czerwca 2016, 19:52:22 »
Ten "żyroskop" macie pod fotelem i nazywa się "czujnik odchylenia od toru jazdy"

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:09:02 »
Po co Wam ten żyroskop? Nie wystarczy, że bez wstecznego jeździe wystarczająco szybko do tyłu? [edycja] Jednak nie, bo łapie zanim ruszy
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 22:11:01 wysłana przez T.Wojtek »

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Czerwca 2016, 07:40:59 »
Szanowni a czy ta rozmowa nie zmierza w kierunku poszukiwania g...... na śmietanie? Przepraszam za sformułowanie ale po takiej ożywionej żyroskopowej dyskusji spodziewam się wątku o niewystarczającym stopniu zaciemnienia lusterka wstecznego fotochromatycznego.

Jak tu rzekł przedmówca parę postów wyżej. Boję się verso ruszać przez ten podstępny żyroskop.
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Czerwca 2016, 22:24:00 »
Kurcze balans, dzisiaj czyściłem przód auta z robaków po dłuższej jeździe autostradą i zdziwiłem się że halogeny przeciwmgielne są tak jakoś "luźno" zamontowane w tych wnękach... przy nacisku szmatką reflektor cofa się lekko w tył
W dodatku między osłoną halogenu a jego przednim 'dekielkiem' jest szczelina w którą i woda i śmieci mogą się swobodnie dostać...
Oba (lewy i prawy) "mają tak samo"...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Czerwca 2016, 22:47:43 »
to normalne ze p.mgielne w naszych verso "cofaja sie w tył".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl