Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246425 razy)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Kwietnia 2020, 09:28:25 »
co do przełączania zestawów czujników, to przełączanie = kalibracja
To dziwne. U mnie to nie zadziałało.
Próbowałem tak, bo było właśnie w instrukcji, jednak zauważ tytuł procedury: dotyczy kalibracji.
Dopiero tu na forum znalazłem procedurę z 3-krotnym naciśnięciem.

kiedy jeździłem na zimówkach bez czujników, to kontrolka zapaliła mi się po około tygodniu
Podobno jest jakiś dystans kilkunastu kilometrów do przejechania, kiedy układ uznaje, że czujników nie ma i wyświetla błąd.
To chyba nie działa tak samo, kiedy jest za małe ciśnienie w oponach, mam nadzieję, że wtedy zareaguje szybciej :o
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Kwietnia 2020, 15:23:19 »
Cytat: TheMrSkiBar w Dzisiaj o 08:18:01

co do przełączania zestawów czujników, to przełączanie = kalibracja

To dziwne. U mnie to nie zadziałało.
Próbowałem tak, bo było właśnie w instrukcji, jednak zauważ tytuł procedury: dotyczy kalibracji.
Dopiero tu na forum znalazłem procedurę z 3-krotnym naciśnięciem.
U mnie tez to nie zadziałało ani 3-krotne naciskanie

Podobno jest jakiś dystans kilkunastu kilometrów do przejechania, kiedy układ uznaje, że czujników nie ma i wyświetla błąd.
Czyli musze troche pojeździć zanim wywali błąd i mam nadzieje ze wtedy 3 krotnie wciśniecie zmieni na letni komplet.

To chyba nie działa tak samo, kiedy jest za małe ciśnienie w oponach, mam nadzieję, że wtedy zareaguje szybciej
zrobiłem ok 3km z ciśnieniem 1,7 w 3 kołach i lampka sie nie wyświeliła.... a na zimówkach przy ciśnieniu 2.0 już sie zapalała (2.3 było kalibrowane)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Kwietnia 2020, 17:10:59 »
...U mnie tez to nie zadziałało ani 3-krotne naciskanie
I nie zadziała, puki nie będziesz miał wprogramowanego do ECU drugiego kompletu czujników (z letnich kół).
Kiedyś już o tym pisałeś (http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35285.msg671353.html#msg671353). Jak widzę nic z tym nie zrobiłeś i dalej nie wiesz o co chodzi.
zrobiłem ok 3km z ciśnieniem 1,7 w 3 kołach i lampka sie nie wyświeliła.... a na zimówkach przy ciśnieniu 2.0 już sie zapalała (2.3 było kalibrowane)
To działa tak, że jeżeli system nie "widzi" czujników (bo nie są wprogramowane), to lampka zapala się dopiero po kilkunastu minutach, dlatego lampka nie zareagowała na ciśnienie 1,7 bo "była zajęta" szukaniem kompletu zimowego (który zna i rozpoznaje). Natomiast zareagowała na 2,0 w zimówkach, bo je zna i poważa. Podsumowując - ZAPROGRAMUJ DO ECU CZUJNIKI Z LETNICH KÓŁ!
PS. Kalibracja to nie to samo co przełączenie kompletów!
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Kwietnia 2020, 23:30:32 »
dodam tylko, że dwa komplety czujników mogą mieć dopiero Toyoty po 02/2015, te wcześniejsze tylko jeden komplet ;)
a jeśli dalej wam nie przełącza na drugi komplet to albo 1. niezaprogramowane 2. uszkodzone.

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Kwietnia 2020, 07:39:56 »

bo Wy młodzi i gniewni nie szukacie, tylko chcecie mieć wszystko na pstryk.
Jak widzę nic z tym nie zrobiłeś i dalej nie wiesz o co chodzi.
Kolego chyba pomyliłeś fora... to nie ELEKTRODA! Doceniam twoja wiedzę i to że sie nią dzielisz ale prosze nie bądz arogancki i nie zakładaj czegoś z góry i nie oceniaj...
Owszem pisałem że miałem problem z dodaniem 2 kompletu i finalnie skapitulowałem (po wcześniejszym przekopaniu tego forum jak i zagranicznych) i zrobił to mi warsztat przy zmiane kół na zimowe. Jest szansa że zrobil to źle i dlatego teraz nie moge przełączyć na letni komplet. Ale  jak widać po forum są też i tacy którzy również nie mogli przełączyć poki nie było błędu na desce... więc poki co czekam na błąd na desce jak sie nie pojawi to wracam do warsztatu żeby to poprawili
Moje auto to auris 2016 FL wiec posiada opcje 2 kompletów

« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 07:46:05 wysłana przez marianeczek »

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Kwietnia 2020, 15:12:54 »
marianeczek - cytujesz nie moje słowa...

Ja napisałem tylko ze wg mnie wszelkie procedury z oponami powinny być na zgaszonym silniku (czyli włączony zapłon, ale silnik zgaszony) lub w hybrydach - 2x naciśnięcie przycisku start bez wciskania hamulca.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Kwietnia 2020, 16:05:49 »
dodam tylko, że dwa komplety czujników mogą mieć dopiero Toyoty po 02/2015, te wcześniejsze tylko jeden komplet ;)
Czy można gdzieś odczytać miesiąc produkcji?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:09:02 »
marianeczek, również u mnie cytat kolegi KoMarek został przypisany do mojej osoby błędnie. To ja zostałem zwymyślany od młodych i gniewnych, że chciałem wyrazić swoją opinię, jak to przebiegało u mnie i że też miałem problem ze zmianą bez pojawienia się błędu. I że ani ja nie jestem wyjątkowy ani mój samochód.
Hmmm.  :o Młody. Z drugiej strony...  <taniec> Ale że mój samochód nie jest wyjątkowy :thumbdown:

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:43:51 »
marianeczek - cytujesz nie moje słowa...

Ja napisałem tylko ze wg mnie wszelkie procedury z oponami powinny być na zgaszonym silniku (czyli włączony zapłon, ale silnik zgaszony) lub w hybrydach - 2x naciśnięcie przycisku start bez wciskania hamulca.

W hybrydach proces kalibracji opon można zrobić na włączonym silniku (jakby to dziwnie zabrzmiało). Po prostu wystarczy przyhamować (nie zmieniając pozycji D) i na wciśniętym hamulcu przeprowadzić cały proces. Potem zgasić auto i po ponownym włączeniu wszystko działa poprawnie.
Sprawdzono wielokrotnie  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Kwietnia 2020, 21:52:03 »
... To ja zostałem zwymyślany od młodych i gniewnych, że chciałem wyrazić swoją opinię, jak to przebiegało u mnie i że też miałem problem ze zmianą bez pojawienia się błędu. I że ani ja nie jestem wyjątkowy ani mój samochód.
Czytasz zbyt szybko i bezrefleksyjnie. W każdym modelu/roczniku TPMS działa wg schematu. Ale żaden model Toyoty nie wymaga, aby do przełączenia kompletów zarejestrowanych czujników wymagał zapalenia lampki. Twój też nie. W ASO byś to zauważył, mechanicy jeździli by wkoło kilkanaście minut, aż do zapalenia lampki. Czujesz absurd takiej procedury?

Czy można gdzieś odczytać miesiąc produkcji?
Np. tu: https://www.toyodiy.com/parts/q.html
dodam tylko, że dwa komplety czujników mogą mieć dopiero Toyoty po 02/2015, te wcześniejsze tylko jeden komplet
Dwa komplety mają Aurisy 2 FL - czyli czerwiec 2015
Kolego chyba pomyliłeś fora... to nie ELEKTRODA! Doceniam twoja wiedzę i to że sie nią dzielisz ale prosze nie bądz arogancki i nie zakładaj czegoś z góry i nie oceniaj...
Owszem pisałem że miałem problem z dodaniem 2 kompletu i finalnie skapitulowałem (po wcześniejszym przekopaniu tego forum jak i zagranicznych) i zrobił to mi warsztat przy zmiane kół na zimowe. Jest szansa że zrobil to źle i dlatego teraz nie moge przełączyć na letni komplet. Ale  jak widać po forum są też i tacy którzy również nie mogli przełączyć poki nie było błędu na desce... więc poki co czekam na błąd na desce jak sie nie pojawi to wracam do warsztatu żeby to poprawili
Moje auto to auris 2016 FL wiec posiada opcje 2 kompletów
No to płać i płacz, i oglądaj sobie lampkę z przekrojem opony. W tym wątku napisano wiele, masz wybór. Ja zajrzałem w Twoje posty, a Ty nie dasz rady wybiórczo przebrnąć przez ten temat? Arogantem raczej nie jestem, ale dopada mnie irytacja, gdy napisano na forum wiele cennych informacji, a przychodzi ktoś, i trzeba podać mu rozwiązanie, a ileś razy było już pisane. To tak zwykle nie działa dobrze.
Wynurzam się raczej ogólnie, nie bierz tego do siebie.  Zniknę, tak jak kilku innych cennych kolegów wcześniej - nie wytrzymali naporu, a teraz róbta co chceta.
Spalanie - Motostat.pl

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Kwietnia 2020, 22:06:55 »
Czytasz zbyt szybko i bezrefleksyjnie
Nie czytam. Odpowiadam jak było u mnie, bo user zadaje pytanie. Może coś zrobiłem źle, za szybko/za wolno, ale dwa razy zadziałało tak jak opisałem. Przyjąłem, że tak jest. I odpowiedziałem, że "wydaje mi się"

W ASO byś to zauważył, mechanicy jeździli by wkoło kilkanaście minut, aż do zapalenia lampki.
W ASO mogli podpiąć się pod OBD i zgasić lampkę. Nie wiem jakie cuda potrafią zrobić, może akurat takie by potrafili? Podobno niektórzy potrafią kilometry dodać na liczniku, nie jeżdząc w kółko. A niektórzy to nawet odjąć

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 01 Maja 2020, 10:02:01 »
Dwa komplety mają Aurisy 2 FL - czyli czerwiec 2015

Otóż nie, powszechnie było wiadomo, że polifty mają pamięć na dwa komplety czujników, ale tak naprawdę przedlifty też, te od 02/2015 i pozostałe Toyoty też ;)
jeszcze zanim się o tym dowiedziałem (z oficjalnej linii) jakież było moje zdziwienie, gdy programując klientowi czujniki w przedlifcie moim oczom ukazał się ekran wyboru kompletu "Main set" i "2nd set".
Jak już potem się dowiedziałem, że Toyoty od 02/2015 mogą mieć dwa komplety, mając jeszcze zapisany VIN tej powyższej sprawdziłem i faktycznie - ten przedlift był 03/2015.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 01 Maja 2020, 10:46:04 »
To ciekawe, nie spotkałem wcześniej takiej informacji. Kiedyś pytałem w TMP, czy jest szansa na upgrade firmware ECU na okoliczność dwóch kompletów. Zostałem pozbawiony złudzeń. Być może elektronika poliftowa trafiała do produkcji wcześniej niż oficjalny termin FL.
Spalanie - Motostat.pl

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 01 Maja 2020, 19:56:38 »
Mieciu, wściekła mysz - faktycznie cos sie zamieszało z cytowaniem w moim poście - przepraszam oczywiście cytowałem kolege KoMarek i post był skierowany w jego stronę.

No to płać i płacz, i oglądaj sobie lampkę z przekrojem opony. W tym wątku napisano wiele, masz wybór. Ja zajrzałem w Twoje posty, a Ty nie dasz rady wybiórczo przebrnąć przez ten temat?
przeczytałem cały ten temat jak i kilka innych na forum Toyoty i nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Nie twierdze że tu go nie ma bo tematy są obszerne i moglem cos pominąć. Twierdzę jednak że paru użytkowników potwierdza że przed przelączeniem rownież muszą czekac na kontrolkę. Przyznam tobie racje że jest to absurdalne ale widocznie w jakiś przypadkach tak jest... Byc może w moim również - narazie auto więcej stoi niż jeździ. ALE... skoro twierdzisz że rozwiązanie tego problemu lub sposób na przełączenie kompletu który zadziała w moim przypadku (bez wyświetlania kontrolki i który jestem w stanie wykonać samodzielnie) jest w tym wątku to mam dla ciebie propozycje.... wskaz go cytatem a ja posypie sowją głowe popiołem a tobie wyśle flache whiski - deal?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 01 Maja 2020, 21:40:21 »
... ALE... skoro twierdzisz że rozwiązanie tego problemu lub sposób na przełączenie kompletu który zadziała w moim przypadku (bez wyświetlania kontrolki i który jestem w stanie wykonać samodzielnie) jest w tym wątku to mam dla ciebie propozycje.... wskaz go cytatem a ja posypie sowją głowe popiołem a tobie wyśle flache whiski - deal?
Tylko tyle:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,35285.msg671481.html#msg671481
Najważniejsze napisane jest dużymi literami.
Wcześniej pisałeś, że ogarniasz Carista i Techstream, skorzystaj, zobacz, co jest zarejestrowane w ECU na okoliczność ID czujników i obu kompletów.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl