Autor Wątek: Czujniki parkowania - Auris II  (Przeczytany 33335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czujniki parkowania - Auris II
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Kwietnia 2017, 13:05:38 »
Hm...

Ja zaś mam Aurisa II FL HSD i mam Premium+ Style + Comfort + Tech + Nawigacja i kilka pierdołek. Ale czujników parkowania nie mam z przodu bo do tego trzeba było jeszcze pakiet Park ale uważam to za niepotrzebny gadżet <myśli>

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Kwietnia 2017, 16:15:38 »
Mi tam się to tak podoba, że nie wyobrażam sobie auta bez czujników z przodu i tyłu, i kamery. Cudowna sprawa przy parkowaniu. Ciekawostką w Toyoty - a może wszystkie tak mają? - jest, że czujniki reagują też na wysokie krawężniki i np. wznoszący teren (trawę) za krawężnikiem. Trochę przeczulone, ale w sumie OK. No i widzą też siatkę metalową przed maską...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Kwietnia 2017, 18:44:47 »
Stivo: dziwne rzeczy opowiadasz. Czujniki parkowania z przodu i z tyłu są dostępne zarówno w pakiecie Comfort jak i Tech. Nie mówiąc o pakiecie PARK, dla którego są podstawą jego pracy.

Pomijam taki szczegół, że w wersji Premium, pakiet TECH w ogóle nie jest dostępny.

Który rocznik masz tego Aurisa?

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Kwietnia 2017, 19:26:16 »
Mystyk- ja posiadam premium + comfort+ tech.2016. przy wyprzedażach komponują różne pakiety.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Kwietnia 2017, 20:16:38 »
Ja tam nie wiem co Wam tam napisali i z jakiego faktycznie rocznika macie samochodu, ale na rok 2016 pakiet Tech dotyczył wersji Comfort, a Comfort wersji Premium. Też kupowałem i mam to rozkminione.

Do tego pakiet Tech tak naprawdę zawierałby się w pakiecie Comfort. Bo tak naprawdę, to po doposażeniu tych wersji samochodów otrzymujemy tak samo wyposażone samochody.

Nie wiem co było w roczniku 2015, bo z tym nie miałem do czynienia.

Katalog na 2016 i rozpiska pakietów (strona 46): https://www.toyota.pl/new-cars/auris-touring-sports/index.json#/ajax/%2Fnew-cars%2Fauris-touring-sports%2Febrochure-2016.json

Nie upieram się, ale zwracam tylko uwagę, że sprzedawca mógł napisać wszystko i jeszcze trochę do umowy. Ale większego sensu to mogło nie mieć :D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Kwietnia 2017, 20:27:04 »
15". Jeden z pierwszych modeli HSD wyjeżdzających z fabryki. Mimo wszystko. Komfort (grzanie tyłka jest) Style( felgi i full led) tech (wszystkie czujniki pasa, rozpoznawanie znaków itp)

Offline fcapri

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2017, 11:08:12 »
mam pytanie związane z przednimi czujnikami parkowania w Aurisie '16
ponieważ przedni narożny czujnik parkowania jest "wciśnięty" o ok 5mm to automatycznie cały czas wykrywa przed sobą przeszkodę i czy może ktoś wie jak one jest montowany? tzn czy po odsunięciu nadkola będzie możliwość jego "wkliknięcia" czy raczej nie?

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2017, 12:49:02 »
Wszystkie czujniki przetrzyj szmatką ,jak pisałeś padał deszcz ,są przybrudzone :beer:

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2017, 21:16:35 »
mam pytanie związane z przednimi czujnikami parkowania w Aurisie '16
ponieważ przedni narożny czujnik parkowania jest "wciśnięty" o ok 5mm to automatycznie cały czas wykrywa przed sobą przeszkodę i czy może ktoś wie jak one jest montowany? tzn czy po odsunięciu nadkola będzie możliwość jego "wkliknięcia" czy raczej nie?

Czujniki są przyklejane na taśmę dwustronną. Przynajmniej tak jest w moim Aurisie z 15 roku.

Offline fcapri

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Sierpnia 2017, 11:08:54 »
no to mogę potwierdzić, że nadal stosują przyklejanie czujników, po odgięciu nadkola wystarczyło go dokleić i jest ok.
Ważne żeby nie czekać i zrobić to w miarę szybko zanim klej złapie brud bo wtedy trzeba by poświęcić trochę więcej czasu na czyszczenie itd

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sierpnia 2017, 17:49:19 »
Chyba coś się spartoliło. Środkowe przednie czujniki mi piszczą mimo że nic nie ma przed autem, przestają jak zaczynam jechać, zaczynają ponownie jak dojeżdżam np. do skrzyżowania albo się zatrzymam. Co ciekawe wczoraj było OK. Auto stało w garażu więc deszcz itp nie wchodzi w grę, dzisiaj wsiadam, odpalam i pipipipipi, wyjeżdżam z garażu a tu dalej piipipipi  :o
Sprawdź czy Ci jakiś robal się nie przykleił do któregoś czujnika.
Miałem tak niedawno w czasie wyjazdu na urlop na autostradzie. Trafiłem jakiegoś robaczka i piszczało kiedy zwalniałem w korkach (przednie czujniki działają do jakiejś tam prędkości). Robak tak ciekawie się przykleił do czujnika, że w pierwszej chwili go nie zauważyłem. Potem przetarłem szmatką ze środkiem na owady i było ok.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Sierpnia 2017, 17:52:21 »
Mi tam się to tak podoba, że nie wyobrażam sobie auta bez czujników z przodu i tyłu, i kamery. Cudowna sprawa przy parkowaniu. Ciekawostką w Toyoty - a może wszystkie tak mają? - jest, że czujniki reagują też na wysokie krawężniki i np. wznoszący teren (trawę) za krawężnikiem. Trochę przeczulone, ale w sumie OK. No i widzą też siatkę metalową przed maską...
Reagują na krawężniki dzięki czemu SIPA fajnie działa - ale i tak trzeba uważać. Niedawno wjechałem na kawałek krawężnika (nie był na całej długości) przy automatycznym wspomaganiu parkowania i zarysowałem felge :/
Co do siatek - to bardzo, ale to bardzo bym nie ufał :)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Sierpnia 2017, 19:11:19 »
Dodam jeszcze, że czujniki reagują na dalej stojący autobus. Ciekawostka - jak nawet autobus stoi z przodu na pasie obok, to czujniki się włączają jak autobus puszcza dym z rury wydechowej. Dziwne, nie? Co tam wylatuje z rury wydechowej? ;) 
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline maar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpnia 2017, 21:59:04 »
no to mogę potwierdzić, że nadal stosują przyklejanie czujników, po odgięciu nadkola wystarczyło go dokleić i jest ok.
Ważne żeby nie czekać i zrobić to w miarę szybko zanim klej złapie brud bo wtedy trzeba by poświęcić trochę więcej czasu na czyszczenie itd

U mnie odkleił się zupełnie i dyndał na przewodach za zderzakiem. Pojechałem do ASO i wymienili mi na nowy, oczywiście bezpłatnie.

Dodam jeszcze, że czujniki reagują na dalej stojący autobus. Ciekawostka - jak nawet autobus stoi z przodu na pasie obok, to czujniki się włączają jak autobus puszcza dym z rury wydechowej. Dziwne, nie? Co tam wylatuje z rury wydechowej? ;)

Reagują też na wodę jak wjedziesz w większą kałużę.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2017, 22:00:39 wysłana przez maar »

Offline mpilch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Października 2017, 13:57:14 »
Pytanie w temacie czujników parkowania.

Czy wasze czujniki są jakoś zintegrowane z komputerem, czy są to zwykłe bibczące czujniki?
Ja nie mam systemu SIPA, ale wg instrukcji nawet bez tego systemu ekran Navi powinien pokazywać które czujniki i gdzie coś wykryły.
Pytam się, bo dokładałem czujniki osobno i nie wiem czy dobrze to zrobili.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl