Autor Wątek: czujnik zmierzchu  (Przeczytany 13252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: czujnik zmierzchu
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2015, 09:19:06 »
dzienne w nowym Aurisie zawsze świecą z przodu przy włączonych pozycyjnych i długich

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwietnia 2015, 09:32:08 »
W nowym aurisie ledy spełniają 2 funkcje: świecą mocniej jako DRL i słabiej jako postojowe.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwietnia 2015, 11:45:12 »
W Aurisie II jest jeszcze jeden bajer, jak się zostawi wałczone światła (czyli ledy i tył) i zamknie samochód, to po jakimś czasie sam je wyłączy, wiec nie ma obawy o akumulator.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Września 2017, 22:00:22 »
Witam,
Chciałem odświeżyć wątek. Planuję założyć czujniki zmierzchu w moim Aurisie. Niestety wersja posiadana przeze mnie nie ma go w wyposażeniu. Swoją drogą trochę dziwne jest konfigurowanie samochodów przez Toyotę, mam przedostatnią od góry wersję wyposażeniową a brakuje takich podstaw jak właśnie czujnika zmierzchu czy np elektrycznie składanych lusterek. Wracając jednak do tematu. Mój Auris ma światłą do jazdy dziennej a światła mijania muszę włączać codziennie sam (na dodatek nie można ich zostawić włączonych na stałe bo nie gasną przy wyłączeniu zapłonu. Więc muszę codziennie wajchować co mnie strasznie irytuje. Zapytałem w ASO i ponoć mają czujnik zmierzchu jako akcesorium i mogą go założyć za około 450 zł. Zastanawiam się jednak czy ktoś może zakładał taki czujnik w ASO i ma doświadczenie jak to się sprawuje, bo w jednym z ASO powiedzieli mi, że zdarzają się reklamacje, co do prawidłowego działania (chodzi głównie o przypadki kiedy szyba jest brudna i czujnik wariuje włączając światła w dzień). A więc czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć ?
P.S. Wróciłem na to forum po rocznej przerwie. Poprzednio miałem Aurisa I FL którego zamieniłem na Hyundaia ix35. Po roku użytkowania miałem już dość różnych stuków, skrzypienia, dzwonienia. Dlatego też niedawno, tydzień temu, powróciłem do toyoty, tym razem Auris II TS z 2016 r. 1,6 benzyna, wersja Comfort. Po pierwszych przejechanych kilometrach przypomniałem sobie że w samochodzie może panować błoga cisza. Tak więc witam ponownie :)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Września 2017, 23:02:51 »

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Września 2017, 01:16:50 »
o przypadki kiedy szyba jest brudna i czujnik wariuje włączając światła w dzień
Czyjnik ma duza petle bezwladnosci - dodatkowo do ustawienia w serwisie wiec nie wariuje za mocno, ale czasami jak wjedziesz w zaciemnienie (las/budynki) to się odpalają mijania "nie do końca zasadnie", ale lepiej niż by miały się nie zalaczac.

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Września 2017, 07:55:08 »
Jeśli nie chcesz przepłacać w ASO to polecam http://allegro.pl/modul-swiatla-dzienne-drl-czujnik-zmierzchu-usb-i6891289340.html
Zastanawia mnie tylko kwestia gwarancji. Czy jeśli zacznę grzebać w elektryce na własną rękę to w razie ewentualnych zgłoszeń gwarancyjnych nie będą się podpierać faktem ingerencji w układ elektryczny. Poza tym cena za czujnik 170 zł to jeśli kojarzę podobna cena jak w ASO. A że sam tego nie założę bo się po prostu na tym nie znam, więc muszę komuś zapłacić, zapewne 100-200 zł. Więc niewiele już trzeba dołożyć :) W ASO będę miał przynajmniej jako taką pewność że zrobią to jak należy bo już mają w tym doświadczenie.
o przypadki kiedy szyba jest brudna i czujnik wariuje włączając światła w dzień
Czyjnik ma duza petle bezwladnosci - dodatkowo do ustawienia w serwisie wiec nie wariuje za mocno, ale czasami jak wjedziesz w zaciemnienie (las/budynki) to się odpalają mijania "nie do końca zasadnie", ale lepiej niż by miały się nie zalaczac.
Też tak pomyślałem, że w sumie nie będzie problemem jak włączą się niezasadnie. Problem byłby gdyby nie włączały się kiedy powinny.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Września 2017, 23:24:53 »
Co do gwarancji na instalacje elektryczna która będzie przez "kogos obcego" pocieta to ASO może umyc rece... jednak z drugiej strony tam raczej nic nie będziesz musiał reklamować.
Co innego regularne przeglądy - to akceptują bo UE ich do tego zobligowala.  :-)

Offline supermajku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Września 2017, 10:44:25 »
Akurat aso Długołęka odmówiło mi naprawy gwarancyjnej bo nie u nich zmieniłem olej!
Co do czujnika zmierzchu czy po zainstalowaniu ori w aso jest regulacja jego czułości tak jak to jest w prestige? Czy jednocześnie tak jak jest w Prestige jest on również czujnikiem deszczu? Mam dwa aurisy 2 FL HSD TS jeden Prestige, a drugi Comfort + Style z niebieską tapicerką :D:D

Offline Piotrek21

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Września 2017, 11:31:48 »
Ciekawy jestem jak wygląda niebieska tapicerka w aurisie...

Wysłane z mojego HUAWEI MT7-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Września 2017, 18:01:01 »
Witam wszystkich
ja montowałem czujnik zmierzchu oryginalny taki ja wyjeździ z fabryki 5min plus połączanie 3 kabelków jak pamiętam
czujnik kupiłem od lexus-a  NR. 8912112010 jest taki sam co montuje toyota :)
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Września 2017, 19:09:32 »
Jest regulacja w radiu od -2 do +2 lub na stronie internetowej i samochód ściągnie sobie ustawienia. Czujnik deszczu ustawiasz w manetce po prawej stronie. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl