Autor Wątek: Koło Zapasowe  (Przeczytany 22325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Koło Zapasowe
« dnia: 07 Kwietnia 2015, 20:57:41 »
Cześć,
Panie, Panowie - podpowiedzcie proszę - chodzi mi o zakup koła dojazdowego ... i tu właśnie dylemat. A może jednak kupić pełnowymiarowe koło do kompletu tych obecnych. I dalej dylemat - czy we wnękę zmieści się 17-tka - guma 225/45 Jak z zamocowaniem koła? Wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane :)

ps. obecnie mam zestaw naprawczy ale w planach wyjazdy zagraniczne... - stąd pomysł na dojazdówkę bądź pełnowymiarówkę...
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2015, 14:18:19 wysłana przez Filu »

Robsajson

• Gość

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: pytanie...
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2015, 22:30:54 »
dzięki Robsajson

aczkolwiek nie doczytałem się czy 17 alu wejdzie - piszą, że 16-tka na rowni albo lekko wystaje wiec 17 odpada - będę musial chyba zdemontować swoje i zrobić probe na zywca jak to wygląda :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2015, 22:54:06 »
Zawsze mozesz dobrać zamiennik swojego rozmiaru kół np. tutaj:
http://www.opony.inowroclaw.pl/narzedzia/zamienniki-opon
Średnica będzie taka sama ale trzeba wziąć pod uwagę szerokość koła.
Najlepiej chyba będzie jednak jak wrzucisz koło do wnęki na żywca  :good:
Na oko to sobie można gdybać w nieskończoność  :-)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:59:43 »
dzięki raz jeszcze Robsajson - jutro postaram się włożyć koło do wnęki i sprawdzić - jak będę po tym zabiegu wrzucę informację - może komuś się przydać :)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:08:27 »
Zrobiłem test... zdjąłem oryginalne koło alu 17 z oponą 225/45 - włożyłem w miejsce styropianowego zasobnika i co się okazało? - że mieści się idealnie - tzn. górna część po włożeniu wystaje ok 1 cm nad poziom podłogi ale pod półką jest wygłuszenie z maty które jest "plastyczne" i układa się na oponie nie powodując uniesienia dolnej podłogi więc pasuje jak ulał.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:10:55 »
No i luzik  :good:
Będzie info dla potomnych  :-)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:34:41 »
O dzięki za ten eksperyment. To moje wymiary i mam nadzieję, że nie tylko w TS koło pasuje, ale i w HB też :roll: Jakoś nie czuję się pewnie z tym zestawem naprawczym.
Żyj i daj żyć innym.

volti

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:58:14 »
Kiedyś w ASO widziałem w gablotce ten zestaw naprawczy do kół. Jest to kompresorek z jakimś pojemnikiem przezroczystym. Co w nim jest?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2015, 20:10:45 »
pewnie klej, tylko zasyfi felge i opone od środka, potem to chyba zębami trzeba drapać.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwietnia 2015, 22:29:10 »
Moim zdaniem każde rozwiązanie w postaci koła dojazdowego czy pełnego jest lepsze od zestawu naprawczego. Po pierwsze cena nowej w razie zużycia butelki z płynem naprawczym bodajże około 200 zł. Dalej to koszty czyszczenia opony etc. Dodatkowo brak gwarancji ze tym płynem zalepi sie dziurę mówiąc wprost. Przy podwójnej podłodze u mnie w TS wchodzi idealnie zapas na stalowej 16 do tego kompresorek, lewarek który musiałem dokupić na znanym portalu, trójkącik i jeszcze jakieś detale. Dolna podłoga leży dalej na swoim miejscu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2015, 19:52:38 »
Rafał1 - masz przykręcone koło do podłogi samochodu?

Offline stephanie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwietnia 2015, 11:18:35 »
Dla przejrzystości proponuję zmienić temat tego wątku. A potem możecie usunąć mojego posta ;)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Koło Zapasowe
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Kwietnia 2015, 13:01:43 »
Moim zdaniem każde rozwiązanie w postaci koła dojazdowego czy pełnego jest lepsze od zestawu naprawczego. Po pierwsze cena nowej w razie zużycia butelki z płynem naprawczym bodajże około 200 zł. Dalej to koszty czyszczenia opony etc. Dodatkowo brak gwarancji ze tym płynem zalepi sie dziurę mówiąc wprost. Przy podwójnej podłodze u mnie w TS wchodzi idealnie zapas na stalowej 16 do tego kompresorek, lewarek który musiałem dokupić na znanym portalu, trójkącik i jeszcze jakieś detale. Dolna podłoga leży dalej na swoim miejscu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rafał1 - miałeś od początku 16 na zapasie czy sam we własnym zakresie zorganizowałeś sobie ten zapas i kwestia najważniejsza czym przykręciłeś do podłogi bo jak rozumiem masz zamocowane koło - można taką śrubę gdzieś dorwać - w ASO pewnie będzie taki drobiazg ale drobiazgiem do zapłaty znając życie nie będzie ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2015, 14:18:50 wysłana przez Filu »

Online Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Kwietnia 2015, 13:41:05 »
Kupowałem w ASO:
Uchwyt ( śruba) - 10 zł
Koło dojazdowe Auris - 449 zł
Podkładki gumowe - 65 zł
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020