Autor Wątek: Toyota Petrol Fuel System Cleaner - czy warto?  (Przeczytany 25343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Petrol Fuel System Cleaner - czy warto?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:27:58 »
Pozwolę włączyć się w rozmowę - ja w poprzednim aucie a była nim Yariska (1.3 w benzynie z 2007 r.) stosowałem raz w roku przy przeglądzie okresowym jako dodatkową rzecz oprócz wymiany płynów, filtrów i niezbędnych czynności serwisowych. A że akurat przegląd wypadał mi w czerwcu i tak się od kilku lat składało, że pod koniec czerwca wyjeżdżałem na wakacje gdzie w ciągu 2 tygodni robiłem ok. 4.000 km. - zapakowany pod dach + bagażnik dachowy :) to spalanie autostradowe i średnie z całej podróży spadało o ok. 0,4 - 0,5 l/100 km. Praca silnika wyraźnie cichsza, obroty na wolnych równiejsze, zrywność subiektywnie lepsza. Ogólnie podczas rozmowy z mechanikami pracującymi w serwisie wynika, iż wlanie okresowe (raz, dwa razy w roku) na pewno nie zaszkodzi a po rozebraniu układu zasilającego w pojeździe w którym były stosowane tego typu preparaty czyszczące oraz tam gdzie nie były - jest wyraźna różnica w czystości układu. Ja stosowałem taki preparat: LIQUI MOLY INJECTION REINIGER 300ML 1971  -  kosztuje coś ok. 35 zł. a nowsza wersja ok 45 zł. - stosuje się na 70 l. paliwa czyli można zastosować 2x przy zatankowaniu 30-35 l. paliwa.

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:43:46 »
A STP Formuła stosował ktoś w diesel ? Nadaje się to do czegoś ?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2015, 21:10:59 »
Do diesla kup preparat Forte.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Kwietnia 2015, 20:36:28 »
Wszystkie preparaty na których jest napisane do diesla nadają się do diesla.
Używałem różnych od 7 do 40 zł za butelkę i zawsze byłem zadowolonych (ze wszystkich).

Offline Ciechi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Kwietnia 2015, 08:52:27 »
Jeśli chodzi o diesla, to do 1.4 D4D stosowałem co przegląd specyfik Toyoty do czyszczenia wtryskiwaczy. Udało się wyciągnąć wtryski z korekty +3 na +0.3 (przez około 80k KM). Chyba, że pomogło paliwo premium, albo w ogóle coś innego. Do benzyny nie używam nic, nawet nie leję 98, tylko 95, ale za to zawsze na renomowanych stacjach (trzymam się jednej sieci).

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Maja 2015, 21:55:39 »
Proponuję poczytać o JetCleanTronic Liqui Moly - przetestowałem w Avensisie 2.0 D-4 (benzyna ale z bezpośrednim wtryskiem, przebieg ponad 200 tys.) i w Corolli 1.4 VVTi (wtrysk pośredni, przebieg ponad 150 tys.).
Różnica była w Ave (dynamiczniejsza praca, ładniej wkręca się na obroty, spalanie bez różnicy), w Corolli żadnej różnicy.
Według mnie nie mają sensu preparaty dolewane do paliwa - zbyt małe stężenie i brak uzasadnienia przy wtrysku pośrednim.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpnia 2015, 15:48:35 »
Kupiłem preparat, którego nazwa widnieje w temacie wątku. Nigdzie na butelce nie ma nic o ' dawkowaniu '.
Zastanawiam się ile tego wlać na pełny zbiornik ? Opakowanie ma pojemność 350 ml. Dzwoniłem przed chwilą do jednego z warszawskich ASO i w sumie to facet sam nie wiedział - ostatecznie stwierdził, żeby zatankować 3/4 zbiornika, wlać CAŁĄ butelkę i dolać paliwa do pełna.  :|

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Sierpnia 2015, 16:03:18 »
możesz spokojnie wlać całą butelkę i nalać przynajmniej te 25-30 litra paliwa

pierw buteleczka a potem paliwo
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2015, 16:05:15 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpnia 2015, 16:16:24 »
Dzięks paba  <brawo>

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sierpnia 2015, 16:37:25 »
Przejrzyj jeszcze raz dokładniej. "Musi" być napisane jak to aplikować.

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpnia 2015, 10:38:50 »
tak poza tematem, też używam do diesla produktów Amsoila i Millersa na zmianę i gorąco polecam :) 

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada 2017, 15:18:31 »
Ciekawe kto produkuje dla Toyoty ten preparat (Toyota Petrol Fuel System Cleaner)????

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Listopada 2017, 10:11:08 »
Przez całe lata, chyba z 15, lałem dodatek do benzyny firmy Shell (do kupienia na stacjach), i chyba takie samo użyję do diesla, którego teraz mam. Chyba da radę, i nie jest groźny/inwazyjny? Dodam, że nie chodzi o płyn typu "super przeczyszczacz wtryskiwaczy", który według mnie jest tylko w przypadkach zapuszczenia silnika, tylko o coś mniej inwazyjnego, taki "dodatek trochę czyszczący". Nie wiem, czy to ma sens co piszę - ale trzymam się zasady częstszego używania tych mniej inwazyjnych preparatów zamiast rzadziej tych mocniejszych...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline russso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2017, 11:02:24 »
Tez się zastanawiam czy użyć tego dodatku do mojego aurisa z 2013 1,6 benzyna 44tys przebiegu. Doradźcie mi czy warto.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopada 2017, 11:39:32 »
Tez się zastanawiam czy użyć tego dodatku do mojego aurisa z 2013 1,6 benzyna 44tys przebiegu. Doradźcie mi czy warto.

Wyżej w wątku pisałem już - stosuję od lat - z reguły wypada przy przeglądzie okresowym czyli co ok. 15.000 km. niekiedy ciutkę częściej - nigdy nic złego nie stało się i żadnych kłopotów z układem wtryskowym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl