Autor Wątek: Obroty silnika - problemy z obrotami wolnymi.  (Przeczytany 42487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olisadebe

• Gość
Odp: Obroty silnika - problemy z obrotami wolnymi.
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Września 2006, 11:12:28 »
Minęło ładnych kilka dni od czyszczenia przepustnicy i można podsumować efekty.
Wolne obroty ustabilizowały się w przedziale ok 680-750. Może są minimalnie za niskie, ale stabilne i silnik się nie telepie. Także  generalnie jest OK.
Pozostał pewien efekt uboczny - zupełnie zimny silnik (po nocy) na pewnien niedługi czas osiąga obroty 1600, ale po kilkuset metrach spadają one do 1200, a po następnych kilkuset osiągają normqlny poziom.
Zadowolony więc jestem, a czyszczenie kanałów dolotowych w celu wyeliminowania słabego ciągu poniżej 3000 rpm zostawię na wiosnę...

radaz

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Października 2006, 20:01:06 »
Tak jest zawsze - to standard.

witam

tez mialem przez dlugi okres problem z obrotami na biegu jalowym  w 2.0 D4 VVTi T25, i generlanie slabym ciagiem - niedostatkiem mocy.
u mnie sprawdzali przepustnice - niby byla ok
wymienili 2 sondy lamba - bo byly cale osmolone , przepalone i cholera wie co jeszcze
wgrali nowy soft i niby sie polepszylo- ale nie do konca - raz na jakis czas zatelepie autem z powodu zbyt niskich obrotow na postoju , a co najgorsze czesto choc nie zawsze - auto ma problem z wkrecaniem sie na wysokie obroty tj. powyzej 4000, silnik wyje ale zachowuje sie jakby mialo 60 KM. Jezdze na 98 ultimate z BP, wczesniej na roznych innych 98 - m.in. esso, orlen, shell v power racing 99 , na kazdej bylo to samo silnik byl mulowaty. Pozniej zaczalem dopatrywac sie przyczyny w tym ,ze moze ten silnik nie lubi benzyny 98 okatnowej wiec - przez pol roku jezdzilem na 95 i generalnie bez roznicy... W tym momencie juz nie wiem co niby jest nie tak - a gwarancja niestety konczy mi sie za 3 tyg - a nie chce zostac z tym problemem...

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Października 2006, 20:02:14 »
Witam. Pytanko jak w temacie... Czyli jakie powinny być wzorcowe obroty na jałowym w Avensis 2.0 TD i czy jest możliwość ich regulacji. Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2006, 06:27:45 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Października 2006, 22:35:51 »
przed rozgrzaniem (bez włączonych urządzeń): 1000
przed rozgrzaniem (z włączonymi urządzeniami): 1100-1200
po rozgrzaniu: 800-850

tak jest u mnie, rocznik 98

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Października 2006, 08:03:17 »
U mnie w zasadzie jest prawie identycznie. Tyko jeśli chodzi o obroty po rozgrzaniu to mam delikatnie poniżej 800 i czuć "wibracje" diesla. Czy da się jakoś samemu podnieść obroty do równych 800?

Ps. Nich się już moderator nie gniewa...będę się stosował do zaleceń :-)

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2006, 21:41:02 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

Pokakulka

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2006, 19:12:08 »
Up :-)
Ponawiam pytanko. Czy jest możliwość regulacji obrotów jałowych w 2.0 TD (2C-TE)? Jeśli tak to w jaki sposób?

michalwienia

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Grudnia 2006, 02:22:12 »
Czytałem juz posty dotyczące obrotow wogole jestem tu nowy i jestem nowym posiadaczem AVE Mam pewien problem z obrotami silnika.Problem dotyczy avensis 2.0 benzyna 1998.Gdy zapalam silnik i nie wazne czy jest zimny czy juz rozgrzany obroty spadaja do jakis 300 na minute po dodaniu gazu i puszczeniu pedału silnik prawie ze gasnie po czym wraca do tych 300/400obr chodzi jak zamulony.Czasem problem sam sie naprawia i wszystko jest ok ale tak samo szybko znowy sie psuje.Co moze byc przyczyna.Ogolnie jestem nowym posiadaczem do tego mieszkam w anglii a tu ceny za uslugi ogromne.Prosil bym o jakiegos manuala do mojego silnika 2.0 benzyna 1998 rok.

« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2006, 13:15:48 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Grudnia 2006, 08:41:25 »
A moze by tak przepustnice wyczyscic... ?
LINK
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2006, 13:14:33 wysłana przez MaŁy_RaDeK »

michalwienia

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Grudnia 2006, 16:53:06 »
A moze by tak przepustnice wyczyscic... ?
LINK

Przepustnica podczyszczona nie powiem wyczyszczona bo jej calej nie odkrecalem ale powiedzmy  na 3/4 dlugosci komory jest czysto i nic sie nie zmienilo dodam ze jak to robilem na parkingu w swindon pod tesco to angole jak na idiote sie patrzyli.No ale nic w dalszym ciagu to samo silnik telepie na niskich obrotach okolo 400 dodam gazu to czsem spada jeszcze nizej ze prawie gasnie a czasem sie stabilizuje jak nalezy na około 800 czasem za wysoko do 1100 na gorącym silniku.Jeszcze jedno jak dodaje gazu bezposrednio ręką przy przepustnicy i tak charakterystycznie "strzele" przepustnica tzn. naciagne czyli dodam gazu i agresywnie puszcze czyli zsune nagle palec ze az ten mechanizm przy powrocie wyda dosc glosny dzwiek uderzania to wtedy wszystko wraca do normy.Ale ogolnie to prowizoryczne czyszczenie chociaz na 3/4 komora jest na blysk nie pomogło??.Oto link z krotkim filmikiem z pracą silnika:http://www.megaupload.com/pl/?d=TGJN58OF.Prosze nie wklejac w google tylko bezposrednio do adresow przegladarki.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2006, 23:06:14 wysłana przez michalwienia »

gsmx

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Maja 2007, 00:29:10 »
mam Avensis 99 1.6
jezdze na Gazie nie sekewncyjnym, jezdzilem jakis rok bez zadnych problemow wymieniana byla tylko Lambda.
jakis czas temu (miesiac) cos sie zapchało i jezdzilem na gazie i benzynie na raz.Silnik strasznie sie dławił.
Od tamtego czasu silnik pracuje nie rowno do na biegu jałowym i do 1000obr potem juz jest niby normalnie a dzieje sie tak na benzynie jak i Gazie. po za tym czuc taki dziwny zapach jakby smar WD-40 taki specyficzny.
Nie wiem co jest grane. Piszecie tu ze przepustnica?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl