Autor Wątek: Diesel czy benzyna?  (Przeczytany 28586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cygan_Krakow

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Diesel czy benzyna?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Grudnia 2015, 14:36:36 »
Powiedzcie mi jeszcze jakie są obroty tego silnika przy prędkości 130 km/h na ostatnim biegu?

1.8 ma około 3300.
Czy jest w kabinie głośno? Jakie zużcie przy tej prędkości na autostardzie pokazuje komputer?

Jest cicho (jak na taka klase (cene) auta) - ale nie wiedziec czemu przez drzwo slychac szum przednich opon.
Przy tej predkosci na tempomacie spalanie troche ponad 7l (latem - zimą nie sprawdzałem)

Czyli podobnie jak mam teraz w octavi. Czyli całkiem przyzwoicie.
Verso 1.8

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Grudnia 2015, 13:45:45 »
Witam serdecznie. Szukając odpowiedzi na odwieczne pytanie diesel czy benzyna nurtujące przyszłego nabywcę .... w końcu wygooglował mi się ten wątek i decyzja którą podjąłem - kierunek benzyna została przez ten wątek ugruntowana. Tak więc benzyna 1.8 w drodze do mnie. Wszelkie za i przeciw rozważone skrupulatnie z uwzględnieniem przeznaczenia auta. Tak więc witam się z Państwem serdecznie jako świeżak na tym forum. Dzięki za ten wątek
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Lutego 2016, 13:11:31 »
Odświeżę temat.
Wczesniej jezdzilem verso 1.8 manual w full wypasie 7 os
Teraz 1.6 activ 5os.

Obawiałem sie ze 1.6 jest za słaby do tej budy - na szczęście okazalo sie ze to jedzie prawie tak samo.
Wynika to z 2 rzeczy:
- masa (1.8 7 os będzie jakies 50-100kg cięższy - fotele, navi, relingi, stoliczki, podlokietnik, rolety i inne duperele)
- inne przełożenia 5 i 6 biegu ( efekt jest taki ze na tych biegach mniejszy silnik ma tylko 5% mniej momentu na kolach)

Jak sobie ładnie policzymy to nam wychodzi auto cięższe o ok 5% i o 5% momentu więcej (1.8 w stosunku so 1.6)

Najciekawsze jest spalanie - 1.8 nie potrafiłem zejść poniżej 10 na mieście.
1.6 mam teraz 9.1 a jest chłodniej.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2016, 13:13:18 wysłana przez mechu »

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lutego 2016, 16:49:18 »
Mechu, miałem pewne obawy kupując auto z silnikiem beznyznowym 1.6. Po przeczytaniu Twojego posta miód się na me serce rozlał... :)  <taniec>
Co do spalania, dokumentuję każde tankowanie na motostat, auto mam od roku, póki co średnie spalanie oscyluje mi na poziomie lekko pow. 8 l./100km. Może dlatego, że nie ścigam się na światłach  :-P
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2016, 16:51:44 wysłana przez shrek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline termos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Marca 2016, 09:21:02 »
Dokładnie do tych samych wniosków doszedłem :-)
Chciałem kupić dwu trzy letnie auto z niewysokim przebiegiem, dobrym wyposażeniem, bez wypadkowej historii i najlepiej kupiony i serwisowany w ASO.
Taki samochód nie istnieje na wtórnym rynku polskim! Cena ogłoszeniowa/katalogowa Eurotax takiego auta to 60% wartości. Tyle, że nikt nie sprzedaje 3-letniego samochodu bezwypadkowego z takimi warunkami jak podałeś. Ceny ogłoszeniowe są zaniżone przez ogromną podaż importowanych rozbitków niepewnego pochodzenia z przekręconymi licznikami. Taki samochód jak podałeś można kupić w Niemczech z gwarancją bezwypadkowości (tam są duże kary za kłamstwo) i gwarancją po zakupie. Tyle że kosztuje on ok. 80% ceny nowego. Jeśli do tego dodać cały kłopot związany z jazdą po samochód do Niemiec, sprowadzaniem, rejestrowaniem wychodzi, że niewiele drożej jest kupić nowy w polskim salonie.

Zdarzają się wyjątki od reguły :) . Kupiłem auto 4 letnie krajowe z przebiegiem 60kkm za 40%  ceny nowego, oczywiście bezwypadkowe.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Marca 2016, 15:01:22 »
Kupiłem auto 4 letnie krajowe z przebiegiem 60kkm za 40%  ceny nowego, oczywiście bezwypadkowe.
bo kupiłeś firmowe
Zakupłem autko 5 osobowe z kratą 

Offline termos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Marca 2016, 11:44:23 »
Krata w promocji :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Marca 2016, 12:28:41 »
A z ciekawosci to ile te 40% cie wyszlo.
Bo jak dla mnie to powinno byc ok 30 tys.

Offline Macendrju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Marca 2016, 10:49:14 »
Cześć ponownie, dziękuję za wszelkie wskazówki. Kupiłem moje piękne upragnione verso w benzynie i jestem przezadowolony. 2013 rok, 1.8 benzyna po liftingu.

Mam jednak kilka pytań:

1 . mam sparowanego iphone poprzez bluetooth i telefon ogolnie działa dobrze, jednak nie działa wazna usługa jak wybieranie głosowe z kierownicy. "usługa niedostępna" - taki komunikat mam po przycisnieciu guzika. Czy to wymaga jakiegos dodatkowego triku? Korzystam zarówno z ksiazki jaka mi sie sparowała z telefonu jak i zapisalem kilka waznych numerow. Bez zmian.

2. to samo w zwiazku z uslugami sieciowymi, niby udostepniam ineternet, ale to nie dzial

3. wiadomosci - sms to samo.   Rozumiem, ze moze ma to zwiazek z obsługiwalnoscia do iphone 4 i softem 3.0? tak wyczytalem w instrukcji...

4. Pytanie o samo odpalanie. Jak powinno wygladac? bo mam czasem tak ze przekrece kluczyk na stan ON i wszystko sie pali. Airbag zapala sie na on i krece dalej na start i cisza. Ostatecznie odpala po przekreceniu od razu z 0 na start. ale to tak chyba nie powinno byc...?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Marca 2016, 12:33:31 »
Macendrju - zabrzmiało autentycznie tak, jakbyś "kupil auto - i był niezadowolony", ale z całego auta jako całości, a tutaj sorki, ale piszesz o drobnostkach. Wszak radio w ogóle nie do końca się do całego auta zalicza, bo w razie czego można dać inne. I coś mi się kojarzy, że wybieranie głosowe - super sprawa: mam i działa! - to w nowszych modelach nie działa, inny system. Ale niech ktoś to potwierdzi. :cool:
Co do odpalania - miałeś już Toyotę jakąś? Bo - nie wiem! - mniemam, że masz manuala - tak? - a w manualu nie odpalisz auta, jak nie wciśniesz sprzęgła.  :cheesy:

Offline Macendrju

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Marca 2016, 14:42:52 »
Sanchopan, napisałem, że jesetm bardzo zadowolony. Podkreślam bardzo. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko tego co opisałem powyżej i szukam jedynie rozwiązania. Co do sprzęgła - DZIAŁA, to było to!. Toyoty jeszcze nie miałem i to sprzęgło trzeba naprawde do końca mocno wcisnąć, wtedy pali na raz. Uwielbiam to auto. BTW. zauwazyłem dwa drobne braki i nie wiem jak to nazwać by wyszukac na allegro. Brakuje mi zalepki gniazda popielniczki tej w podłokietniku przy podłodze oraz takiego plastikowego uchwytu pasów z ostatniego rzędu foteli. Taki ktory odciaga go na ścianę. Jak to poszukać? No i w kwestii tego wybierania głosowego.. ktoś coś wie?

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Marca 2016, 15:28:49 »
No i w kwestii tego wybierania głosowego.. ktoś coś wie?
Chyba tylko wersja Touch & Go Plus ma wybieranie głosowe. W wersji zwykłej pojawia się informacja, że ta opcja jest nieaktywna (ja tak mam w każdym razie).

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Marca 2016, 15:56:43 »
Kolego, to jest temat nad wyższością benzyny nad dieslem i odwrotnie i nie dotyczy on Toyota Touch i innych.
Poszukaj na Forum albo załóż nowe (sensowne tematy). Jeden problem = 1 temat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl