Autor Wątek: Zakup Aurisa 2 TS - jaki silnik  (Przeczytany 29443 razy)

Offline radziulasek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup Aurisa 2 TS - jaki silnik
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Czerwca 2015, 18:30:19 »
Jestem człowiekiem dojrzałym i co nieco wiem już o otaczającym mnie świecie. Żadne logo czy inny znaczek nie będzie nigdy dla mnie wyznacznikiem czegokolwiek. O jakości produktu nie świadczy bowiem logo a suma ludzkich talentów, umysłów i pracy ich rąk. Firma to ludzie. Koniec. Szkoda że w Polsce tak mało pracodawców to rozumie. By wyprodukować dobre auto potrzeba bardzo bardzo wiele. Na każdym etapie produkcji od projektu po salon i serwis posprzedażny muszą pracować ludzie, którzy zapracują na to, by takie czy inne logo dobrze się kojarzyło. Toyota na pewno zapracowała sobie na to, by być kojarzona z solidnością i niezawodnością ale początki były trudne. W USA ta marka była kojarzona jako tani i badziewny samochód. Dopiero potem tytaniczną praca wielkiej maszyny ludzkiej powoli zdobywała uznanie i robiła coraz lepsze auta. Potem tą samą drogą poszli Koreańczycy. Dziś Kia Ceed czy Hyundai I30 to naprawdę zupełnie solidne wozy. Zobaczycie sami, za kilka lat pogardzane i badziewne obecnie firmy Chińskie, będą tu gdzie dziś jest Kia. Dlatego dyskusja o logo w kontekście - "tym to ja nie pojadę" jest trochę przejawem snobizmu i lekkiego buractwa - tyle że moim zdaniem wypowiedź PATKRZ była żartobliwie prowokacyjna i nie ma co jej brać serio. Jak tak nie mam. Jestem prostym człowiekiem i nie marka wozu ale moja osobowość powinny świadczyć o mnie.

Skoda? Zazdroszczę im. I podziwiam sąsiadów zza południowej granicy. Nie zmarnowali legendarnej marki jaka tworzyła ich motoryzacja. Skoda, Tatra, Java itd. Zorientowali się że sami nie dadzą rady, dogadali się z Niemcami, dobrze się sprzedali. Efekt - dziś mają w ofercie Citigo, Fabię, Octavię, Roomstera, Yeti, Superba. A ile aut sygnowanych polską marką jeździ po drogach Europy? Gdzie jest nasz strategiczny partner Daewoo? Co zrobiliśmy z potencjałem polskich inżynierów i pracowników? A Czesi? Gdy nasza zbrojeniówka płacze bo wojsko nie zamawia Czesi produkują broń na rynek cywilny. Każdy liczący się katalog broni  na świecie zawiera czeskie sztucery, dubeltówki, kniejówki czy ekspresy. Na świecie w tym w USA ich broń ma świetną renomę i bywa droższa od rodzimych marek. To samo dotyczy broni krótkiej np CZ 75 i inne modele, amunicji - firma Sellier&Bellot, a nawet sportowych wiatrówek - Slavia. Idźmy dalej - jedna z lepszych firm rowerowych w przystępnej cenie - Author - to marka czeska. A gdzie jest nasz Romet? W Chinach? A optyka? Dziś lunety celownicze i lornetki firmy Meostar to świetna średnia półka - chętnie kupowana i ceniona za jakość w dobrej cenie. A nasze PZO? Istnieje? Coś produkuje? A zawsze byliśmy w tym lepsi od Czechów...

Ten przydługi wstęp jest po to, żeby powiedzieć Wam że nie logo zdecyduje o moim autku ale suma plusów i minusów. Na razie wygrywa Auris i mimo wszystko chyba z dieslem 1.4 D4D 90 KM. Jeśli będzie słaby, odżałuję na chiptuning w ASO i podniosę moc do 105 KM. Jakbym nie liczył to kasa jaka zostaje w portfelu na stacji benzynowej starczy i na ewentualną naprawę i jeszcze trochę zostanie. Myślę, że jak 2 razy w miesiącu przegonię Auriska 100 km to DPF się nie zatka. A tym co mówią że diesel jest do traktora odpowiem tak: takiego przyśpieszenia i takiej frajdy jakiej dostarcza mi mój diesel nie dał mi żaden silnik benzynowy. Owszem nie prowadziłem żadnego V6 3.2 litra o mocy powyżej 250 KM ale to co prowadziłem jeździ gorzej niż mój traktor... a pali jak traktor...
Dzięki wszystkim za cenne porady, szczególnie dziękuję dziewczynom - NIKA - jeśli kupię 1.4 to będzie Twoja wina  :-)   
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję z całego serca

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Czerwca 2015, 18:45:49 »
AMEN

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Czerwca 2015, 18:50:12 »
Bym się jeszcze przespał z tematem, przed podjęciem decyzji.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Czerwca 2015, 18:50:47 »
Oczywiście, że moja wypowiedź miała charakter "pół żartem, pół serio". Gdybym była snobem to zapewne kupiłabym Audi albo BMW w kredycie na X lat - niestety ani trochę mnie te auta nie pociągają dlatego wybieram "przeciętność". Nigdy chyba nie jest tak, że auto spełnia nasze oczekiwania w 101%, zapewne mogłabym się doczepić do detali i w moim Aurisie, jednak od kiedy kupiłam Corollę E12 nie miałam takiego problemu z autem abym:
1) nie dojechała tam gdzie chcę;
2) miała stan przedzawałowy w serwisie przy określeniu wyceny (po w zasadzie nie spotkały mnie żadne awarie).
Auris II jest moją trzecią Toyotą, w tak zwanym międzyczasie mój Tata zmienił markę z Opla na Toyotę i nie myślimy o czymkolwiek innym - potraktujmy to jak swego rodzaju recenzję.
Oczywiście oprócz samej satysfakcji z auta liczy się poziom dealerów podczas zakupu - jakby nie było pozbywamy się woreczka pieniędzy, a także relacja posprzedażowa - tutaj też Toyotę oceniam bardzo wysoko.
Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Czerwca 2015, 18:58:34 »
Octavia III combi 1.4 TSI +podoba mi się  +dynamiczny silnik turbodoładowany - dynamika na poziomie diesla+fajne wyposażenie z pakietem amazing+Ogromny kufer i dużo miejsca w środku+Spalanie przy odpowiedniej jeździe bardzo niskie jak na moc i osiągi
Wydaje mi się, że zabrakło jednego istotnego plusa: zdecydowanie większa w porównaniu do Toyoty dostępność części, zamienników i akcesoriów. Myślę, że w kwestii cen podstawowych części eksploatacyjnych też Skoda może być konkurencyjna.

Porównałbym także koszt przeglądów (łącznie z częściami) w okresie np. 3 lat.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2015, 19:05:08 wysłana przez felicjator »

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Czerwca 2015, 19:44:06 »
Może nie do końca w temacie ale co tam.
Moja mama ma Yariskę z 2005 roku zupełnego golasa 1.0. Do niedawna dojeżdżała nią do pracy. Ze względu, że firma wyliczyła sobie, że kilometrówka mniej się opłaca niż zakup samochodów firmowych mama dostała Skodę Citigo 2014. Mimo, że auta dzieli wiele lat i wiele przebiegu mama jest silnie niezadowolona kiedy musi wsiadać do Skody...
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Czerwca 2015, 19:46:25 »
Dlaczego jest niezadowolona, kolor jej nie odpowiada?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Czerwca 2015, 19:56:42 »
Mimo, że auta dzieli wiele lat i wiele przebiegu mama jest silnie niezadowolona kiedy musi wsiadać do Skody...
a wiesz czemu tak jest?
bo starsi nie znoszą zmian :-)

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Czerwca 2015, 20:01:22 »
a wiesz czemu tak jest?

Nie pierwsze auto w jej życiu, nie pierwsza Toyota.
Jak miałeś bisie okazję jeździć Skodą i Toyotą to w sumie nie muszę nic wyjaśniać :grin:
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Czerwca 2015, 20:26:45 »
Radziu, jak coś to biorę winę na klatę :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline radziulasek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 17 Czerwca 2015, 23:16:07 »
Bisie,
jak kupowałem 3 lata temu Tacie autko, to w grę wchodziły: Fabia, Corsa, Yaris  i Kia. Jedynym autem które mogło nawiązać równą walkę z Yarisem był Opel - tyle tylko, że w salonie olano nas zupełnie, a w Toyocie w dwóch salonach - w Olsztynie i w Nowogardzie, pełna profeska. Rzeczowo, nienachalnie bardzo profesjonalnie.
Teraz gdy jadę czasem Taty Toyotką, to podziwiam fajne prowadzenie, mięsistą kierownicę, przyjemne wnętrze z ładnymi zegarami i naprawdę fajną jazdę malutkim 3 cylindrowym silniczkiem o mocy 68 KM. Jadąc sam silnik nawet cuć jakieś osiągi. Przesiadka z Toyoty do inneog autka musi boleć, tym bardziej że Citigo to auto miejskie odpowiednik Toyoty Aygo, a Yaris to taki trochę skarłowaciały kompakt i różnicę musi być czuć. Gdyby Mama dostała służbowa fabię, wtedy szok nie byłby taki duży.

Pozdrawiam

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 18 Czerwca 2015, 09:49:14 »
Kumpel pracuje w fabryce TRW w Bielsku- Białej, produkują tam układy kierownicze. Jest tam kontrolerem jakości. Oni tam te układy składają na częściach dostarczonych przeważnie z ....Chin. On twierdzi (prywatnie jeździ Fiatem), że części, które przychodzą z Chin m.in. do Kia, hyundai, Fiat a nawet od 2 lat Mercedesa (!) są dużo niższej jakości od części do Toyoty czy Mazdy. Chodzi o to, że części do japońców, robią w Japonii (te dot. ukł. kier.) a do innych marek w PRC. Powtarza, że jakość i liczba odrzutków z Chin w porównaniu do tego co przychodzi z Japonii jest ogromna. Tutaj mówi, że widać skąd się wzięła opinia o jakości i bezawaryjności japońców.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 18 Czerwca 2015, 10:30:30 »
Toyocie też się zdarzają usterki - luzy i stuki w układzie kierowniczym:) w Corolli wymieniali mi na gwarancji 3 krotnie przekładnię kierowniczą i w końcu kolumnę kierownicy.
Dopiero po tych wymianach , od 7 lat spokój.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #73 dnia: 18 Czerwca 2015, 14:51:50 »
Bisie,
jak kupowałem 3 lata temu Tacie autko, to w grę wchodziły: Fabia, Corsa, Yaris  i Kia. Jedynym autem które mogło nawiązać równą walkę z Yarisem był Opel - tyle tylko, że w salonie olano nas zupełnie, a w Toyocie w dwóch salonach - w Olsztynie i w Nowogardzie, pełna profeska. Rzeczowo, nienachalnie bardzo profesjonalnie.
Ja z kolei po ponad 20 latach jazdy Toyotą zmieniłem markę. Zastanawiałem się nad Aurisem I model wyprzedażowy  i Yarisem. Wybrałem Forda ponieważ cenę jaką dostałem za auto z motorem 1.4 w wersji trend Gold X była niższa od Yarisa kosiarki bez klimatyzacji.
Mówimy o salonowych autach z tego samego rocznika w tym samym kolorze.
Poprzedni 7 letni YII zanim się rozbiegał zaczął już gnić a naprawy gwarancyjne przekroczyły dużo ponad połowę wartości nowego. Są na forum opisane.
Toyota skończyła się na E11 a to co jest od tego momentu sprzedawane to moim zdaniem różni się tylko logiem i ceną.
Duży plus Toyoty to oczywiście serwis i pewnie dlatego jeszcze dużo osób wybiera właśnie ją.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Czerwca 2015, 15:22:23 »
Ten drugi z ogłoszenia to u mnie w mieście ale osobiście nie znam. Bynajmniej blachy wskazują na ST.....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl