Autor Wątek: Auris 1.2 Turbo  (Przeczytany 140740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris 1.2 Turbo
« Odpowiedź #270 dnia: 02 Grudnia 2015, 14:17:45 »
Może nie chodzi o płynną jazdę stałą prędkością, bo gość pisze:
"Po przejechanych 1500 km z CVT w Lexusie i Toyocie, mogę stwierdzić, że wiem jak wygląda motoryzacyjne piekło. Jazda po autostradzie z częstym hamowaniem i przyspieszaniem. To wymysł szatana :) "

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 02 Grudnia 2015, 14:32:39 »
Z ciekawości - z jakimi prędkościami jechałeś - typowo autostradowe 140 czy mniej - bo trasa to 90 % autostrady jeśli przez Czechy, Austrię leciałeś czy przez Niemcy również zresztą :) ?  Ja mam Aurisa TS 1.6 - w wakacje jechałem do Chorwacji - w jedną stronę 1250 km. - 3 osoby na pokładzie - max załadowany bagażnik + 2 m. box na dachu na maksa wypełniony - średnie spalanie 7,5 l. - skrzynia manual
Bzdura z tą mordęgą. Płynna jazda odbywa sie w ciszy i komforcie - zrobiłem trasę do Włoch 1650 km w jedną stronę i absolutnie mi nie przeszkadzał dźwięk. Owszem, jak depniesz w pedał przy 80 km/h bo chcesz wykrzesać max z osiągów, skrzynia w charakterystyczny sposób wyje, ale to nie dramat i trwa chwile. Średnie spalanie z trasy miałem 5,4 l, 3 osoby, Auris HSD TS Prestige, załadowany na maxa, a uto na dotarciu było. W wersji po FL zauważyłem wyraźnie lepsze wygłuszenie kabiny, więc powinno być lepiej w najnowszym modelu. Pisałem o tym tu: http://testysamochodowe.pl/toyota-auris-hybrid-touring-sports-prestige-fl-test/

Jechałęm cały czas 140 km/h a chwilami by nie blokowac lewego pasa 150-155 km/h
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #272 dnia: 02 Grudnia 2015, 20:41:06 »
"Po przejechanych 1500 km z CVT w Lexusie i Toyocie, mogę stwierdzić, że wiem jak wygląda motoryzacyjne piekło. Jazda po autostradzie z częstym hamowaniem i przyspieszaniem. To wymysł szatana :) "

widac gosciu mial zly dzien.
owszem cvt do scigania sie jest kiepski (odsluchowo)
natomiast do komfortowej jazdy jest idealny.

Offline arturmsi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 13 Sierpnia 2018, 23:29:06 »
Wątek umarł, a nigdzie nie można znaleźć świeżych opinii o 1.2 T, czy miał jakieś akcje serwisowe i choroby wieku dziecięcego? Jak ogólnie wygląda żywotność na tle 1.6 132km?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 14 Sierpnia 2018, 00:07:56 »
Moja ma 65 tys.km przebiegu zadnej awarii ani naprawy gwarancyjnej
W moim uzytkowaniu od 6 tys. km zero pobierania oleju a wlany 0W20
Przy zaladowanym aucie w trasie na autostradzie troche brakuje mocy i spalanie drastycznie wzrasta do ok 9- 10 litrów mam jeszcze do tego koła 17 do jazdy pomiescie bajka
Ogolnie ok

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 14 Sierpnia 2018, 09:09:13 »
Jeśli w 1.2T brakuje mocy to w 1.6 V-matic brakuje jej jeszcze bardziej. A tak konkretniej momentu obrotowego. Miałem okazje porównać jak jedzie 1.2T do 1.6 z obciążeniem. I ten drugi wypada pod tym względem gorzej.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #276 dnia: 14 Sierpnia 2018, 09:44:47 »
Jeśli w 1.2T brakuje mocy to w 1.6 V-matic brakuje jej jeszcze bardziej. A tak konkretniej momentu obrotowego. Miałem okazje porównać jak jedzie 1.2T do 1.6 z obciążeniem. I ten drugi wypada pod tym względem gorzej.

Miałeś drugiego kierowcę, zważyliście oba pojazdy, skorygowaliście różnice w wadze ładunku i robiliście testy jadąc razem lewym i prawym pasem i zamieniając się na kolejne przejazdy?  Bo jak nie to wiesz gdzie można takie porównanie wsadzić?

1.6 przy jeździe autostradowej wygra bez trudu, bo ma więcej mocy a o dziwo masę własną ma o 15 kg niższą od 1.2T.  Oczywiście pod warunkiem, że prowadzący będzie poprawnie używał redukcji przy przyspieszaniu.  Jednak okupi to znacznie wyższym zużyciem paliwa, dlatego wybrałbym 1.2 T.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #277 dnia: 14 Sierpnia 2018, 09:49:22 »

widac gosciu mial zly dzien.
owszem cvt do scigania sie jest kiepski (odsluchowo)
natomiast do komfortowej jazdy jest idealny.
Jazda po zatłoczonej autostradzie gdy na prawym pasie jedzie sznurek tirów 100 km/h a na lewym sznurek osobówek 150 km/h jest męcząca w każdym aucie.  Ja już wolę wtedy automat CVT niż manual.  A dwusprzęgłowy automat w takich warunkach też brzmieniowo będzie irytujący.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:21:58 »
Wystarczy że kilka lat mam do czynienia z Valvematic 1.6 i wsiadając do 1.2T czułem każdą różnicę w momencie obrotowym na poszczególnych zakresach obrotów. Może i bym dotrzymał kroku jadąc 1.6 względem 1.2T na autostradzie pałując go stale na 4500obr/min., ale kto by chciał tak podróżować ? 1.2T jest elastyczniejszy i co więcej bardziej cichy. Labolatoryjnych pomiarów nie robiłem bo i po co ? Znam na wskroś 1.6 Valvematic i niestety z załadowanym nie da się spokojnie jechać na autostradzie, bo mocno brakuje momentu obrotowego. Jakbym teraz miał wybierać miedzy 1.6 a 1.2T nawet bym się nie zastanawiał. To zupełnie inna jazda dla mnie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #279 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:23:18 »
1.6 przy jeździe autostradowej wygra bez trudu, bo ma więcej mocy a o dziwo masę własną ma o 15 kg niższą od 1.2T.  Oczywiście pod warunkiem, że prowadzący będzie poprawnie używał redukcji przy przyspieszaniu.  Jednak okupi to znacznie wyższym zużyciem paliwa, dlatego wybrałbym 1.2 T.

Słowo "znacznie" jest tu chyba nie na miejscu?

Znam na wskroś 1.6 Valvematic i niestety z załadowanym nie da się spokojnie jechać na autostradzie, bo mocno brakuje momentu obrotowego.

Nie da się spokojnie jechać? Właśnie wróciłem z Toskanii i zrobiłem spokojnie  na autostradzie parę kilometrów.
Brakuje momentu? OK, cokolwiek to znaczy w porównaniu do 1,2T . Na autostradzie? Po co tam ten "moment"?
Przy okazji włoskie drogi straszeni mnie zawiodły jeśli chodzi o jakość. Obiecałem sobie nie nadużywać epitetów podczas jazdy po polskich drogach..
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2018, 10:27:13 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #280 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:31:01 »
Po co go piłować skoro od 1500 do 4000 moment jest taki sam?

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #281 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:35:20 »
A jechałeś 1.2T ? Jeśli nie to polecam. Wtedy dojdziesz do wniosku (chyba :) ) że 1.2T nie musisz tak kręcić jak 1.6. Spokojnie dla mnie jest tak że zarzucasz sobie szósteczkę masz na budziku 120k/h i nie musisz wachlować biegami i słuchać wyjącego silnika przy ciągłych redukcjach biegów.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #282 dnia: 14 Sierpnia 2018, 10:49:58 »
Wystarczy że kilka lat mam do czynienia z Valvematic 1.6 i wsiadając do 1.2T czułem każdą różnicę w momencie obrotowym na poszczególnych zakresach obrotów. Może i bym dotrzymał kroku jadąc 1.6 względem 1.2T na autostradzie pałując go stale na 4500obr/min., ale kto by chciał tak podróżować ? 1.2T jest elastyczniejszy i co więcej bardziej cichy. Labolatoryjnych pomiarów nie robiłem bo i po co ? Znam na wskroś 1.6 Valvematic i niestety z załadowanym nie da się spokojnie jechać na autostradzie, bo mocno brakuje momentu obrotowego. Jakbym teraz miał wybierać miedzy 1.6 a 1.2T nawet bym się nie zastanawiał. To zupełnie inna jazda dla mnie.
Jeśli chodzi o moment obrotowy to zapewne masz rację bo 1,2T jest z turbiną i ma zupełnie inny rozkład momentu w funkcji obrotów.
Ale jeśli chodzi o moc to nie wiem o czym piszesz. Zrobiłem ostatnio wakacyjną trasę około 2tys km po autostradach Austrii i Słowacji i mocy przy załadowanym aucie na pewno nie brakowało. Jeżdżę jednocześnie turbodoładowanym dieslem wiec mam porównanie. Silnikiem bez turbiny jeździ się po prostu inaczej - trzeba go wkręcać na wyższe obroty.
A co do spalania - chociaż nie lubię podawać takich rzeczy bo zależą od wielu czynników - mi wyszło na około 1029 km ( trasa powrotna ) średnia komputera 6,7L przy maksymalnych dozwolonych prędkościach i załadowanym aucie : bagaże plus 2 osoby dorosłe i 2 dzieci. I żeby od razu nie było - hałas silnika jakoś również nie był specjalnie uciążliwy. Bardziej mi przeszkadzały szumy opływającego powietrza.
A tak na marginesie, napisze jak smarkacz - książkowo 1,2 ma chyba 116KM a 1,6 około 132KM. Więc w trasie na pewno 1,6 by wygrał bo w tych warunkach większe znaczenie ma moc a nie moment obrotowy.
Pzdr.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #283 dnia: 14 Sierpnia 2018, 11:00:16 »
I właśnie o ten rozkład i jego ilość (160Nm vs 185Nm) momentu obrotowego mi chodzi. "Na pewno" by wygrał gdyby jechał non-stop na 6000obr/min. Jadąc płynnie na 2500obr/min by przegrał. Wtedy mamy jakieś 120Nm vs 185Nm. A jaki zakres użytkowy obrotów jest lepszy ? 2500 vs 6000 ? :)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #284 dnia: 14 Sierpnia 2018, 11:25:06 »
I właśnie o ten rozkład i jego ilość (160Nm vs 185Nm) momentu obrotowego mi chodzi. "Na pewno" by wygrał gdyby jechał non-stop na 6000obr/min. Jadąc płynnie na 2500obr/min by przegrał. Wtedy mamy jakieś 120Nm vs 185Nm. A jaki zakres użytkowy obrotów jest lepszy ? 2500 vs 6000 ? :)

Nie ma sensu utrzymywać na autostradzie obrotów silnika na poziomie 6tys.
Podsumuje to tak : jakbym zredukował bieg i  wkręcił silnik na te Twoje 6000 ( albo trochę więcej bo max moc w 1,6 jest przy 6400) to bym Cie wyprzedził. Ale według Ciebie redukcja i wysokie obroty silnika to zło.
Bardziej komfortowo jeździ się silnikiem turbodoładowanym. Ale na pewno nie można powiedzieć, że 1,6 Valvemtaic ma za mało mocy.
Pzdr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl