Autor Wątek: Auris 1.2 Turbo  (Przeczytany 140642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.2 Turbo
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Lipca 2015, 22:36:31 »
czy to forum administruje ktos ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Lipca 2015, 22:38:37 »
tak, ale wszyscy od kilku miesięcy nawaleni :)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Lipca 2015, 22:39:47 »
to zamknac ten burdel w pizdu !!!

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Lipca 2015, 22:41:43 »

jaki problem byś nie zaglądał do burdelu?  :o

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Lipca 2015, 22:46:59 »

Wyluzuj kolego, jakieś poczucie humoru ma ksiądz i zakonnica  :cheesy:

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 21 Lipca 2015, 22:48:00 »
prosze Cie dziewczynko nie pisz juz wiecej, skoro masz pisac po za tematami zwiazanymi z tym forum,
wprowadzasz tylko zamieszanie, jak nie masz nic madrego i merytorycznego do powiedzenia to zamilknij !

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Lipca 2015, 22:53:05 »
prosze Cie dziewczynko nie pisz juz wiecej, skoro masz pisac po za tematami zwiazanymi z tym forum,
wprowadzasz tylko zamieszanie, jak nie masz nic madrego i merytorycznego do powiedzenia to zamilknij !

dziękuję za złotą radę i za "dziewczynkę", którą od dawna nie jestem. też mam jedną dla Ciebie - sięgnij po słownik ortograficzny, bo od tej spinki coś Ci pisanina szwankuje. życzę owocnej merytorycznej dyskusji :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lipca 2015, 22:53:52 »
Ta dyskusja jest trochę dziwna bo porównywane są osiągi różnych silników więc chyba normalne że moc w małym bździdle bez turbo bierze się z obrotów więc jeżeli ktoś kupuje aurisa 1,33 i podnieca się tabelką to musi sobie przyswoić troszku wiedzy ogólnej żeby nie płakać że auto nie jedzie.

Co do aurisa 1,2t to może być fajna propozycja do spokojnej jazdy o ile tojota nie wprowadziła ukrytych tuningów skracających żywot silnika... chociaż przegląd co 20k.km. w silniku z t jest pierwszym krokiem do piekła  :thumbdown:

A Panu od M3 proponuje trochę skromności ponieważ można się zdziwić  :cheesy:

Zresztą sam lubię miny Panów z tego typu bolidów jak jednak okazuje się że "M" to nie wszystko  :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Lipca 2015, 23:07:57 »
Mi wystarczył opis kolegi co nim już jeździł, że trochę tylko wciska w siedzenie. Po przesiadce z 1.33 moim zdaniem różnica powinna być kolosalna. Daje do myślenia.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Lipca 2015, 23:10:38 »
że trochę tylko wciska w siedzenie
Jak to przy aucie z turbiną.
Po przesiadce z 1.33 moim zdaniem różnica powinna być kolosalna.
Porównując 1.33 w Aurisie do silnika z turbiną zapewne odczuje się sporą różnicę. Pytanie kto czego oczekuje. Czy świętego spokoju i sprawdzonego silnika, czy delikatnego wciskania w fotel - nie daj Boże wykorzystywanego tylko od świateł do świateł.
Myślę, że silnik będzie można ocenić za jakieś pół roku co najmniej :)

Offline naked

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Lipca 2015, 08:49:36 »
temat wątku brzmi Auris 1.2 Turbo
Dlatego tez proszę o wypowiedzi na temat nowego silnika Toyoty

Czy ktoś może udzielić mi MERYTORYCZNEJ odpowiedzi na pytanie w sprawie wielkości felg?
Cytuję "..w pakiecie style są 17 calowe felgi. W standardzie natomiast sa felgi (z tego co pamiętam) 16 calowe... W czym przejawia się różnica w komforcie jazdy pomiędzy tymi dwiema wielkościami felg? Na jakie aspekty jazdy ma wpływ wielkość felg?.." Czy wielośc felg ma jeszcze wpływ na cos znaczącego np spalanie?

Pozdrav

PS mam nadzieję, że relacje się podobały  :-P

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Lipca 2015, 10:07:44 »
Czy wielośc felg ma jeszcze wpływ na cos znaczącego np spalanie?

Ma znaczenie i to spore... oczywiście podawane są parametry świadczące o tym ze obwód koła 16 i 17 jest podobny itp. tylko ze dochodzi jeszcze masa felgi i opony.

Tak więc jeżeli masa felgi zwiększy się o 1kg (optymistycznie) a masa oponki zostanie ta sama to wielkiej bidy nie ma ale odczuwalność jest, ale gdy razem z większą felga zamontuje się inną oponę cięższą np: o 1,5kg. to efekt robi się już konkretny.

Robiłem test na różnych 14' stalowych takich samych rozmiarów do starej tojki to różnica w masie wyszła około 1,5kg. i dokładnie taka sama była w oponach 185/14 różnych firm. Więc w sumie 3kg. to sporo jak na masę wirującą. 

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Lipca 2015, 10:34:44 »
Czy wielośc felg ma jeszcze wpływ na cos znaczącego np spalanie?

Ma znaczenie i to spore

Na spalanie teoretycznie tak.
W praktyce niekoniecznie  :grin:
Bo na felgę 17" możesz mieć założoną "wysoką" oponę a na 18"  "niską" i co wtedy ?
Średnica koła ta sama (lub bardzo zbliżona) , obwód koła ten sam (lub bardzo zbliżony)  :grin:.
Wpływ będzie podobno na komfort jazdy (takie czytałem opinie ludzi którzy zamieniają koła więc mieli możliwość porównania , ja nigdy nie zmieniałem na samochodzie rozmiaru kół więc nie potwierdzam ani nie zaprzeczam)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Lipca 2015, 10:52:36 »
Weź też pod uwagę wyższą cenę opon w przyszłości (17 w stosunku do 16)
Ja jeżdżę na 16" w Aurisie II i jestem zadowolona. Nika jeździ na 17" w tym samym aucie i wspominała, że na niskim profilu czuć każdy kamyk, ale za to auto dobrze trzyma się w zakrętach.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2015, 10:57:04 wysłana przez patkrz »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Lipca 2015, 11:09:11 »
Temat jest w sumie o silniku 1,2 turbo, a nie o oponach, ale skoro zapytał autor tego wątku, to może nie dostanę znów kary za śmiecenie, jesli sie wypowiem  :grin:
Średnica średnicą, ale trzeba jeszcze pamiętać, że zwykle im większa średnica felgi, tym i szerokość opony większa, a ten parametr ma istotne znaczenie. Ja mam fabryczne koła w rozmiarze 225/45/r17, ale w Aurisie ta średnica wystepuje tez z szerokością 215 mm. Zauważylam, że ciśnienie w oponie równiez ma wpływ na komfort jazdy.

Pierwsza rzecz: cena opon. 17tki w tej szerokości są dużo droższe, niż opona 16calowa.
Komfort jazdy: 17tka ma niski profil, więc odczuwa sie chyba bardziej dziury i nierówności nawierzchni, niz na 16tkach. Trzeba też ostrożniej przejeżdżać przez progi i najazd na krawężnik (na przykład przy parkowaniu na części chodnika) również jest większym wyzwaniem. Ale rewelacyjnie trzyma w zakrętach, a z uwagi na dobre zawieszenie w Aurisie II i wahacze z tyłu nie odczuwam trzęsienia ziemi przy dziurach. Ostatnio jeździłam jeden dzien nowym Yarisem na 15calowych balonach i trzęsło nim strasznie, mimo większego profilu opony niz u mnie.

Bezpieczeństwo: szersza opona to podobno lepsze hamowanie, wieksza przyczepnośc i lepsze zachowanie w zakretach na suchym asfalcie i ja faktycznie to obserwuję w swoim aucie, porównując do poprzedniego aurisa I na 15tkach. Ale żeby ta ocena była rzetelna, to musiałabym mieć porównanie między identycznymi aurisami, które różnią sie tylko rozmiarem kół. W zimie i sniegu szerokośc opony może utrudnić wygrzebanie się z śniegu, bo nacisk na podłoże jest nieco mniejszy. W deszczu i błocie też będzie trudniej wyhamować, więc trzeba zwracać uwage na indeks przyczepności na mokrej nawierzchni wybierając opony.
Nie ma rozmiaru idealnego, każdy ma swoje wady i zalety, ale gdybym miała znów kupowac aurisa, to tez kupiłabym na 17tkach. http://www.opony.com.pl/artykul/zmiana-rozmiaru-kol-wady-i-zalety/?id=900

Edit: jesli chodzi o spalanie, to nie jestem w stanie potwierdzić, że jest jakas istotna róznica pomiedzy 16 a 17, bo musiałabym znów porównać miedzy dwoma identycznymi autami. Pati ma takiego samego aurisa, ale jeździ w korkach i jej auto pali więcej, niż moje, przy uzytkowaniu głównie na autostradzie. Z ciężką nogą i dynamicznym stylem jazdy obecnie mam 8,2 l/100 według kompa. Liczone z dystrybutora zwykle wychodzi o 0,1-0,2 więcej.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2015, 11:22:28 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl