Temat jest w sumie o silniku 1,2 turbo, a nie o oponach, ale skoro zapytał autor tego wątku, to może nie dostanę znów kary za śmiecenie, jesli sie wypowiem
Średnica średnicą, ale trzeba jeszcze pamiętać, że zwykle im większa średnica felgi, tym i szerokość opony większa, a ten parametr ma istotne znaczenie. Ja mam fabryczne koła w rozmiarze 225/45/r17, ale w Aurisie ta średnica wystepuje tez z szerokością 215 mm. Zauważylam, że ciśnienie w oponie równiez ma wpływ na komfort jazdy.
Pierwsza rzecz: cena opon. 17tki w tej szerokości są dużo droższe, niż opona 16calowa.
Komfort jazdy: 17tka ma niski profil, więc odczuwa sie chyba bardziej dziury i nierówności nawierzchni, niz na 16tkach. Trzeba też ostrożniej przejeżdżać przez progi i najazd na krawężnik (na przykład przy parkowaniu na części chodnika) również jest większym wyzwaniem. Ale rewelacyjnie trzyma w zakrętach, a z uwagi na dobre zawieszenie w Aurisie II i wahacze z tyłu nie odczuwam trzęsienia ziemi przy dziurach. Ostatnio jeździłam jeden dzien nowym Yarisem na 15calowych balonach i trzęsło nim strasznie, mimo większego profilu opony niz u mnie.
Bezpieczeństwo: szersza opona to podobno lepsze hamowanie, wieksza przyczepnośc i lepsze zachowanie w zakretach na suchym asfalcie i ja faktycznie to obserwuję w swoim aucie, porównując do poprzedniego aurisa I na 15tkach. Ale żeby ta ocena była rzetelna, to musiałabym mieć porównanie między identycznymi aurisami, które różnią sie tylko rozmiarem kół. W zimie i sniegu szerokośc opony może utrudnić wygrzebanie się z śniegu, bo nacisk na podłoże jest nieco mniejszy. W deszczu i błocie też będzie trudniej wyhamować, więc trzeba zwracać uwage na indeks przyczepności na mokrej nawierzchni wybierając opony.
Nie ma rozmiaru idealnego, każdy ma swoje wady i zalety, ale gdybym miała znów kupowac aurisa, to tez kupiłabym na 17tkach.
http://www.opony.com.pl/artykul/zmiana-rozmiaru-kol-wady-i-zalety/?id=900 Edit: jesli chodzi o spalanie, to nie jestem w stanie potwierdzić, że jest jakas istotna róznica pomiedzy 16 a 17, bo musiałabym znów porównać miedzy dwoma identycznymi autami. Pati ma takiego samego aurisa, ale jeździ w korkach i jej auto pali więcej, niż moje, przy uzytkowaniu głównie na autostradzie. Z ciężką nogą i dynamicznym stylem jazdy obecnie mam 8,2 l/100 według kompa. Liczone z dystrybutora zwykle wychodzi o 0,1-0,2 więcej.