Autor Wątek: Auris 1.2 Turbo  (Przeczytany 140821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline john_00

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.2 Turbo
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Lipca 2015, 10:55:14 »
silnik generalnie porażka, wiem już że następne auto, to nie będzie auris  :wallbash: świat idzie w złym kierunku

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Lipca 2015, 11:32:42 »
Moje też pewnie już nie. Będę wolał coś kupić z 1.6T z porządnym momentem obrotowym, a nie silnik od kosiarki do wozu ważącego 1300kg. Tu w Europie wszyscy traktują nas jak jakiś baranów. Niewolnik na niewolniku i jakieś motoryzacyjne ochłapy od Toyoty

Offline keiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Lipca 2015, 12:57:15 »
Kurcze trochę załamują mnie Wasze opinie. Sam chcę kupić nowego Aurisa: rozważam wersję hybrydową lub właśnie 1.2 Turbo.
Auto mi się podoba, ale widzę sporo kontrowersji.  :o

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Lipca 2015, 13:14:23 »
Ja bym wybrał hybrydę :)

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Lipca 2015, 13:19:45 »
Jeśli odwiedziłeś ASO, pojeździłeś autem i Ci ono pasuje, to w czym problem?   Odczucia ludzi przeważnie są różne, oczekiwania też się różnią. Kupujesz auto dla siebie, więc Tobie ma odpowiadać.

Offline keiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Lipca 2015, 13:22:46 »
Jeździłem na jeździe próbnej Aurisem hybrydowym i z silnikiem 1.2 T.

W hybrydzie spodobało mi się inne podejście do jazdy, tzn. myślimy jak odzyskać energię i oszczędzić.
Wcześniej nie rozważałem hybrydy w ogóle, ale zostałem namówiony porównawczo na jazdę i właśnie ten napęd teraz jest u mnie na pierwszym miejscu rozważań.
Trochę wkurzające było wejście na wysokie obroty i silnik nie chciał z nich zejść dopóki nie odpuściłem gazu i ponownie go wdepnąłem - takie pseudo zmienianie biegów gazem.

Zakup planuje na jesień więc jeszcze mam czas na przemyślenia.

Edit:
Tak, ale na jeździe próbnej wszystkiego nie sprawdzisz. Doświadczenia i opinie osób posiadających już to auto są również cenne.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2015, 13:25:32 wysłana przez keiw »

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Lipca 2015, 14:43:57 »
Wszystko zależy czego oczekuje się od samochodu.

Ja jeździłem różnymi samochodami z turbo i bez... ale chciałem w miarę komfortowej jazdy z automatem... zdecydowałem się na Aurisa ze skrzynią CVT i bardzo dobrze mi się nim jeździ (wystarczy się przyzwyczaić do uroków tego samochodu).
W normalnej jeździe, obroty nie przekraczają 3000 obr/min, a jak wciśniesz gaz do podłogi, na chwilę podnosi obroty (jak przy redukcji w manualu), jak odpuścisz gaz to obroty spadają. Ot tyle "tiechniki".

Hybrydę odpuściłem ze względu na znaczącą różnicę w cenie, ale bardzo przyjemnie wspominam jady próbne a zasada jazdy generalnie ta sama + dodatkowa zabawa z odzyskiwaniem energii :).

Offline keiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Lipca 2015, 15:28:17 »
Najgorzej, że jak chce się wziąć wersję Prestige, to człowiek wpada już w niezłą cenę i się zastanawia nad innymi opcjami.
Pytałem w salonie Toyota o hak do wersji Auris TS Hybrid i powiedzieli mi, że trzeba zdecydować się w momencie składania zamówienia, bo auto musi zostać do tego przystosowane i koszt tego to dodatkowo ok 1.300zł a dodatkowo hak z montażem to 3.500zł! Jakaś masakra, znacznie to podnosi cenę, bo jeszcze do tego trzeba doliczyć koszt bagażnika rowerowego :(

Chyba założę osobny wątek, bo niepotrzebnie śmiecę.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Lipca 2015, 16:43:38 »
A to nie można założyć haka poza ASO?  :roll:

Offline keiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Lipca 2015, 16:47:52 »
Nie wiem jak jest w przypadku nowego auta. Pytałem, bo nie wiedziałem jakie to są koszty.

Dodatkowo wychodzi, że musisz w momencie składania zamówienia to zaznaczyć, bo niby fabryka musi zrobić "przystosowanie" w hybrydzie.
Twierdzą, że bez tego "przystosowania", haka się nie da zamontować. Trochę to dziwne.

Offline naked

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Lipca 2015, 20:30:38 »
ktos z was uzył okreslenia  "...motoryzacyjne ochłapy od Toyoty..."

nasi sąsiedzi mieszkający po drugiej stronie Odry także dostali podobne "ochłapy" ...   Co ciekawe owe "ochłapy" zostały przez naszych sąsiadów całkiem dobrze ocenione
http://www.focus.de/auto/fahrberichte/fahrbericht-toyota-auris-1-2-turbo-was-taugt-der-golf-discounter-aus-japan_id_4770604.html
http://mein-auto-blog.de/erste-fahrt-toyota-auris-1-2-turbo/
http://www.alle-autos-in.de/toyota/toyota_auris_12t__a50140.shtml

Kurde wychodzi na to ze ludziki z kraju wiatraków także dostali podobne "ochłapy"
http://www.autoblog.nl/nieuws/nieuwe-toyota-auris-krijgt-1-2-turbo-20-procent-bijtelling-75019

Ludziki od zegarków i banków także są zachwyceni "ochłapami od Toyoty"
http://autorevue.at/autowelt/fahrbericht-toyota-auris-1-2t-2015 
Jak przypuszczam,  ktoś zaraz napisze że pewnie są przekupieni..

PS Zobaczymy, który z okolicznych salonów da najlepszą cenę.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Lipca 2015, 09:23:06 »
Tak nasi sąsiedzi wypuścili takie ochłapy 1.2, ale maja do wyboru również 1.4TSi, 1.8TSi, 2.0 TSi. WIdzisz różnicę w wahlarzu silników do wyboru ? Czy Toyota w Europie musi być dupowozem który tylko dowiezie Cię z A do B ? Zero emocji, przyjemności z jazdy ?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Lipca 2015, 10:29:23 »
ale maja do wyboru również 1.4TSi, 1.8TSi, 2.0 TSi.

Ale chyba nie w Toyocie Auris ?  :o

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Lipca 2015, 10:46:55 »
No właśnie w Auris jest tylko ochłap 1.2T

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Lipca 2015, 11:08:13 »
Dopóki centrala w belgi ma priorytet zdobywac ulgi za emisje spalin to bedziemy mieli takie "pasciate" silniki.
Tylko to ich powstrzymuje przed wiekszymi jednostkami ktore sa w ofercie na innych kontynentach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl