Autor Wątek: Auris 1.2 Turbo  (Przeczytany 140618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris 1.2 Turbo
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Listopada 2015, 11:15:47 »
Odświeżam wątek. Mam pytanie jak Auris 1.2T jeździ na długich podjazdach i na autostradach z kompletem pasażerów (powiedzmy 4 osoby) ? I ogólnie jakie jest jego spalanie w różnych warunkach ? Ktoś pomoże ? Zastanawiam się nad kupnem, ale sam nie wiem :) Tak nawiasem mówiąc mój egzemplarz jest w dziale "SPRZEDAM" ;) Niestety na jeździe testowej nie wyłapie tego co by może Wy wiecie po kilku tygodniach użytkowania.
pozdrawiam

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #151 dnia: 12 Listopada 2015, 15:55:22 »
Auto będzie umierać, a co najmniej wymagać redukcji na V lub nawet IV bieg, żeby utrzymać zadaną prędkość.

3VZ.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 12 Listopada 2015, 21:00:33 »
Takie przygody to ja mam w obecnym wolnossącym 1.6. Dziś jeździłem fordem focusem 1.0. Fajnie to jechało jak na tą pojemność. 1.4 TSi trochę mnie zawiódł. Myślałem że to ma znacznie lepszy dół. Być może odpuszczę sobie te popierdółki małe z turbo. W focusie mało miejsca w porównaniu z Auris 1, w golfie też mniej miejsca. Nie da się ukryć że VW najlepiej wykonany ze stawki.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 21:02:33 wysłana przez AurisBeast »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 12 Listopada 2015, 21:04:29 »
Auto będzie umierać, a co najmniej wymagać redukcji na V lub nawet IV bieg, żeby utrzymać zadaną prędkość.

A skąd to wiesz ?  :o

Masz takiego Aurisa ?
Jechałeś takim w takich okolicznościach jak w pytaniu ?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Listopada 2015, 21:14:27 »
Dziś jeździłem fordem focusem
bierz ST :-)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Listopada 2015, 21:19:28 »
Za drogi na moją skromną kieszeń. Postaram się niedługo przejechać 1.2T Auris to opiszę wrażenia względem TSi i EcoBoost
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 21:20:59 wysłana przez AurisBeast »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Listopada 2015, 21:22:50 »

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 13 Listopada 2015, 11:58:39 »
Postaram się niedługo przejechać 1.2T Auris to opiszę wrażenia
Jestem ciekaw Twoich wrażeń. Jak na razie widziałem kilka filmików na Yt i muszę przyznać, że wygląda to całkiem zachęcająco.

Offline Padre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 13 Listopada 2015, 15:40:48 »
większość ludzi przed jazdą testową śmieje się z mocy tego silnika  :cheesy:
zmieniają zdanie po jeździe ... ja teraz jeżdżę na codzień, kilku syndyków z WSoADu już testowało i opinie są bardzo dobre
max moment dostępny w niemalże pełnym zakresie obrotów pozwala na bardzo elastyczną jazdę
nie jest to demon mocy, nie jest to konkurencja dla diesla, a dla właśnie śpiącego zamulonego 1,6 i tu się sprawdza rewelacyjnie
zarówno w mieście jak i na trasie fajnie daje radę

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #159 dnia: 13 Listopada 2015, 16:21:59 »
Wrocławskie ASO już upada że syndyk autami śmiga? :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 13 Listopada 2015, 19:30:37 »
No to do dzieła. Odbyłem jazdę testową 1.2T - 185Nm. Ogólnie podobne wrażenia jak z poprzednich turbo benzyn czyli 1.0 EcoBoost 125KM w Focusie i 1.5 EcoBoost 150KM w Grand C-Max jak i w WV GOlf 1.4 TSi -125KM.
Jeździło to podobnie do 1.0 Ecoboost. i ciut wolniej się wkręcało na obroty od 1.5 EcoBoost i 1.4TSi. Tak mi się przynajmniej wydaje. Troszku to trudne tak na wyczucie, jakiś dużych różnic nie było aby jednoznacznie tak odpowiedzieć. Tak jak poprzednie auta z turbo rzuca mi się w oczy spowolniona reakcja na gaz i nie jestem pewien czy w Toyocie nie była ciut dłuższa niż w reszcie aut. Natychmiastowej nie nazwałbym w żadnym z ww samochodów. W każdym razie z przyśpieszaniem z 2 tys. obrotów na piątce czy szóstce raczej mnie rozczarowuje bo wolno to idzie. Jednak te 3 tys. obrotów trzeba mieć i dopiero wtedy zaczyna się zabawa. Czyć przyjemne i narastające wciskanie w fotel czego raczej nie doświadczę w 1.6V-matic chyba że jadę sam mam pusty bak i jest wieczór gdzie powietrze jest idealne dla mieszanki. Oczywiście z 2 tys obrotów idzie przyśpieszyć np. na szóstce, ale trochę za wolno to idzie i w porównaniu z Dieslem może się schować. Czyli od okolicy 3 tys. obr do 6tys. jest równomierny ciąg. No może jest on ciut mniejszy po przekroczeniu 4,5-5tys. obrotów, ale moim zdaniem nie jest to tak odczuwalne jak w TSi i EcoBoost. Być może jest to spowodowane tym że w zakresie użytecznym Toyka ma trochę mniejszy moment niż TSi i EcoBoost 1.5. W każdym razie chyba nie wydaje się tak mocno że 1.2T zwalnia po przekroczeniu 4000obr ciągnąc do 6000tys/obr jak to ma miejsce u WV i Forda. Powinienem na początku dodać że jechałem ja (103kg) małżonka (60kg) oraz Pan z salonu (na oko coś koło 80kg) i mam nadzieję że się na ten post nie nadzieję hehe. Jeśli tak to pozdrawiam bo już drugi raz się widzimy na jazdach testowych ;) Czyli mam 240 kg. Chciałbym teraz porównać sytuację. Mam podjazd za skrętem na Szczepankowo w stronę Poznania na ul. Katowickiej zaczyna się estakada i około 200 metrowy podjazd pod górkę. Szósty bieg 80km/h i cos koło 1700-1800obr/min, tempomat włączony. Silnik ledwo pracuje żadnego szarpania i gładziutko sobie na tej szóstce wjeżdżamy bez jakiegokolwiek zwalniana. Myślę że mój Valvematic koniecznie potrzebowałby redukcji co najmniej o jeden bieg. To mi się podobało. Jakość wykonania Aurisa wzgl. Focusa, pomijając nasze stylistyczne gusta absolutnie na korzyść Toyoty. Powiedziałbym bardzo porównywalnie z Golfem. Mięciutki kokpit i podszybia. Bardzo fajne zegary i duży wyświetlacz z konsoli. Nie ma już tego badziewnego zegarka jak przed liftem. Ogólnie jestem bardzo na tak pod każdym względem, może poza tym że trochę mniej miejsca mają pasażerowie z tyłu oraz mniej wygodną kanapę bo siedzi się jak w większość aut tego typu czyli w pozycji embrionalnej w łonie matki, ale w Focusie było jeszcze gorzej a w WV może ciut lepiej. Jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny, tył bardziej mi się podona bo ładniejszy kształt lamp i tylko w bieli i czerwieni, przód tez wg. mnie ładniejszy, ale to już kwestia gustu. To chyba wszystko. Przyda się Wam koleżanki i koledzy ? Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #161 dnia: 13 Listopada 2015, 22:35:01 »
2000RPM i auto ma jechać na 6 pod górę  <zalamka>
Za taką jazdę to to auto powinno Ci palce przytrzasnąć w drzwiach :thumbdown:

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 13 Listopada 2015, 23:05:56 »
z przyśpieszaniem z 2 tys. obrotów na piątce czy szóstce raczej mnie rozczarowuje bo wolno to idzie
A czegoś Ty chciał? Rakiety w tym zakresie obrotów na 5 czy 6 biegu?  <zalamka>

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Listopada 2015, 08:56:43 »
Chodzi o to, że jazda z za niskimi obrotami jest niezdrowa dla auta.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Listopada 2015, 10:13:22 »
I ponoć te turbo w Toyocie działa jako wspomaganie wiec te lekkie opoźnienia są normalne. No i jeszcze jedno. Jest chłodzone woda co znaczy ze nie trzeba czekać aż sie " ostudzi" tak jak każde inne turbo po dynamicznej jeździe.  Powyższe informacje otrzymałem od gościa z salonu Toyoty

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl