Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384038 razy)

Lord D4

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #165 dnia: 28 Września 2006, 21:54:26 »
Ja wyrobiłem sobie jedno zdanie --> w zimówkach cena nie może odgrywać decydującej roli. Zatraca się sens zakupu. Good Year'y UG6 i UG7 są moim zdaniem fanastycze w dziale "econo" - cena ich aż tak nie odstrasza a są naprawdę świetne. Kupowanie do sporego i dość szybkiego auta opon typu Kormoran uwazamza pomyłkę. Niemniej Dębica Frigo 2 są wzorowane na UG3 i mogą się całkiem nieźle sprawdzić.
Ja swego czasu w róznych autach sprawdziłem i Kormorany i Dębice i nawet Pirelli SnowSport (te były najgorsze ze wszystkich >:( ) i za najlepsze uwazam Michelin'y --> miałem i "zwykłe" Alpine i mam Pilot Alpine 2 i żadna opona nie była tak w pełni "zimowa" jak one: śnieg, błoto, deszcz czy suchy asfalt zawsze cicho i pewnie. Te polecam każdemu. UG6 mają rodzice w Corolli i takie (lub UG7) kupię żonie do Yarisa.

Namotałem, więc reasumując --> chcesz wydać trochę wiecej i miec pewność z komfortem kup Michelin'y.
Chcesz wydać rozsądną kasę - kup GY.

A na koniec mała dygresja --> chcąc wydać 180PLN za sztukę "wątpliwej" opony na zimę oszczedzamy tak na prawdę piąte koło. Czy to warte jest aż takiej dyskusji? Każdy palacz wydaje więcej miesięcznie na papierosy, płacimy podobne sumy za browarki, telefony i inne "niezbędne" w życiu sprawy a jak coś dotyczy "ubezpieczenia" zawsze mamy opory. ;)

Pzdr.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #166 dnia: 05 Października 2006, 18:52:50 »
W YII standartowo montowane są opony letnie z indeksem H.
Myślę o zakupie komplelu zimowego UG7 z indeksem T.
Co sądzicie o zmniejszeniu indeksu prędkości.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #167 dnia: 05 Października 2006, 19:46:46 »
W zimówkach to raczej nie ma znaczenia bo i tak wyższych prędkości nie będziesz "wykręcał" ...

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 05 Października 2006, 21:07:26 »
W zimówkach to raczej nie ma znaczenia bo i tak wyższych prędkości nie będziesz "wykręcał" ...
Racja - niestety jest jedno małe ale... ;)
Samochód i jego specyfikacja techniczna podlega homologacji. Dotyczy to również opon. Określany jest nie tylko ich wymiar ale również nośność oraz indeks prędkości. Niestety często kierowcy zapominają o tych parametrach /a pisząc dosłownie - wymaganiach technicznych!/. Teraz pisząc bardzo ogólnikowo, w większości sytuacji drogowych nie dochodzi do takich przeciążeń, żeby zagrożone było bezpieczeństwo podróżujacych - ale w wyniku istnienia wymogów technicznych jakiekolwiek od nich odstępstwo stanowi niezgodność techniczną zawinioną przez właściciela pojazdu. Co, w dużym skrócie, oznacza, że na wypadek "zdarzenia prawnego" podczas ruchu pojazdu /np. kolizji - nie wspominając o znacznie cięższych wypadkach/ istnieje możliwość, że winą zostanie obarczony kierowca pojazdu wyposażonego w opony o parametrach niezgodnych z wymogami technicznymi/homologacyjnymi. Należy więc o tym pamietać.

Tyle teorii. A w praktyce zamiast letniego V, mam zimowe H a w drugim aucie zamiast letniego H mam zimowe T - co oznacza m.in., że na niemieckich autostradach muszę się pilnować, żeby nie przekroczyć 190 km/h (oczywiście w miejscach, gdzie nie ma ograniczen prędkości) i w trakcie bardzo dobrych warunków drogowych! :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #169 dnia: 06 Października 2006, 16:31:22 »
Teoretycznie to pewnie masz racę a w praktyce to bywa różnie.
w YII D4D są w standarcie oponki 185/60/15H lecz zimówek z takim indeksem
jest bardzo mało. Dlatego też pomyślałem o obniżeniu indeksu prędkości.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 11 Października 2006, 21:15:00 »
Jakie mogą być konsekwencje jazdy na oponie kierunkowej założonej odwrotnie ?

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 11 Października 2006, 21:23:05 »
Jakie mogą być konsekwencje jazdy na oponie kierunkowej założonej odwrotnie ?
bis24 - jakby to powiedzieć - a po co wogle to rozważać? Opona kierunkowa jest zaprojektowana tak, żeby kręcić się właśnie w tym kierunku. Najkrócej rzecz ujmując - opona założona odwrotnie nie będzie spełniać swoich zadań. Co najmniej. A czy nie zrobisz sobie krzywdy - czyste teoretyzowanie, ponieważ nigdy nie miałem na tyle odwagi /inne słowo cisnęło mi się na usta... ;)/ żeby spróbować.

P.S. Kiedyś, ładnych parę lat temu Michelin wypuścił na rynek opony zimowe /kierunkowe/, które montowane były /zgodnie z wytycznymi producenta/ na kołach nie-napędowych odwrotnie do kierunku jazdy - dlaczego - nie mam bladego pojęcia ale sprawdzałem dwa razy, żeby się upewnić, że tak mają być montowane... ???

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #172 dnia: 12 Października 2006, 11:56:19 »
Witam!

A co sądzicie o Barum Polaris 2? To podobno czysty Continental.
Kolega miał podobny wzór bieżnika i narzekał, może materiał, czyli mieszanka gumy inna....
Poza tym Pirelli - Carving też są interesujące. Ale czy warte uwagi?

Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #173 dnia: 12 Października 2006, 22:27:37 »
Witam!

A co sądzicie o Barum Polaris 2? To podobno czysty Continental.
Kolega miał podobny wzór bieżnika i narzekał, może materiał, czyli mieszanka gumy inna....
Poza tym Pirelli - Carving też są interesujące. Ale czy warte uwagi?

Pozdrawiam
TaTaR

na Twoim miejscu trzymalbym sie z daleka od Braum. Co prawda zimowek nie testowalem ale mialem letnie bravurisy. Fajny bierznik mialy i na tym pozytywy sie konczyly. od chwili kiedy je zalozylem Carinka stracila przyczepnosc, wozilo ja po drodze itd, wiec mysle ze zimowki nie sa wiele lepsze( o ile nie gorsze) Ja mam teraz wspomniane wyzej Debice Frigo 2 i spisuja sie przyzwoicie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #174 dnia: 12 Października 2006, 22:34:47 »
Ja również Barumów nie polecam. Jeździłem i o wiele lepiej wspomunam HY UG7 i Dunlop-y.

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 13 Października 2006, 11:48:04 »
Witam!!!

Właściwie to już co nieco o Barumach słyszałem. Chciałem się po prostu przekonać czy pasują do charakteru Cariny.
Na Dunlopach jeździłem małym Peugeot'em 106. Nawet jak już zaczęły być bardziej łyse ode mnie :) to miały przyczepność (model SP Winter).
Ale nikt nic nie mówi o Pirelli Carving...

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
TaTaR

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 13 Października 2006, 18:22:29 »

czy ktos z was ma jakies doswiadczenia z gumami firestone winterhawk?
zastanawiam sie nad ich zakupem i waham sie czy warto.

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 14 Października 2006, 19:51:52 »
Witam!

Zobacz tu:
http://www.opony.com/opony/842_firestone_winterhawk.html
W testach otrzymały 4,9 w 167 testach. To wynik nie byle jaki.
Cóż chyba można polecić...warto jednak poczytać opinie z tych testów.
Ja mam tylko doświadczenia z Frigo, Dunlopami i Semperitami (te dwie ostatnie w małym aucie) i raczej bardzo pozytywne.

Pozdrawiam
TaTaR

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #178 dnia: 14 Października 2006, 19:57:36 »
Jak można wytłumaczyć większe dociążenie opon zimowych w stosunku do letnich montowanych na tych samych felgach .

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 14 Października 2006, 23:04:05 »
No więc( nie zaczyna się zdania od "a więc".wiem wiem)
jakie oponki polecacie do starlety na zime??
Jak dla mnie the best są Debica S-30.Jakieś wąskie.Mieszkam na Golgocie takiej ze długo by opowiadać i priorytetem dla mnie mnie jest wyjechać do domu.Zimą zakopianka i tak przypomina biegun północny...A wy na czym jeździcie???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl