Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384038 razy)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #210 dnia: 04 Kwietnia 2007, 14:32:25 »
Bommb tu juz niestety nie pomoge Ci!:(

a to za sprawa doswiadczenia na sobie....
oponki na ktore zmieniles maja zdecydowanie nizszy profil (to sie chwali;)) i nie ma juz zlotej zasady na cisnienie...

ja u sibei po zmianie eksperymentowalem okolo tygodnia, zjawiajac sie na stacji nawet kilka razy dizennie...

przy nizszych profilach naprawde bardzo odczuwalna jest nawet mala zmiana cisnienia....
bedizesz musial niestety poeksperymentowac...;)

tylko proponuje kupic sobie jeszcze jakis barometr, bo te ktore sa na stacjach w 99% wskazuja 'co chca'!;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Kwietnia 2007, 14:55:12 »
kurcze to widze, ze ja z moimi 15" to raczkuje przy kolegach :-)

a na kalkulatorze sprawdzalem czy na 5,5" (takie sa oryginaly Yaris TS) podejda opony 195/50
(fabrycznie sa 185/55)

wg wyliczen podejda choc na granicy
no i oczywiscie pozostaje jeszcze jak to bedzie wygladac i ewentualnie mozliwosc obcierania 195 w Y
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Bommb

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Kwietnia 2007, 17:19:26 »
To właśnie wiem , że te na stacjach to wskazują jak chcą , na każdej stacji co innego....

No trudno jak nie wiesz :(.... Na razie jeżdze na 2,3 ....popróbuje inne :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #213 dnia: 06 Kwietnia 2007, 13:53:28 »
kurcze to widze, ze ja z moimi 15" to raczkuje przy kolegach :-)

a na kalkulatorze sprawdzalem czy na 5,5" (takie sa oryginaly Yaris TS) podejda opony 195/50
(fabrycznie sa 185/55)

wg wyliczen podejda choc na granicy
no i oczywiscie pozostaje jeszcze jak to bedzie wygladac i ewentualnie mozliwosc obcierania 195 w Y

Podejść podejdą, ale będzie to średnio wyglądało, bo jednak troche wąskie te felgi. W końcu o centymetr szersza opona to jest prawie pół cala ;-) Na tych felgach raczej nie będzie nic obcierać (duże ET), zwłaszcza że TSik ma twarde amorki.

Ja bym na Twoim miejscu zostawił te felgi do zimówek, a na lato kupił nowe felgi :) Do TSika to bym chyba jakieś 16-tki dobrał :) Warto poświęcić trochę z przyspieszenia dla przyczepności na zakrętach. :) Tylko tutaj już pojawia się ryzyko obcierania :((
Seat Leon Cupra :D

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #214 dnia: 10 Kwietnia 2007, 09:03:04 »
Sober oj chciałbym żeby cała Twoja wypowiedź mnie dotyczyła  :-)

ale źle się zrozumieliśmy, od TS'a mam tylko oryginalne felgi a pomykam d4d (nie to żebym narzekał :-))

co do felg - właśnie najbardziej bym się obawiał efektu wizualnego, choć ten i tak mógłby być lepszy niż 185/55

zmiana felg narazie odpada ze wzgledu na $$$ (weselicho, pewnie kredyt w bliskiej przyszlości itp) ale chciałem po prostu wiedzieć czy przy wymianie opon będę miał jakąś alternatywe w rozmiarze

pozdrawiam :-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #215 dnia: 05 Lipca 2007, 11:13:38 »

to ja zadam Ci jeszcze takie pytanie odnośnie ciśnienia w oponach :)
Seryjnie powinienem mieć opony 185/65/R14 i wtedy ciśnienie podane przez producenta to 2,4 do prędkości 160/km/h. Natomiast teraz mam opony 205/50/R16...

Czy mam pompować do takiego samego ciśnienia czy większe, mniejsze ?

Dzięki i pozdrawiam

Wg mnie i moich doświadczeń to bym ładował oponę do .....2,2- 2,4 atm. Przy niskim profilu i naszych dziurach i tak o wiele częściej musisz jeździć dotankowywać. Opona niskoprofilowa może spokojnie wytrzymać i wyższe ciśnienia rzędu 3 a nawet śmiem twierdzić 4 atm.
Pozdrawiam

Obi

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 07 Sierpnia 2007, 18:18:40 »
Witam

Mam pytanko , moze ktoś uzytkuje oponki które nizej wymienie i cosik bedzie mogł skrobnac o nich ;).

Otóż musze zmienic moje strasznie wysłuzone HydraGripy na przodzie poniewaz przebieg 20 000kkm to stanowczo za duzo juz dla nich. Opony niedosc ze hałasują niemiłosiernie to w dodatku jeszcze strasznie zząbkowało je i zamiast jazda stwarzac powinna przyjemnosc to jest wręcz odwrotnie... jest to udręka na takich oponach... Takze GoodYear jakościowo sie nie popisał  przy tym modelu opony.

A wiec co sądzicie o GoodYear Ventura ?? oczywiscie rozmiar standardowy Carinowy ;) czyli 185/65/14 najlepiej ze znaczkiem prędkosci H. Wiele opini nasłuchałem i poczytałem
 o nich ze są w miare dobre... czy ktoś moze z was to potwierdzić ??

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Goodyear&i_producent=&model=VENTURA&ilosc=134&pora_roku=letnie

lub jeszcze mam drugie na oku

BFGoodrich PROFILER 2 , rzeżba bieznika dosc fajna a nie powiem też na to patrze ;) ale nie chce kupic znów g... a wiec popytam was o porade....

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=BFGoodrich&i_producent=&model=PROFILER%202&ilosc=66&pora_roku=letnie

co byście z tych dwóch pozycji wybrali ??? moze jakies inne propozycje innych opon ??

będe niezmiernie wdzieczny

szykuje mi sie dosc spory wyjazd , a na tych GoodYear`ach co mam to nie chce jechac bo to wręcz juz sie nie da na nich jeżdzić powyzej 100km/h.

Zawias mam sprawny , na zimowkach sie jezdził gładko i przyjemnie ;) a na tych HydraGripach to tak jakbym conajmniej pół zawieszenia to roboty ;)

za wszelkie porady z gory dzieki wielkie ;)

pozdr
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2007, 18:21:50 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 08 Sierpnia 2007, 12:37:46 »
To chyba masz jakieś wadliwe te opony skoro po 20 000 km są do wyrzucenia... to prawie nowe opony, powinny mieć bieżnik o jakiś 1mm niższy niż fabrycznie... myślę że możesz próbowac je reklamować.

A co do goodrichy to mam podobne ale niskoprofilowe. Przyczepność na mokrym i suchym świetna. Nie są to na za to na pewno najcichsze opony.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 08 Sierpnia 2007, 17:06:49 »
To chyba masz jakieś wadliwe te opony skoro po 20 000 km są do wyrzucenia... to prawie nowe opony, powinny mieć bieżnik o jakiś 1mm niższy niż fabrycznie... myślę że możesz próbowac je reklamować.

A co do goodrichy to mam podobne ale niskoprofilowe. Przyczepność na mokrym i suchym świetna. Nie są to na za to na pewno najcichsze opony.

Właśnie w tym problem ze GoodYear`y HydraGrip są strasznie wadliwe , wiele opini słyszałem z osób które je mają ze te same przypadłości wystepują.

Własnie bede je reklamował i juz mam załatwione tam gdzie je brałem ze napewno wymienią na nowe. Lecz zanim je wymienią auto musi stanąc na jakis kapciach i to innych niz model który miałem do tej pory.

Zresztą opinie tutaj mowią same za siebie :

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Goodyear&i_producent=&model=HYDRAGRIP&ilosc=255&pora_roku=letnie

Mi opony są potrzebne z minimum znaczkiem H , wsumie auto jezdzi ostatnio tylko po autostradach z wiekszymi prędkościami a wiec wsumie cena aż tak nie gra roli co jednak jakosc opony. Czasem opony potrafią byc drogie i d... . Te GoodYeary do najtańszych nie nalezały a jakośc wykonania to pod psem...

Własnie o tych Goodrichach mysle i jeżeli bedą je mieli to chyba zanabede , lub ewentualnie te Ventury :). Opony kierunkowe do najcichszych nie należą a wiec juz na to przymykam oko , jednak napewno kazda bedzie cichsza od tych HydraGripów które zząbkowało i juz samo przez sie przyczyna hałasu wychodzi...

Jeszcze myslałem o Kleberach , mam zmówki Kleber Krisalp 3 i z nich jestem zadowolony ale jakos letnie mnie nie przekonują , mam w drugiej osobówce i strasznie sliskie są na mokrej nawierzchni  :roll:

Wkażdym badz razie dzieki za odpowiedz ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2007, 17:09:00 wysłana przez Sterciu »

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 08 Sierpnia 2007, 17:20:17 »
Wszystko tylko nie klebery! Nie wiem jak możesz być zadowolony z tych krisalpów... no chyba że w zimie nie jeździsz w ogóle po śniegu a tylko po autostradach. A i na mokrym nie bardzo trzymają...

Znam dwa przypadki że ktoś na kleberach wyleciał z drogi mimo że auto przed nim jechało tak samo szybko na zakręcie. Zwaliłbym to na przypadek albo zużyte opony gdyby nie to że sam na nich jechałem :)

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #220 dnia: 08 Sierpnia 2007, 17:27:15 »
Ja własnie duzo jezdze i te które mam zimówki moim zdaniem sie dobrze sprawują , duzo tez po sniegu jezdziłem i nie zadarzyło mi sie zebym ugrzął. Miałem wczesniej tez GoodYery jakies to zero przyczepnosci miałem na nich. Ja mam jeszcze Krisalpy ze starym bieżnikiem którego juz nie ma w produkcji , te nowe zauwazyłem ze mają gorszą opinie od tamtych. Pozatym mam w busie Barumy Polaris i to jest dopiero zimówka beznadziejna.

Na przebieg około 40 000km które na nich zrobiłem to złego slowa powiedziec narazie nie moge. Warunki w wiekosci autostradowe ale tez i nasze miejskie jak nagle sniezyca zaskoczy drogowców.

Offline mario987

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: 08 Października 2007, 22:55:16 »
Witam
Zbliza sie sezon zimowy i trzeba kupic oponki ziomowe, no i mam dylemat ktore wybrac?
Na oku mam :
Michelin Alpin A3
Yokohama AVS Winter V901
Continental ContiWinterContact TS800
Nokian WR
wszystkei opony sa mniej wiecej w tej samej cenie od 200 do 240 zl jesli macie jakies doswiadczenei w uzywaniu w/w opon prosze o opinie, za co z gory dziekuje i pozdrawiam  :grin:

Scaliłem wątek z istniejącym

Eddie
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2007, 09:30:11 wysłana przez eddie »

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #222 dnia: 09 Października 2007, 08:29:09 »
Witam!

Startujesz jak widzę z konkretnego pułapu cenowego. W sumie wybór opony zależy min. mocno od sposobu jazdy i sprawności autka. Ja się swego czasu zastanawiałem nad:
- Firestone Winterhawk,
- Dębica Frigo2
- Dunlop SP Winter Sport
- Nokian W
Ale znajomy gumolep poradził mi nie szastać pieniędzmi i na razie jeździć na aktualnych zimówkach. Kilka zim już przejeździły ale spękań nie mają i jeszcze "bardzo dużo" bieżnika (ok. 6-7mm). Nie ma co się martwić na zapas.

Sam jeżdżę na Dębica Frigo (jak kupowałem auto to było "ubrane" w te kapciuszki) i muszę przyznać, że zaskoczyły mnie te oponki bardzo mocno na plus. Kilka sytuacji "podbramkowych" i kilka wyjazdów w góry utwierdziło mnie w przekonaniu, że opony te są jak za oferowaną cenę wysoce nieprzeciętne. Nie są może idealne przy dużych prędkościach ale kiedy zbliża się sezon zimowy to i tak delikatniej naciskamy pedał gazu (hamulca zresztą też).
A z tych co wymieniłeś to chyba bym Micheliny wybrał. Chociaż Michelin miał ostatnio kilka wpadek.

Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 09 Października 2007, 08:50:46 »
Ja mogę z całą odpowiedzialnością zaproponować markę Uniroyal MS plus5 .
http://www.opony.pl/opinie.asp?ido=37
Zakupiłem używki w dobrym stanie. Sprawują się dobrze na śniegu oraz bardzo dobrze radzą sobie na kałużach.  Z prędkością ponad 120km/h na mokrej nawierzchni nie ma problemów. Również podczas awaryjnego hamowania nie zawiodły mnie. W Internecie mają bardzo dużo pozytywnych opinii. Załatwił mi je znajomy i naprawdę je polecam.

Cari II, Mazda 626, Ave T25

Siomek

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 09 Października 2007, 10:50:14 »
Co mi możecie powiedzieć na temat opon zimowych?Potrzebuje niedrogich zimówek.w zime nie jeżdże dużo i chce kupić jakieś zimówki za małą kase, wiadomo że nawet na słabych zimówkach jazda jest całkiem inna.  czego szukać , bo nalewki nie wchodzą w gre!a jaki rozmiar kupować na zime,mam felgi 14stki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl