Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384022 razy)

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #270 dnia: 21 Kwietnia 2008, 08:09:59 »
Polecam ten sklep http://www.oponeo.pl/ koszty wysyłki cenie opony - zamawiałem tam Bridgestone B250

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Siomek

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 29 Kwietnia 2008, 17:57:51 »
Ja do swojej Ave99 kupiłęm 2 szt kleberów ex.. i nareszcie mogę spokojnie trzymać kierownice, nareszcie pozbyłem się drgań. to znak że jednak da się wyważyć opony i pozbyć tego cholerstwa.Pozdrawiam

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #272 dnia: 30 Kwietnia 2008, 15:19:31 »
Przymierzam się do zakupu opon 185/65/14 (lato).
Na oku mam Nokian H.
I mały problem - wszystkie napotkane robione w Rosji; trochę obawiam się o ich jakość.
Czy ktoś ma doświadczenia z fińsko - rosyjskimi oponami ?
Jeśli tak to proszę o informacje (miejsce produkcji - fabryka też; bo podobno jest kilka w rosji).
Wiem, że są też robione na dalekim wschodzie - o takich też się chętnie coś dowiem.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #273 dnia: 30 Kwietnia 2008, 15:54:56 »
Przymierzam się do zakupu opon 185/65/14 (lato).
Na oku mam Nokian H.
I mały problem - wszystkie napotkane robione w Rosji; trochę obawiam się o ich jakość.
Czy ktoś ma doświadczenia z fińsko - rosyjskimi oponami ?
Jeśli tak to proszę o informacje (miejsce produkcji - fabryka też; bo podobno jest kilka w rosji).
Wiem, że są też robione na dalekim wschodzie - o takich też się chętnie coś dowiem.
hmm, mam ruskie, ale używam ich od tygodnia, więc niewiele mogę powiedzieć, w każdym razie rok temu kolega pokazał mi jak latają na mokrym i wtedy mnie przekonał

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #274 dnia: 30 Kwietnia 2008, 17:19:46 »
Toyoty Camry też robią w Rosji. Skrzynie w Polsce.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 03 Maja 2008, 10:09:06 »
Wracając do mojego zakupu (Falken 512) - generalnie polecam. Fajne na suchej i mokrej nawierzchni. Z tym, że niestety jedna z opon jest minimalnie nierówna. Bicie jest tak minimalne, że dostrzegł je serwisant, który robił mi usługę doważania na samochodzie. Wcześniej na wyważarce tego nikt nie wychwycił. Efekt - ściąga mnie odrobinę w prawo, czyli akurat tam gdzie założona jest nierówna opona.
Zastanowiłem się czy jest sens reklamować i odpowiedź jest jedna - ZDECYDOWANIE NIE!
Dlaczego? Policzmy:
Zdjęcie koła, demontaż opony, założenie coś na puste miejsce (na czymś przecież trzeba jeździć), wysłanie do firmy sprzedającej, czekanie na odpowiedź. Nawet jak reklamacja będzie rozpatrzona pozytywnie (w co szczerze wątpie - zawsze coś wymyślą: "amortyzatory, awaryjne hamowanie, ostry podjazd pod krawężnik" itp) pokrywamy usługę kurierską w drugą stronę i ponownie montaż, wyważenie, doważenie.
Szkoda czasu i zdrowia.
Reasumując moje wypociny, dochodzę do wniosku: Kupując opony, kupujesz kota w worku praktycznie bez gwarancji.
Następny komplet opon kupię na pewno u wulkanizatora (przepłacając (pozornie) w porównaniu z Oponeo czy innym Baloonem), ale:
Ewidentne wady fabryczne wyjdą już przy montażu / wyważania,
będę mógł wykonać jazdę próbną i w razie czego zakładamy kolejną oponę z półki.

Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: 18 Maja 2008, 00:22:20 »
Aż niemożliwe!!!!!!!!!! :-o
- wszystkie napotkane robione w Rosji; trochę obawiam się o ich jakość.
Moje są made in Finland, przynajmniej tak mi się wydaje, jutro rano sprawdzę.
Trudno mi w to uwierzyć.............

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #277 dnia: 18 Maja 2008, 00:56:44 »
Kupując opony, kupujesz kota w worku praktycznie bez gwarancji.
No więc właśnie. Jak pisałem o tym w innym wątku, to zostałem nieco zbesztany. Dawno już doszedłem do wniosku, że żadnych tego typu zakupów w internecie nie zrobię. Ma być kupione na miejscu, w razie potrzeby na miejscu wymieniane i po sprawie. Dopłacam 2 dychy do sztuki, ale mam wszystko w d.............. :)
Pozdrawiam,

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 19 Maja 2008, 20:52:18 »
No cóż, to spore zaskoczenie dla mnie. To dopiero nowina:
- wszystkie napotkane robione w Rosji
Nokian zainwestował w Wsiewołosku 137 mln euro.
Wychodzi na to, że miałem szczęście....... Zastanawiałbym się nad zakupem opon made in Russia.
Mam bardzo dobre zdanie o NOKIAN H: Swietnie trzymają się drogi, zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni.
Ta opona to rekordzista w ilości odprowadzanej wody, co ma bardzo duże znaczenie gdy np. podczas deszczu wpadniemy w koleinę.
Zakładając Nokiany wysyłasz ABS na wakacje... :)    Mogę jeszcze dodać, że są rewelacyjnie ciche.

pozdrawiam

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 20 Maja 2008, 10:10:14 »
Kupując opony, kupujesz kota w worku praktycznie bez gwarancji.
No więc właśnie. Jak pisałem o tym w innym wątku, to zostałem nieco zbesztany. Dawno już doszedłem do wniosku, że żadnych tego typu zakupów w internecie nie zrobię. Ma być kupione na miejscu, w razie potrzeby na miejscu wymieniane i po sprawie. Dopłacam 2 dychy do sztuki, ale mam wszystko w d.............. :)

Święte słowa, tylko ogromna rzesza się z nimi nie zgodzi - mowa o tych, którzy zamówili opony w necie i wszystko było OK. Wykładnikiem dla takich kupujących są 3 rzeczy: 1) Cena, 2)Cena, 3)Cena!
Do niedawna, wstyd się przyznać zaliczałem się też do tej grupy kupujących.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #280 dnia: 20 Maja 2008, 12:15:00 »
CCC-cena czyni cuda

P@weł

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: 15 Czerwca 2008, 07:10:04 »
Witam

Czy moge założyć opony o rozmiarze 195/65 R15? Autko(MKI FL) jest oryginalnie obute w 195/60 R15.

Dzieki
Pozdrawiam.

Przed założeniem nowego tematu proszę użyć opcji "szukaj".
Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2008, 08:30:13 wysłana przez SZYMON14 »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #282 dnia: 15 Czerwca 2008, 19:49:29 »
P@weł
Wejść wejdą - jeśli o to pytasz. Różnica jest ok. 1cm w wysokości. Licznik km/h będzie Ci przekłamywał (zaniżał). Jeśli chcesz zmieniać to raczej 4 sztuki. Jedyny problem - w niektórych autach, przy zmianie profilu z fabrycznego na jakiś inny potrafi zgłupieć ABS, nie wiem jak jest z tym w Ave. Może wypowiedzą się koledzy, którzy zmienili profil na wyższy.
PS. Też się nad tym zastanawiałem 195/65 R15 są tańsze i powszechniejsze niż 195/60 R15. Nie wiedzieć czemu...
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

P@weł

• Gość
« Odpowiedź #283 dnia: 15 Czerwca 2008, 20:57:57 »
Dzięki

Czyli mogą być jednak problemy, najbardziej właśnie obawiam się o ABS i ESP(VSC) jak na wyższych oponach sobie poradzą...

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #284 dnia: 15 Czerwca 2008, 23:05:03 »
P@weł
Różnica jest ok. 1cm w wysokości. Licznik km/h będzie Ci przekłamywał (zaniżał). ....

Roznica w srednicach to 19.5 mm ( ponad 3% )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl