Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384043 razy)

Dagon

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #300 dnia: 01 Grudnia 2008, 15:15:10 »
Całe koła moga lezec jedna na drugiej w suchym (bez wilgoci) pomieszczeniu

Tylko jak ich nie będziesz w miarę często przekładał, to się nie zdziw, że i tak się odkształcą. Dlatego najlepszy jest stojak. Zakładasz felgi z oponami sprawdzając uprzednio ciśnienie (powinno być nieco wyższe) i już do przyszłego sezonu nic przy nich nie musisz robić.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 01 Grudnia 2008, 16:24:38 »
dobrze wiedziec, wiec faktycznie chyba poszukam sobie takiego stajoka, koszt pewnie niewielki a i problem z glowy.
Generalnie (takie sa moje przekonania osobiste) ze przede wszystkim na hamulcach i oponach nigdy nie oszczedzam i nigdy nie biore uzywek.....
dzieki za info Dagon, widze ze nie warto do konca wierzyc temu co pisza w prasie, wiec pomoc kolegow bardziej doswiadczonych z forum jest bezcenna.... za wszystko inne zaplacisz karta Mastercard :grin:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #302 dnia: 01 Grudnia 2008, 16:26:18 »
Dagon a myślisz, że w przechowalniach to stosują stojaki?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 01 Grudnia 2008, 17:42:11 »
Bis, ja wiem jak sprawy często w przechowalniach wyglądają i z tego powodu... nie będę nigdy trzymał opon w przechowalniach. Najlepsza jest taka jedna u mnie na wiosce... Pan Henio trzyma opony w .... kotłowni  <zalamka>

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #304 dnia: 03 Grudnia 2008, 10:09:01 »
czy na felge15", szer. 6jj mozna zalozyc opone 205 cm szerokosci?
cze bedzie juz sie marnie zachowywac..?
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:04:55 »
Nie będzie źle... Balon będzie spory i w koleinach będzie się już upierdliwie jeździło, ale rozmiar opony mieści się jeszcze w zakresie tolerancji (na granicy, ale jednak). Osobiście jednak nie polecałbym do 6j opony szerszej niż 195, coby w koleinach jeździło się dobrze. Jak Ci to nie będzie przeszkadzało to bierz. W zakrętach i podczas hamowania na pewno będzie lepiej.

Dobierając opony skorzystaj z masy wszelakiej maści kalkulatorów dostępnych na tej stronie: http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg2.html
Może jeszcze Ci się przyda to: http://www.rims-n-tires.com/info_specs.jsp

EDIT:
Jakbyś zakładał 205, to proponuję też dać trochę wyższe ciśnienie. Tylko szeroka opona ma mniejszą powierzchnię wzdłużną styku z asfaltem, więc żeby się nie "poślizgnąć" zalecałbym zakup dobrych opon.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2008, 13:07:42 wysłana przez Dagon »

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #306 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:07:47 »
no wlasnie juz popatrzylem w necie troche i wyszlo podobnie jak mówisz..
ze da rade, ale jest to wartosć graniczna..

moze ktoś ma taki kapeć zalozony i opowie jak sie jeździ na tym, popatrze jeszcze na innych forach..

bo chcialbym zostawić oryginalne felgi gti i chcialbym troche szersze opony :D

Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:18:33 »
Jeździłem na 195 przy feldze 5,5 (i to nawet trochę km było) oraz znajomy ma 205 na 6 (tego bolidu nie prowadziłem, ale widzę jak się w koleinach z kierownicą użera). Powiem tak... jak 195 trafiły na felgi 6 było już dobrze, choć ja wolałbym 6,5. Oceniając "na oko", to na tych 205 powinno być już cywilizowanie przy 6,5.

Dochodzi jeszcze sprawa wyglądu. Balony na Cari sprawiają, że przypomina ona terenówkę/muscle car. I nie wygląda to ładnie. Tym bardziej efekt może być spotęgowany u Ciebie, bo Twoja Cari siedzi minimalnie wyżej (albo nam wszystkim się tak wydaje).

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #308 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:23:10 »
ale powinna siedzieć niżej i do tego stanu dążę, lub bede dązył w przyszłym roku..także tego "parametru" nie bierzemy pod uwagę.. ;)

no ale własnie mimo wszystko zdecyduje sie być moze na 195..
teraz mam 195 i na zdjeciu, które ostatnio wkleiłem (to od tyłu ;> ) wyglądają niezbyt potężnie, hehe..
bedzie nizszy profil, bo teraz jes 65, a powinien byc 60 fabrycznie.. takze moze bedzie troche lepiej..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: 03 Grudnia 2008, 13:49:03 »
Nie jest źle. To tylko takie wrażenie ze zdjęcia. 195 moim zdaniem wyglądają ok. Moje zimowe 185 wyglądają już biednie (że nie wspomnę o starych zimówkach 175). Ale nowe oponki na lato będą miały taki sam rozmiar jak stare... czyli 195.
Jakbyś chciał poprawić jeszcze wygląd, to zrób coś z odsadzeniem felgi. Mocno schowane siedzą. Może jakieś dystanse, skoro felg nie chcesz zmieniać (co rozumiem, też chciałbym zachować oryginały). Poprawi Ci się też stabilność w zakrętach... pewnie nieodczuwalnie, ale jednak. Tylko dystanse jakieś porządne, nie samoróbki z allegro :P

janmor

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 11 Stycznia 2009, 20:21:42 »
Hej.

Słuchajcie szukam oponek zimowych w zakresie 225/45R 17'

czy ktoś zna te? http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=123719&rodzaj=1

mają fajną obniżkę... jakies sugestie/porady?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #311 dnia: 18 Stycznia 2009, 14:17:51 »
Wskazanie zawarte w polskich normach technicznych jest jednoznaczne - opona nie może mieć bieżnika płytszego niż 1,6 mm. Właściwie wszyscy producenci zalecają jednak, by decydować się na wymianę opon nie później niż wtedy, gdy bieżnik ma głębokość około 3 mm (4 mm w wypadku opon zimowych)
    Pamiętać trzeba, że szczególnie na mokrej nawierzchni przyczepność spada proporcjonalnie do stopnia zużycia bieżnika. Zużycie bieżnika oraz ewentualne uszkodzenia mechaniczne nie są jedynym kryterium przydatności ogumienia. Zdaniem fachowców, jeśli od daty produkcji opon upłynęło ponad 10 lat, nie nadają się już one do montażu, niezależnie od wyglądu.
Jeszcze surowsze są wymagania wobec koła zapasowego, które nie jest przechowywane w dobrych warunkach.
    W tym wypadku przyjmuje się, że wymiana powinna nastąpić po 6 latach. To samo dotyczy opon zamontowanych na przyczepach i pojazdach używanych tylko okresowo. Dodatkowo po długim postoju przed sezonem trzeba sprawdzić, czy możliwe jest ich wyważenie. Nieużywane opony do 3 lat od daty produkcji można traktować jako pełnowartościowe, kupowanie starszych ma sens tylko z dużym upustem.
Trzeba być uważnym, bo źle przechowywana guma parcieje nawet po 2 latach.

źródło: Auto świat

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 19 Stycznia 2009, 12:45:42 »
Słuchajcie szukam oponek zimowych w zakresie 225/45R 17'
czy ktoś zna te? http://www.opony.pl/opony_pl/opona.aspx?oid=123719&rodzaj=1
mają fajną obniżkę... jakies sugestie/porady?

Mam takie na subaru, opona jak opona, gorsza od letniej  :-P
A tak serio, to na suchym i "ciepłym" (od +7) słabiutka, na śniegu rewelacja.
Jak chcesz test-drive to możemy się spotkać.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 08 Lutego 2009, 21:07:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Trzeba być uważnym, bo źle przechowywana guma parcieje nawet po 2 latach.
Ja mam 14 letnia oponke zapasowa z camry :-)
Nie jest wogole popekana ani sparciala, wyglada jak nowka  <diabel>
Chociaz na dluzej niz dojazd do warsztatu bym jej nie zalozyl  :grin:

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 27 Lutego 2009, 13:20:11 »
Wiem, że jeszcze trochę czasu do wymiany, ale już się zastanawiam jakie opony kupić na lato. Lubię jeździć dość żwawo dlatego  muszą to być opony o dobrej przyczepności zarówno przy starcie jak i w zakrętach i fajnie żeby nie ścierały się w trybie ekspresowym. Rozmiar jaki chcę kupić to 185/55/15. Zastanawiam się nad :

Nokian H - nigdy nie brałem pod uwagę tej marki dopóki nie poczytałem opinii ludu
Michelin Pilot Exalto
Yokohama S drive ale tu musiałbym wziąć 195/50/15 ze względu na bardzo dużą różnicę w cenie w porównaniu do 185/55/15
Może jakieś goodyear, toyo czy inne ? Za każdą opinię będę wdzięczny.
Yarestek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl