Autor Wątek: Wszystko o oponach  (Przeczytany 384011 razy)

Admin

• Gość
Odp: Wszystko o oponach
« Odpowiedź #375 dnia: 07 Lutego 2010, 19:33:30 »
Mam n2000 u siebie. Trzymają sie świetnie. Przy ostrym hamowaniu ABS wchodzi do gry znacznie później niż np w przypadku M Energy czy GY. Dochodzi do tego że opona się kopci a ABS nie wchodzi do gry i nadal mam pełną kontrolę. Kilka razy uratowały mi tyłek. Fakt że są to pony HP i przez to są głośniejsze niż M Energy ale coś za coś.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #376 dnia: 07 Lutego 2010, 21:05:16 »
Mi sprzedawca w takiej cenie oferował GY w rozmiarze 195/65/15, nie pamiętam niestety jaki model <zalamka>

A zna/jeździł ktoś na oponach dunlop fastresponse ?

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 10 Lutego 2010, 12:59:08 »
miał ktoś do czynienia z oponami Nankang?
Dokładniej chodzi mi o tą http://www.opony-moto.info/produkt/12768/nankang-ultra-sport-nsii-20550r16-87v
Pytam bo Roadstone N3000 póki co są nie dostępne i proponują te albo N2000

pzdr
Made in Italy

Offline flaq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #378 dnia: 24 Kwietnia 2010, 15:57:44 »
Za kilka dni kupuję opony letnie w rozmiarze 185/60/14. Które mi odradzicie?

1. Yokohama A.Drive.
2. Kleber Dynaxer hp3.
3. Uniroyal Rainexpert.
4. Dayton D210 (mam w cari i były OK).

Przeznaczenie - Yaris Verso. Kolejność wg moich oczekiwań czyli najbardziej nastawiam się na Yokohamę.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: 24 Kwietnia 2010, 16:13:23 »
Znam yarka który śmiga na A.Drive. Właściciel je bardzo zachwali, ponoć są świetne dla tego auta. Trzeba dodać, że jest to osoba lubiąca jeździć dynamicznie (nie mylić z bezmyślnym zap....). Jako, że jeździłem tylko jako pasażer tym samochodem, to się nie wypowiem osobiście. Natomiast z oponami yokohamy mam same pozytywne doświadczenia.

Uniroyal Rainexpert jeżdżą na jednej cytrynie w firmie. Świetne na deszcz, niezbyt dobre na rozgrzany asfalt. W zakrętach też nie zachwycają, choć nie generalizowałbym z uwagi na specyficzny rozmiar tych opon dla C15.

Klebera miałem zimówki, ojciec miał kiedyś letnie... unikam tej firmy jak mogę. U mnie na błocie pośniegowym 0 trakcji, u ojca fatalne trzymanie na mokrym. Niestety nie pamiętam w tej chwili które to były modele.

Niestety to tyle, co mogę w temacie powiedzieć....

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #380 dnia: 24 Kwietnia 2010, 16:38:06 »
Co do Yokohamy to ogólnie słyszałem same dobre opinie, więc warto pewnie wziąć. Klebera miałem sam sobie kupić, ale Hydraxera .. opinie były różne, ale prawie byłem zdecydowany .. widziałem później na którymś aucie tą oponę, co prawda to szczegół, ale kiepski wygląd z boku ma.
Uniroyal .. wszyscy bardzo chwalą na deszcz. Na suchym ponoć lubi pływać w zakrętach i sprawia wrażenie "wyjeżdżającej" .. ale tor jazdy zachowany podobno. 
Dayton .. ciężko mi się wypowiedzieć co do typowo osobowych .. wiem tylko, że ojciec ma wielosezonowe w busie i zimą zachowywały się najlepiej z przerobionych. Miał już michelin, goodyear ..

Ze swojej strony z tańszych opon mogę polecić Nexeny. Mam teraz na swojej Carinie N3000 w rozmiarze 205/50/16 i zachowują się rewelacyjnie. Poprzednio jeździłem też na Kumho i też dawały radę zupełnie.

Ale co do Twojej sprawy .. nie słyszałem złej opinii o Yokohamie, więc raczej je bym wybrał. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:09:58 »
Mam osobiste bardzo dobre doświadczenia z marką Kleber. Polecam!
Znakomite opony za dobrą cenę.
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 25 Kwietnia 2010, 01:43:14 »
Coś konkretniej? W czym są znakomite? Wymień ich mocne i słabe strony jeśli możesz. Do jakich innych opon mógłbyś je porównać? Mi się "Ceaty" podobały póki nie zacząłem jeździć na michałkach energy.... Potem to już po "niższą półkę" nie sięgałem. Z wyjątkiem nieszczęsnych Kleberów, które de facto miałem po prostu "prawie gratis".

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: 04 Maja 2010, 10:11:43 »
Czy jeżdzi ktoś na yokochama C-drive ew.toyoCF1 Corolla E12.Jak z ząbkowaniem,głośnością?

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #384 dnia: 23 Września 2010, 17:36:47 »
Czas zacząć o oponach zimowach
Czytałem wiele pozytywnych komentarzy o Nokian wrg 2
Może ktoś jezdzi na tych oponach ?

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: 24 Września 2010, 14:05:13 »
Coś konkretniej? W czym są znakomite? Wymień ich mocne i słabe strony jeśli możesz. Do jakich innych opon mógłbyś je porównać? Mi się "Ceaty" podobały póki nie zacząłem jeździć na michałkach energy.... Potem to już po "niższą półkę" nie sięgałem. Z wyjątkiem nieszczęsnych Kleberów, które de facto miałem po prostu "prawie gratis".

W 2005 (chyba) przesiadłem się z michałków MXV3A na klebki dynaxery. Nie wiem jakim cudem ale 3 szt michałków podarłem na bokach, a jeżdżę raczej ostrożnie ( nastawiłem się na 20 lat bezawaryjnej jazdy avką i 9 już za mną).
        Nie stwierdziłem aby odbiegały od nich w czymkolwiek. ABS praktycznie się nie włącza, dobrze trzyma w łukach. Przy 140 na autostradzie słyszę tylko wiatr w uszczelkach drzwi i silnik. Po 6-u sezonach jest popękana na bokach ale jeszcze jeden na pewno da radę. W tym czasie zrobiłem tez 3 kpl zimówek i nie zauważyłem szybkiego zużycia jak w zimowych michałkach (3 zimy i koniec) czy stwardnienia gumy jak w crestach ( po 6 zimach).

zimny_lech

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: 25 Października 2010, 09:28:51 »
czy ktoś moze potwierdzić że Dębica navigator 2 i Sava Adapto to ta sama opona ?

ostatnio byl w Autoświecie test całorocznych i sava adapto zajela przyzwoite miejsce, a debicy navigator nie bylo w teście, ale jak patrzę na bieznik to chyba jest to samo.

tu link do wyników
http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/files/image/test-opon-calorocznych/wyniki%20testu%20opon%20calorocznych.jpg

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #387 dnia: 25 Października 2010, 09:34:46 »
Te opony są do doopy  <zalamka> W tamtym roku miałem je przez miesiąc na przodzie i kilka razy się przejechałem na mokrej nawierzchni, a na śniegu nie są lepsze od dobrej letniej opony <zalamka>
Jak coś jest do wszystkiego tzn, ze jest do niczego  <diabel>

P.S niezły nick  :grin:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: 25 Października 2010, 09:54:18 »
I tak nic nie przebije tandetą opon Barum. Barum ,barum i w rowie jestem już....
Mi się w miarę dobrze jeździło na Sempremitach i Fuldach.
Dębica robi twardą gumę i na śniegu jest masakra.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 25 Października 2010, 23:30:27 »
jezdze w zime na debicy frigo 2. opony na snieg ok, ale raczej tylko na snieg <diabel>

wczesniej gratis z felgami dostalem cos z yokohamy (bodajze yokohama winter ale dokladnej nazwy nie pamietam) to juz ich koncowka zywota byla, ale mimo to swietnie sie na nich jezdzilo. na mokrym rewelacja, na sniegu troche gorzej bo skape troche byly...
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl