Autor Wątek: Toyota 2.4 z USA problem z klimatyzacją  (Przeczytany 8248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota 2.4 z USA problem z klimatyzacją
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lipca 2015, 21:25:24 »
Agi przy wentylatorze na 0 żadna klimatyzacja nie pracuje. Jednym z powodów jest ryzyko oblodzenia parownika.

Bugatti myślę, że nie masz racji. Po pierwsze w klimatyzacji nie ma nagrzewnicy (chyba, że klimatyzacją nazywamy cały układ odpowiedzialny za parametry powietrza w samochodzie). Masz na myśli skraplacz (przed chłodnicą) czy parownik (przed nagrzewnicą)? Jeżeli to pierwsze to schłodzenie pędem powietrza skraplacza nic nie daje przy wyłączonej klimatyzacji, ponieważ nie następuje transport ciepła. Drugiego przypadku nie rozumiem. Tzn. teoretycznie jest taka możliwość ale tylko krótko po wyłączeniu klimatyzacji kiedy parownik jest jeszcze mokry. Parująca woda może obniżyć temperaturę ale tylko na krótką chwilę jednocześnie podnosząc wilgotność powietrza. Duża wilgotność powietrza to tzw. duchota, parówa, itp. Zjawisko polega na tym, że pomimo pocenia się proces parowania ze skóry jest przyhamowany więc trudniej jest nam się schłodzić=zamiast orzeźwienia mamy saunę.
Taka ciekawostka: w przynajmniej 50% niedziałających klimatyzacji właściciele twierdzą, że:"chłodzi tylko słabo".

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lipca 2015, 21:51:55 »
u mnie chlodzi przy zimnym ustawieniu,lecz klima jest wylaczona.
amerykance maja wieksze chlodniczki,przystosowane sa na rynek amerykanski,
wiec klima nie musi byc wlaczona zeby w aucie chlodzilo. :good:

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lipca 2015, 17:48:33 »
Ehhh, ludzie. To, że WYDAJE się wam, że chłodzi wynika jedynie z tego, że słońce świeci i w samochodzie jest cieplej niż na zewnątrz więc powietrze wpadające do środka odczuwacie jako chłodne (jest ono jedynie chłodniejsze od tego w środku nie na zewnątrz).

Polecam lekturę czy filmiki na YT tłumaczące zasadę działa klimatyzacji bo takich herezji dawno już nie słyszałem a rozmawiam na te tematy z wieloma ludźmi.

Powtarzam jeszcze raz: przynajmniej 50% ludzie z niedziałającą klimatyzacją twierdzi, że klimatyzacja działa tylko słabo. Może i łatwo się pomylić ale chociaż nie twórzcie nowych teorii.

Offline Bugatti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lipca 2015, 19:25:31 »
Marcinie,
nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi :)

Pisałem o schładzaniu wnętrza za pomocą "schładzacza"...czyli bez udziału klimatyzacji. Schładzacz nie wykorzystuje obiegu Carnota, poniewaź nie występuje w nim sprężanie i rozprężanie czynnika chłodzącego :)
Cykl Carnota dotyczy zatem klimatyzacji, gdzie mamy sprężarkę.

Jasne jest to teraz dla Ciebie ? :)

Kontynuując kwestie schładzania wnętrza auta z udziałem schładzacza (bez udziału klimy): Gdy auto stoi na słońcu parę godzin i wnętrze auta nagrzeje się do np. 40*C. Gdy wejdziemy do auta i włączymy schładzacz na min. temp. to na postoju wnętrze auta NIE schłodzi się. Natomiast do będziemy jechać (nie stać w korku, tylko jechać płynnie > 60 km/h) to po 20 km na pewno (jestem o tym w pełni przekonany) temp. spadnie z 40 do 30*C (a może nawet więcej jeśli będziemy szybciej jechać)

Jasne ?

Klime samochodową stworzono dla potrzeb szybkiego obniżenia temp. wnętrza w przypadkach gdy:
- prędkość auta jest b. mała (korki),
- gdy temp. zewn. jest bardzo wysoka

Jasne teraz dla wszystkich ?

BTW. Klimatyzacja samochodowa to trochę chwyt marketingowy, ponieważ użytkownik nie ma możliwości regulacji wilgotności względnej powietrza - tak jak ma to miejsce w zaawansowanych klimatyzatorach przemysłowych.

Pozdrawiam

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lipca 2015, 19:47:51 »
Te schładzacze to w jakich autach?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lipca 2015, 21:27:56 »
Bugatti miałem chłodnictwo na polibudzie więc nie szpanuj ;P Jasno napisałeś, że temperatura wewnątrz pojazdu spadnie poniżej temperatury zewnętrznej bez użycia klimatyzacji. Nie ma znaczenia czy na postoju czy w ruchu jest to niemożliwe. Wycofaj się z tego bo później ludzie powtarzają takie teorie a niejeden będzie kłócił się z mechanikiem bo "w internetach piszą inaczej" niż jest mu tłumaczone. Wytłumacz również w takim razie, co miałeś na myśli pisząc o schładzaniu nagrzewnicy.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipca 2015, 22:11:10 »
Te schładzacze to w jakich autach? Modyfikuj wiadomość

Już nie chciałem pytać.

Wytłumacz również w takim razie, co miałeś na myśli pisząc o schładzaniu nagrzewnicy.

No przecież napisał, że schładza nagrzewnicę schładzaczem. Moim zdaniem jasne. Uwielbiam takich, co przyjeżdżają i zaczynają rozmowę od "a w internecie czytałem..."  :cheesy:
3VZ.pl

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipca 2015, 22:22:44 »
Pisze to co zauwazylem w mojej camry,nie ma tego w innych europejczykach,
tzn jesli temp.jest na zewnatrz srednia powiedzmy ok.25stopni mam włączony   wentylator z zimnym powietrzem, w aucie stopniowo robi sie  chłodno niz na zewnatrz ,jest to wyczuwalne gdy otworze szyby.kolego bezel jesli w to niewierzysz niech ktos da Ci sie garnąć camry VI,podjedz do Katowic  to przetestujesz to na mojej camrzycy.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2015, 22:32:43 wysłana przez toyotcam »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipca 2015, 22:35:39 »
Agi przy wentylatorze na 0 żadna klimatyzacja nie pracuje. Jednym z powodów jest ryzyko oblodzenia parownika.
[..........]

Dziękuję za info  :grin: , wiem, pytanie kierowałem do ksmp bo może jednak jest tak jak być nie powinno.

Kolego toyotcam , to tylko złudzenie, tak jak było napisane powyżej. W korku będziesz miał już taką samą temp. jak na zewnątrz, cudów bez włączonej klimy nie ma niestety.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipca 2015, 22:56:56 »
Sławku w trasie jest to możliwe ale pod warunkiem wydajnej wentylacji oraz szerokim kanałom wentylacyjnym i dosyć dużym wlocie powietrza.Oczywiście jeżeli sam wlot nie znajduje się na podszybiu.W Masterze do 25*C mozna zbić znacznie temperaturę wewnątrz kabiny już przy 60km/h.Bywa,że potrafiłem zmarznąć w aucie.Powyżej tej temperatury już nic nie da się zrobić. W osobówce jest to mało realne, bo wlot jest przeważnie na podszybiu.

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipca 2015, 23:04:18 »
wiem o tym, stwierdzam za wersje ameryka a europa maja inne chlodniczki klimy.ameryka ma wieksze napewno..
Agi przy wentylatorze na 0 żadna klimatyzacja nie pracuje. Jednym z powodów jest ryzyko oblodzenia parownika. [..........]
Dziękuję za info  :grin: , wiem, pytanie kierowałem do ksmp bo może jednak jest tak jak być nie powinno. Kolego toyotcam , to tylko złudzenie, tak jak było napisane powyżej. W korku będziesz miał już taką samą temp. jak na zewnątrz, cudów bez włączonej klimy nie ma niestety.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Lipca 2015, 12:27:26 »
Ludzie czy Wy rozumiecie, że z fizycznego punktu widzenia nie jest to możliwe? Jakich tych "chodniczek" byście nie mieli nie ma opcji żeby zejść poniżej temperatury na zewnątrz. Z tym wystawianiem ręki przez szybę to pewnie kwestia szyb atermicznych tzn. za szybą słońce tak nie pali jak po wystawieniu ręki na zewnątrz gdzie nie ma żadnej ochrony przed promieniowaniem. W dalszym ciągu nie ma to nic wspólnego z klimą, chodniczkami, nagrzewnicami i innymi czarami.

I nie, nie będę jechał do Katowic kilkaset km żeby komuś udowadniać, że Ziemia nie jest płaska. Jeżeli się mylę to proszę o fizyczny przebieg tego procesu a nie "chłodnicza jest większa". Ewentualnie włącza Ci się ta klima bo np. dajesz nawiew na szybę albo masz coś uszkodzone. Tam jest chyba elektrozawór sterujący wydajnością sprężarki bez sprzęgiełka. Może sprężarka cały czas tłoczy pomimo wyłączonej klimy bo zawór się zaciął (miałem taki przypadek-wtyczka odłączona od sprężarki a klima działa). Możesz to sprawdzić dotykając przewody od klimy w miejscu gdzie wchodzą w ścianę grodziową od strony silnika. Jeżeli jeden jest chłodniejszy niż drugi to znaczy, że sprężarka tłoczy.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Lipca 2015, 13:26:39 »
Bezel, spokojnie, nie ma się co denerwować. To nie forum techniczne i nie trzeba mieć fakultetu żeby to było przepustką do pisania. 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Lipca 2015, 14:22:00 »
ameryka ma wieksze napewno..

Nic takiego nie ma miejsca. Wszystkie Camry (do II do VII gen) mają taki sam parownik, bez rozgraniczenia na Stany, Emiraty, Australię, czy inne Filipiny.

Piszę o parownikach w obrębie tych samych generacji, a nie, że II ma inny niż V.

Forum może i nie jest techniczne, (w takim razie jakie? ), ale ma świadomość techniczną podnosić, stąd nie dziwię się, że komuś dekiel puszcza, kiedy czyta brednie o schładzaczach, chłodniczkach i innych zaginaczach czasoprzestrzeni.
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Lipca 2015, 14:36:23 »
Faktycznie sfiksować idzie.Przyznam że początkowo czytałem,teraz jedynie "odhaczam"jak mi błyśnie "Nowe"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl