Autor Wątek: Toyota 2.4 z USA problem z klimatyzacją  (Przeczytany 8268 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota 2.4 z USA problem z klimatyzacją
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipca 2015, 16:02:47 »
Oczywiście nikt nie musi robić doktoratu z chłodnictwa. Zawsze jednak myślałem że wszelkie fora są do dyskusji, która powinna do czegoś prowadzić. Jeżeli ktoś pisze, że jest w stanie schłodzić samochód poniżej temperatury otoczenia tylko pędem powietrza bez włączonej klimatyzacji to nie mam do niego pretensji. Pada odpowiedź, że jest to niemożliwe z konkretnych powodów jednak pewne osoby dalej upierają się, że są w stanie złamać prawa fizyki chociaż nie mają na poparcie swoich tez żadnych argumentów oprócz dziwnego argumentu o chłodniczce, który zresztą też nie ma sensu o czym pisał Marcin. Jeżeli nawet nie przekonam Toyotcam do rzeczywistości to może ktoś czytający te wątki zrozumie pewne zjawiska i nie będzie tworzył legend.

Jedyne co przychodzi  mi do głowy to niesprawność elektrozaworu sprężarki co powoduje schłodzenie wnętrza pojazdu nawet przy pozornie wyłączonej klimatyzacji. Jak to sprawdzić już pisałem.

Podsumowując: grzechem nie jest niewiedza a ignorancja. [a propos mojego podejścia do instalacji gazowych :P chociaż dyskusja dotyczyła trochę innych zagadnień]

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipca 2015, 16:28:34 »
Bezel, wszystko się zgadza, masz rację, zauważ tylko, że kolega napisał o swoich spostrzeżeniach podpartch pewnie odczuciami. Oczywiście mylnie twierdzi, że ma w swoim aucie schładzacz tudzież inny wynalazek chłodzący powietrze bez użycia klimy, ale trzeba czasem więcej czasu poświęcić na wytłumaczenie tematu bez zwrotów "bzdury" etc...
Kolega zapewne robi sobie w aucie sporą wymianę powietrza i odczuwa większy chłód niż na zewnątrz, tak jak w przypadku wentylatora którymi się schładzamy. Powietrze niby to samo, a jednak jest chłodniej :)
Wiem, że niekiedy moje posty mogą dziwić, no cóż, nie we wszystkich jest ten sam poziom empatii.

Marek100, już nie przesadzaj.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2015, 16:38:13 wysłana przez AGILESS »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Lipca 2015, 16:57:18 »
Marek100, już nie przesadzaj.
Słowo.Całkiem już zgłupiałem od tych różnych teorii.

Offline Bugatti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipca 2015, 19:38:56 »
Marcin, agiless, bezel i inni

1. Pisząc "schładzacz" użyłem skrótu myślowego na obniżanie temp. wnętrza przez proces obniżania temp. ścianek chłodnicy nagrzewnicy przez strumień opływającego powietrza zewnętrznego podczas jazdy samochodem

2. Tak, nadal twierdze że da się obniżyć temp. wnętrza (bez klimy) o kilka stopni poniżej temp. otoczenia...podczas jazdy autem.
Kolega Robsajson potwierdza moje ww. stwierdzenie.

Jeśli nadal tego nie możecie zrozumieć to inny przykład:
Temp. zewn 35*c (w cieniu), wnętrze nagrzane pewnie ponad 40*C
Wsiadamy, zamykamy szyby, włączamy nawiew na temp. MIN...BEZ włączania klimy. Oczywiście na postoju będzie dmuchać b.ciepłym powietrzem.
Następnie jedziemy na autostradę...140 km/h....po przejechaniu 20...może 30 km (zalęży od czystości chłodnicy nagrzewnicy, wydajności nawiewu).....temp. wewnątrz auta wg. mnie spadnie o kilka stopni poniżej temp. zewnętrznej...czyli w okolice 30*C.
Wg niektórych z Was nie, bo się Wam zapomniało zjawisko ochładzania przegrody przez "przenikanie". Współczynnika przenikania (W/(m2*K)) też pewnie Państwo nie pamięta :)....szkoda.

Inny przykład...prostszy:
Stoicie/siedzcie przed włączonym wentylatorem (takim zwykłym, x łopatkowym) przed co najmniej 1 minute. Czy po tym czasie nie będzie Wam chłodno ? Czy temp. przed wentylatorem nie będzie niższa niż temp. obok kierunku działania strumienia powietrza ? Tak, będzie niższa :)

Jeśli tego niektórzy nadal nie rozumieją, są nadal przeciwnikami.....to Wasza sprawa...nie moja :)

Pozdrawiam

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lipca 2015, 20:40:58 »
Agi nigdzie nie napisałem, że bzdura,itp. Pisząc teoria miałem na myśli teorię jako twierdzenie, wytłumaczenie zagadnienia.

1.Bugatti, co oznacza zwrot :"ścianek chłodnicy nagrzewnicy"? Z Twojego postu w tym momencie wynika, że myślisz iż powietrze z jednej strony przepływa przez "chłodnicę/nagrzewnicę" w jej wnętrzu a z drugiej strony owy wymiennik ciepła opływa powietrze zewnętrzne. Coś w stylu inrecoolera. Tak to postrzegasz czy inaczej ale źle to opisujesz? Bo ja już sam nie wiem.

Wiesz dlaczego po kilkunastu minutach nie leci Ci ciepłe powietrze z kratek? Bo zdążyły się wychłodzić z wysokiej temperatury spowodowanej nagrzaniem wnętrza od słońca oraz ciepłym powietrzem znad maski.

Jako laikowi wytłumacz mi teraz zastosowanie przenikania ciepła przez przegrodę i wzór na współczynnik. W jaki sposób to potwierdza Twoją teorię? Jakie ma zastosowanie w tym przypadku?

Wiesz dlaczego będzie Ci chłodniej przed wentylatorem? Bo Twoja skóra nie jest sucha. Wilgoć zostaje odparowana przez co pobiera energię z otoczenia.

Jeszcze ja zadam małe pytanko w takim razie: Jest akwarium. Woda w nim ma 25st.C. Masz tam grzałkę o temperaturze 30st. Ustawiasz wylot pompki na grzałkę. Czy temperatura grzałki spadnie poniżej 25 stopni?

« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2015, 20:45:54 wysłana przez bezel »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Lipca 2015, 20:48:14 »
Drodzy panowie.Dyskusja powoli wkracza na teren:"Ilu diabłów mieści się na czubku igły" <diabel>
Ja bym podsumował to tak:Klima ma działać.Jak nie działa trzeba naprawić.Pies trącał "Klimowe"niuanse.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Lipca 2015, 20:54:08 »
Ale jaki ten pieees?  :)

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Lipca 2015, 21:02:30 »
Ale jaki ten pieees?  :)
Może być mój.Stary, wredny, pręgowany bokser. :cheesy:

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Sierpnia 2015, 09:29:56 »

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Maja 2016, 20:51:19 »
Ja problem rozwiazalem,przełacz na nawiew na twarz i nogi ,lub chyba sam przod jesli dobrze pamietam,dwie ostatnie pozycje od lewej strony, klima nie pracuje a ogrzewanie grzeje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl