Kilka dni temu naprawiłem , zregenerowałem akumulator trakcyjny HV w mojej Toyocie Prius XW 11 z roku 2002. Po zdjęciu obudowy akumulatora Trakcyjnego HV zastałem dwa pakiety , ogniwa Ni-Mh 7,2 V rozsadzone do góry po jednym ogniwie 1,2 V na jednym i drugim pakiecie Ni-Mh 7,2 V . Jeden pakiet , ogniwo Ni-Mh 7,2 V prawie nie miał pojemności , a dwa kolejne miały za małą skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D aby je dalej eksploatować. Pozostałe 33 pakiety z 38 pakietów które mają datę produkcji D = 2002 rok i były założone przy produkcji mojego Priusa , wykazywały zbliżoną do siebie skuteczność działania określoną parametrami A,B,C,D . Kupiłem 15 używanych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2 V i określiłem ich skuteczność działania parametrami A,B,C,D . Z tych kupionych i przetestowanych pakietów , ogniw 7,2V Ni-Mh wybrałem do zainstalowanie pięć pakietów , które wykazywały zbliżoną skuteczność działania do 33 pakietów , będących jeszcze sprawnymi od daty produkcji mojego Priusa. Pogrupowałem zatwierdzonych do zamontowania 38 pakietów, ogniw Ni-Mh 7,2V w 19 bloków , które są kontrolowane przez system BMS samochodu - w taki sposób aby każdy blok wykazywał zbliżoną sprawność działania. Następnie złożyłem , poskręcałem akumulator trakcyjny HV . Teraz mój Prius działa poprawnie , nie świecą się żadne kontrolki o awarii samochody . Silnik często samoczynnie gaśnie i uruchamia się , stał się zrywniejszy i na samym prądzie cofa nawet na krawężnik dwoma kołami równocześnie. Dziś wykonałem próbę jazdy na samym prądzie i zostałem miło zaskoczony. Mój Prius XW 11 przejeżdża teraz na samym prądzie po poziomej jezdni około 2200 metrów z prędkością dochodzącą do 40 kilometrów na godzinę. Pozostało mi w zapasie 7 sprawnych pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2V opisanych parametrami A,B,C,D , które mogę komuś sprzedać lub zainstalować. Naprawię , zregeneruję komuś akumulator trakcyjny HV w samochodzie hybrydowym lub przetestuję skuteczność działania czyichś pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2V i każdy przetestowany pakiet, ogniwo Ni-Mh 7,2V opiszę parametrami A,B,C,D które to parametry określającą skuteczność ich działania. Pozdrawiam Bogumił .